Supa-crema de ciuperci dietetica, de post

 


Este una dintre cele mai delicioase supe, pe care o fac foarte repede si simplu. Nu fac prea multa o data, pentru ca nu tuturor celor din familie le place, dar o mananca, ca n-au incotro! Le spun "Ia, ca-i buna!" si ei se conformeaza. Fiului meu nu ii place si spune mereu ca "are gust de ceai", dar cine sa il ia in seama, nici nu stie ce-i bun!

Ingrediente pentru 4 portii

- 200 g ciuperci, de orice fel
- 1 lingura de faina
- 1 morcov mic
- 1 ceapa
- 1 felie de telina
- 1 radacina mica de patrunjel
- 1 bucatica de pastarnac
- 1/2 ardei gras 
- sare, piper, dupa gust
- cateva fire de patrunjel


Folosesc orice fel de ciuperci proaspete, mai ales Champignon - care imi plac cel mai mult - dar cateodata mai cumpar si Pleurotus, care ii plac sotului meu - nu de alta, dar acestea nu se gasesc mereu. Nu imi plac ciupercile conservate, pentru ca nu mai au nici un gust, dar in schimb le conserv eu in casa, dupa ce le-am calit - mai bine zis, atunci cand am prea multe ciuperci si nu am ce face cu ele, le calesc si apoi le portionez si le bag la congelator. Cand am nevoie, doar scot cate o punga si o pun direct in oala si gata supa de ciuperci! Daca am ciupercile proaspete, abia cumparate, pot sa le calesc direct cu legumele tocate marunt sau sa le fierb pe toate in oala - depinde de cat timp am la dispozitie, dar si de cat de sanatoasa vreau sa fie mancarea. Atunci cand o fac dietetica, nu mai calesc ciupercile si legumele in ulei, ci le fierb. De altfel, cam asa fac mai mereu supa-crema de ciuperci, pentru ca la varsta noastra, atat eu , cat si sotul meu, trebuie sa mancam cat mai sanatos si mai ales, fara prajeli. Modul de preparare e asemanator cu cel al supei-crema de telina de post.



Pun apa la fiert intr-o craticioara de 1 litru - sa fie cam pe 3 sferturi plina. Curat zarzavatul si spal bine toate legumele si ciupercile, apoi le pun pe toate intregi in apa, la foc mare. Cand incepe sa clocoteasca, adaug 1/2 lingurita sare, acopar cu un capac si las sa fiarba la foc mic. 
Dupa vreo 20 de minute, verific legumele si, daca sunt fierte (incerc morcovul cu o furculita) le scot cu o spumiera si le pun in bolul mic al robotului unde le mixez bine, adaugand si putina zeama din supa la fel ca la supa-crema de telina de post.


Apoi le pun la loc in supa si amestec bine cu restul de zeama.


Cand nu aveam robot, le pasam cu furculita sau le dadeam printr-o sita mai mare. Cine are blender vertical, e si mai simplu : doar baga blenderul direct in supa si paseaza toate legumele. 
Adaug faina amestecata cu putina apa rece si amestec bine. Las sa dea cateva clocote si supa e gata.


Potrivesc de sare si piper. Apoi toc patrunjelul si il pun in supa.
Supa-crema de ciuperci de post se serveste cu crutoane de paine, pe care le fac singura - mereu am ceva paine veche, ramasa din ziua precedenta, pe care nu o mai mancam. Asa ca, in timp ce se fierb legumele, tai cateva felii de paine pe care le tai cubulete si le bag la cuptor, la foc mare, timp de aproximativ 5 minute. Insa stau pe langa ele, ca sa nu se arda! Pun crutoanele uscate si putin rumenite intr-un castronel si fiecare isi pune in farfurie cate vrea.


Cam la fel fac si supa-crema de ciuperci cu unt, smantana si ou, adica "de dulce". Este si mai buna!


Pofta buna si voua!

Comentarii

Postări populare