Rulada de cod cu masline si rosii in stil marocan

Este un alt fel de peste in sos tomat, putin diferit, asemanator cu mancarea de masline, dar cu usor iz mediteranean. Reteta este a lui Jamie Oliver si stiam ca nu poate fi altfel decat foarte gustoasa. Reteta originala se numeste "Fish tagine" de la  oala numita "tagine", in care se pregateste aceasta mancare traditionala in tarile Africii de Nord : Tunisia, Algeria, Maroc, Libia, Mauritania. Pot fi diferite combinatii de legume: masline negre si verzi, capere, sparanghel, conopida, naut, chiar si mere, insa nu lipsesc lamaile si rosiile. Se foloseste carne de miel, peste sau pui. La aceasta tocanita se serveste nelipsitul couscous, traditional in aceste tari. In aceasta reteta, sosul de rosii cu masline si capere se combina delicios cu couscousul - care, fie vorba intre noi, nu e ceva care ne da pe spate - dar, cu acest sos delicios, merge de minune! Am incercat-o si chiar ne-a placut, e gustoasa si se face foarte repede.. 

Ingrediente pentru 2 portii

- 4 file de cod

- 2 linguri ulei de masline

- 100 g masline

- 50 g capere desarate

- 1 lamaie

- o mana de rosii cherry (sau 2 rosii normale)

- 1/2 cana suc de rosii (sau 1 lingurita de bulion si 100 ml apa)

- cateva frunze de patrunjel

- sare piper

Pentru garnitura (cine vrea)

- 1 cana couscous

- 2 cani apa fiarta

- 1/2 lamaie

- cateva frunze de menta


 Am pus ulei de masline intr-o tigaie, pusa pe aragaz la foc mediu.

Am taiat o lamaie in felii subtiri, pe care apoi le-am pus in tigaie.


Am adaugat maslinele negre cu samburi si o mana de capere desarate. Eu am avut niste capere uriase, foarte sarate, pe care le-am pus asa cum erau, fara a le desara si m-a cam deranjat sarea excesiva.


Am miscat putin tigaia, sa se aseze bine in tigaie.

Am taiat rosiile in cuburi mari ( sau in jumatati, daca sunt rosii cherry).

Le-am varsat in tigaie.

Apoi am turnat sosul de rosii (sau pasta tomate si apa fiarta) si vinul si le-am lasat sa fiarba la foc mic.


Am pus sare si 2 catei de usturoi taiati felii si am amestecat usor.


Am lasat sa fiarba sosul la foc mic, timp de 5 minute.

Intre timp am pregatit pestele. Eu am folosit fileuri de cod congelat, pe care le-am lasat de seara in frigider, la dezghetat. A doua zi, le-am scos afara, sa se dezghete mai bine, pentru ca aveau o crusta de gheata foarte groasa, cam de grosimea fileului - da, am platit gheata la pret de peste! Cand s-au dezghetat, am spalat usor cu apa rece fiecare file si apoi le-am scurs de apa, apasandu-le usor. Le-am tamponat pe fiecare cu un servet de hartie si le-am intins pe un fund de lemn.

Am tocat o mana de frunze de patrunjel. Apoi am presarat fiecare bucata de file de cod cu sare, piper si frunze de patrunjel tocate.


Am rulat fiecare file de peste. 

Le-am lasat pe fundul de lemn.

Am dat drumul la cuptor la foc mediu spre mare de 200 C, sa se incalzeasca. Intre timp sosul era gata, rosiile se inmuiasera, asa ca l-am varsat intr-o tava de copt mai mica, cam de 25/20 cm. 


Am intins bine legumele in tava si am pus ruladele de peste printre ele.

Am pus un fir de ulei si am stors cateva picaturi de lamaie peste fileurile de peste.


Cand s-a incalzit cuptorul, am pus tava la cuptor pentru 15 de minute, la foc mediu spre mare de 200 C, pe functia Air-fryer sau Ventilatie, la cuptorul electric.

Pana s-a facut pestele, am pregatit garnitura de couscous. Eu am folosit ca masura o cana mica de 150 ml, pe care am umplut-o cu couscous si am varsat-o intr-un castron. 


Peste couscous am pus 2 cani de apa fiarta.


Am introdus in couscous o jumate lamaie si cateva crengute mici de menta, pentru gust.

Am lasat sa se umfle timp de 10 minute, apoi am scos lamaia si am stors-o peste couscous. Am scos afara coditele de menta. Am aerat couscousul,amestecand usor cu lingura de jos in sus.


Intre timp a fost gata si pestele si am scos tava din cuptor.


Am servit pestele cu couscous si sos de masline si rosii. Cine vrea poate sa adauge si harissa in sos.


Cine vrea, poate adauga iaurt, amestecat cu cativa fulgi sau putina pasta de harissa.

Pofta buna si spor la treaba!

Comentarii

Postări populare