Ciuperci Porcini cu sos de smantana vegetala la tigaie


In timpul Postului, mancam tot felul de legume, facand de cele mai multe ori cam aceleasi feluri de mancare : mancare de mazare, tocanita, mancare de fasole pastai, iahnie de cartofi, varza calita, iahnie de fasole uscata, ciulama de ciuperci, supa-crema de telina sau supa-crema de ciuperci si altele, gatite cam din aceleasi legume - acestea fiind cele mai accesibile. Dar daca se intampla sa gasesc ceva deosebit, cum ar fi aceste ciuperci Porcini - fie ele si congelate - nu pot sa rezist si trebuie sa fac o mancare din ele. Desigur, as fi putut face o ciulama de ciuperci, dar ar fi fost prea banala pentru niste ciuperci atat de gustoase si pretentioase, pe care nu le gasesc mereu, mai ales la un pret asa bun. Asa ca m-am gandit sa le fac cu un sos de smantana, ca si atunci cand gatesc paste cu pui, ciuperci si smantana. Insa de aceasta data am folosit smantana vegetala. De obicei nu sunt adepta mancarurilor sofisticate in timpul Postului, dar pot sa mai fac si eu o exceptie, nu? Macar sa fie asta singurul meu pacat! Si nu am gresit, pentru ca sosul a fost delicios. Poate nu la fel ca acela facut cu smantana naturala, dar a fost destul de gustos si binevenit, fiind o mancare deosebita.

Ingrediente pentru 1 portie

- 1 punga de ciuperci Porcini taiate cuburi congelate 300 g

- 1 lingura de ulei de masline

- 1/2 de ceapa medie

- 1/2 lingurita de Delikat (cine vrea)

- 1 catel de usturoi

- 1 cutie mica de smantana vegetala

- sare, piper dupa gust (daca nu pun Delikat)

- 2-3 fire de patrunjel

Am pus o tigaie potrivita pe ochiul mare al aragazului, dat la mic. Am pus o lingura de ulei.

Am desfacut punga de ciuperci luata direct din congelator si am varsat ciupercile in tigaie. 

 Am adaugat sare si piper. Am tocat ceapa si am pus-o peste ciuperci.



Le-am lasat in tigaie, sa se caleasca la foc mic, cu capacul pus. Am mai amestecat din cand in cand. Dupa 20 de minute, zeama s-a evaporat, iar ciupercile se gatisera si erau moi.


Ca si atunci cand calesc ciupercile pentru ciulama, acestea si-au micsorat volumul, dea ceea nu a iesit decat o portie dintr-o punga. Am adaugat usturoiul zdrobit prin aparatul special. 



Am amestecat si apoi am pus smantana lichida. 



Am lasat sa dea in clocot cam un minut si apoi am oprit focul. Am pus ciupercile in farfurie si am pus patrunjel tocat deasupra.

Au fost foarte gustoase si satioase. 



Pofta buna si voua!

Comentarii

Postări populare