Supa-crema de telina cu unt si smantana




De cand am aceasta reteta, o fac mereu, macar o data pe luna, iar in perioadele de post si mai des, doar ca atunci supa crema de telina e de post, adica fara ou, unt si smantana. Se face foarte usor, nu dureaza mult - maxim o jumatate de ora - iar gustul este nemaipomenit.

Ingrediente pentru 4 portii

- 1 telina potrivita (cam de 500 g)
- 1 morcov mic
- 1 ceapa
- 1 radacina mica de patrunjel
- 1 radacina mica de pastarnac
- 1 ardei gras rosu mic (merge si de alta culoare)
- 1 lingura de orez
- 1 galbenus de ou
- 100 g smantana
- 1 lingura unt
- patrunjel tocat
- 1/2 paine (veche) pentru facut crutoane



Curat legumele si le pun la fiert intr-o oala de 1,5 litri, in care am pus un litru de apa. Tai telina in bucati mai mari, dar pe celelalte legume le las intregi. Cand incepe sa clocoteasca, pun orezul si o lingurita de sare. 
Dau focul la mic si las sa fiarba in oala acoperita cu capac. 


Intre timp fac crutoanele in tigaie, pe aragaz, unde le calesc in unt, intorcandu-le mereu cu o paleta de lemn, pana cand se rumenesc. Sunt intr-adevar mai gustoase! 
Dar cel mai comod e sa fac crutoane de post la cuptor, la foc mare, in tava de aragaz, asa cum fac pentru supa-crema de telina de post. Doar ca trebuie sa stau pe langa ele, cam vreo 7-8 minute, maxim 10. Trebuie sa ma uit la ele mereu, sa nu se arda, cum mi s-a intamplat de cateva ori...povestea cu facutul mai multor treburi deodata nu merge mereu!


Odata facute crutoanele, incerc telina si morcovul, daca sunte fierte. Insa, daca boabele de orez au inflorit bine, precis sunt si legumele fierte. Strecor supa pritr-o sita, in alta oala.


Apoi pun legumele si orezul din sita, cu putina zeama in care au fiert, in bolul robotului de bucatarie, pentru a le pasa - asa fierbinti cum sunt.



Daca ai un bol care nu are gauri pentru eliminarea aburilor, trebuie sa astepti sa se raceasca legumele. Sau, poti folosi un blender, ori poti da totul prin sita, cu o lingura de lemn. Merge pasat si cu instrumentul pentru piure sau cu o furculita, desi nu mai are aspectul de crema fina.
Amestec crema obtinuta cu restul supei, mai dau intr-un clocot si supa e gata. Sting focul.



Adaug galbenusul amestecat bine cu putina apa rece si amestec repede in supa, ca sa nu se faca franjuri, ci sa se albeasca si sa se lege frumos supa.

 

Adaug untul si amestec bine, apoi pun patrunjelul tocat.

 

Fiecare isi poate pune in supa cata smantana vrea, dupa gust. La fel si cu crutoanele, fiecare mananca cate vrea.

 

Daca e post, mancam supa simpla, fara ou si smantana, iar in loc de unt pun o lingura de ulei.


Pofta buna!



Comentarii

Postări populare