Iahnie de cartofi

E acelasi lucru cu mancarea de cartofi si se face la fel ca si iahnia de fasole sau ca orice alta mancare de legume. Cand e post, e mancarea ideala, pentru ca se face usor si repede : doar curat 2-3 cartofi si o ceapa, le pun la fiert si gata mancarea. Daca nu e post, dureaza ceva mai mult, pana cand se gateste carnea. Oricum o fac, nu gatesc mancare de cartofi decat pentru ziua respectiva- ca si ciorba de cartofi - pentru ca a doua zi cartofii nu mai sunt la fel de moi si sfaramiciosi, ci se mai intaresc.
Mancarea de cartofi a fost prima mancare pe care am invatat sa o fac, pe cand aveam 18 ani - cu multi ani in urma! Imi placea foarte mult si de aceea mi-am dorit sa invat sa o fac ca sa o gatesc de cate ori aveam pofta. O vecina mi-a dat si un pont despre cum sa o fac sa fie mai gustoasa : sa pun putin cimbru, ca sa ii dea gust de friptura!
Ingrediente pentru 2 portii
- 2-3 cartofi mari
- 1 ceapa
- 1 lingura de pasta de tomate
- 1 lingura bulion de rosii si ardei (cine vrea)
- 2-3 linguri de ulei de floarea-soarelui
- 2-3 catei de usturoi pisati
- putin cimbru faramitat intre 3 degete
- 1 legatura de marar
- sare, piper
Curat ceapa si cartofii, apoi le spal bine.
Pun uleiul intr-o tigaie sau o craticioara pe care o pun la foc potrivit. Pun cartofii taiati in 4, pe lung, in tigaie.
Pot sa ii las putin sa se rumeneasca, intorcandu-i mereu, ca sa nu se arda si apoi sa ii fierb, ca sa aiba un gust si mai bun. Dar daca vreau sa fac si altceva si sa nu stau lipita de aragaz cat se face mancarea, mai bine ii pun direct sa fiarba. Torn cam o cana de apa, cat sa acopere cartofii pana la jumatate.
Toc ceapa marunt in bolul mic al robotului de bucatarie.
Eu nu gatesc cu ceapa prajita pentru ca nu e sanatos, asa ca prefer sa inabus sau sa fierb ceapa, nu sa o calesc. De aceea pun ceapa tocata sa fiarba peste cartofi, fara sa o calesc. Pun o jumatate de lingurita de sare.
Las sa fiarba tot la foc potrivit 10 minute, pana cand se inmoaie cartofii. Mai verific din cand in cand, ca sa nu scada apa prea mult.
Pregatesc si supa pentru felul intai in acest timp. Fie fac o supa noua sau o incalzesc pe cea facuta cu o zi inainte. Daca fac ciorba, trebuie sa o incep inainte de a face mancarea, pentru ca dureaza mai mult. La o iahnie de cartofi de post eu fac de obicei o supa de rosii cu orez sau cu taietei, fie ea si cu Delikat de legume, care merge cand tinem post - mai ales daca nu am prea mult timp sa gatesc. Incerc cartofii cu o furculita si daca sunt gata, adaug pasta de tomate si bulionul de rosii si ardei kapia pe care eu il fac toamna in casa - dar nu e obligatoriu.
Gustul de ardei ii da mancarii un gust mai dulceag, de aceea e bun bulionul meu. Amestec cu grija pasta de tomate, ca sa nu strivesc cartofii.
Pun usturoiul pisat.
Mai adaug apa, daca mancarea s-a ingrosat prea tare, de la cartofii fierti care se zdrobesc, amidonul din ei ingrosand mancarea.
Potrivesc mancarea de sare, adaug putin cimbru faramitat intre degete, apoi opresc focul.
Pun mararul tocat marunt, fie proaspat, fie de la congelator.
Mancarea de cartofi se mananca musai cu muraturi, mai precis castraveti murati, dar nici un gogosar umplut cu conopida in otet nu e de colo! O salata de sfecla este, de asemenea, foarte potrivita ca garnitura.
Pofta buna!
Comentarii
Trimiteți un comentariu