Supa-crema de ciuperci cu ou, unt si smantana



Este una dintre cele mai delicioase supe, pe care o fac foarte repede si simplu. Nu fac prea multa o data, pentru ca nu tuturor din familie le place, dar o mananca, ca n-au incotro! Le spun "Ia, ca-i buna!" si ei se conformeaza. Fiului meu nu ii place supa-crema de ciuperci dietetica de post, despre care spune mereu ca "are gust de ceai", dar cine sa il ia in seama, nici nu stie ce-i bun! Insa pana si lui ii place (ceva mai mult, nu ca e innebunit dupa ea!) supa-crema de ciuperci cu ou, unt si smantana. Si cum sa nu-i placa, cand e atat de gustoasa?

Ingrediente pentru 4 portii

- 500 g ciuperci, de orice fel
- 1 morcov mic
- 1 ceapa
- 1 felie subtire de telina
- 1 radacina mica de patrunjel
- 1 bucatica de pastarnac
- 1/2 ardei gras 
- 1/2 de lingurita de sare, 
- 1 varf de lingurita de piper macinat, dupa gust
- 2 galbenusuri de ou
- 1 lingura de unt (cam 50 g)
- 200 ml smantana pentru gatit (sau simpla)
- cateva fire de patrunjel


Folosesc orice fel de ciuperci proaspete, mai ales Champignon - care imi plac cel mai mult - dar cateodata mai cumpar si Pleurotus, care ii plac sotului meu - nu de alta, dar acestea nu se gasesc mereu.



Nu imi plac ciupercile conservate, pentru ca nu mai au nici un gust, dar in schimb le conserv eu in casa, dupa ce le-am calit - mai bine zis, atunci cand am prea multe ciuperci si nu am ce face cu ele, le calesc si apoi le portionez, atat cat pentru doua portii de supa, apoi le bag la congelator. Cand am nevoie, doar scot cate o punga si o pun direct in oala si gata supa de ciuperci! Daca am ciupercile proaspete, abia cumparate, pot sa le calesc direct cu legumele tocate marunt sau sa le fierb pe toate in oala - depinde de cat timp am la dispozitie, dar si de cat de sanatoasa vreau sa fie mancarea. Atunci cand o fac dietetica, nu mai calesc ciupercile si legumele in ulei, ci le fierb. De altfel, cam asa fac mai mereu supa-crema de ciuperci, pentru ca la varsta noastra, atat eu, cat si sotul meu, trebuie sa mancam cat mai sanatos si mai ales, fara prajeli. Dar, cateodata, mai fac si aceasta delicioasa supa-crema de ciuperci cu unt, glabenus de ou si smantana - ca suntem si noi oameni!

Spre deosebire de supa-crema de ciuperci dietetica de post, aceasta supa e "de dulce" si o gatesc ca atare, fara sa mai tin cont de calorii sau prajeli. Totusi, incerc sa pastrez o linie cat de cat sanatoasa. De aceea, inabus ciupercile cu legumele in unt si ulei de masline, fara sa mai adaug apa, asa cum fac si atunci cand am prea multe ciuperci si nu le gatesc pe toate in aceeasi zi. 
Pun unt si ulei in tigaie si adaug ciupercile tocate marunt. 






Las vreo 2 ciuperci mai mici doar taiate felii, ca sa am pentru decor, dar le calesc si pe acestea impreuna cu celelalte.


Pun sarea si amestec usor ciupercile.


Curat si spal legumele, apoi le maruntesc in blender si le vars peste ciuperci in tigaie.


Las legumele sa se inabuse pana cand scade zeama lasata de ciuperci, amestecand din cand in cand, ca sa se inmoaie legumele uniform.


Dupa ce s-au gatit si zeama a scazut, pun cam 1/2 de litru de apa la fiert.


Intre timp, toc legumele inabusite in blender, pana se fac ca o pasta. Intai insa, scot deoparte pe o farfurie ciupercile taiate felii.


In blenderul meu nu merge sa pun prea multe legume odata, asa ca pun cateva linguri si adaug putina apa fiarta, cat sa le acopere, apoi il pornesc la viteza 2-3, timp de 10-15 secunde, pana cand se formeaza o pasta fina.



Vars crema de ciuperci intr-o craticioara. 


Dupa ce am blendat toate ciupercile si legumele, amestec pasta obtinute cu restul de apa fiarta si, daca e nevoie, mai adaug apa, cat sa fie ca o smantana lichida mai groasa.



Pun si smantana lichida pentru gatit.


Las supa-crema la foc potrivit, sa dea cateva clocote si e gata. Dupa ce am oprit focul, amestec galbenusurile cu putina apa, ca si la supa-crema de telina cu ou, unt si smantana, si le amestec repede in supa. 



Pastrez albusurile in cutiute de plastic pe care le pun la congelator. Eu pun cate 2 sau 3 in fiecare cutiuta, ca sa le pot folosi pentru creme cu bezea sau pentru bezele.


 Potrivesc de sare si piper. 


Apoi toc patrunjelul si il pun in supa.
Supa asta se serveste cu crutoane de paine, pe care le fac singura - mereu am ceva paine veche din ziua precedenta, pe care nu o mai mancam. Asa ca, in timp ce se fierb legumele, tai cateva felii de paine pe care le tai cubulete si le prajesc in tigaia de teflon, cu putin unt si ulei de masline. 


Pot sa le fac si la cuptor, dar sunt mai bune cu unt - si daca tot e dezmat, dezmat sa fie! Crutoanele facute cu unt in tigaie trebuie facute la foc potrivit spre mic si intoarse mereu, sa nu se arda. Pun crutoanele intr-un castronel si fiecare isi pune in farfurie cate vrea. 
Servesc supa-crema in castronele si pun si patrunjel tocat deasupra, pe langa feliile de ciuperci si cateva crutoane.


Este o supa-crema delicioasa, foarte gustoasa! 

Pofta buna!

Comentarii

Postări populare