Mancare de mazare cu scovergi

De cand pun si eu mazare in gradina, am inceput sa mai invat cate ceva despre aceasta leguma. Pun in fiecare primavara destula mazare, ca sa imi ajunga de cate o mancarica si, eventual, sa mai pun si la congelator pentru iarna. Pentru cine nu stie, mazarea creste ca o tufa, cu frunze fragede si fine, iar florile sunt albe si delicate. La maxim o saptamana dupa ce infloreste, pastaia a si crescut si apoi, in cateva zile, se face destul de grasuta, semn ca au crescut boabele si ca poate fi culeasa.
Noi mancam destul de des mazare, mai ales in zilele de post. Fie ea din congelatorul meu, cumparata sau din borcan, de la magazin, se face imediat si e foarte gustoasa. O mancarica rapida de mazare, cu scovergi si cu o salata alaturi, e delicioasa si chiar se face rapid. Desigur, mai mult dureaza sa fac scovergile, insa fac pregatirile in asa fel incat sa fie gata toate deodata.
Eu fac mancarica de mazare de post la fel cum fac si mazarea cu pui, doar ca nu mai pun carne.
Acum, ca e sezonul si mazarea a inceput sa se faca, am adunat un castron plin, din care mi-au iesit cam 4-5 portii, numai bine ca tot erau si nepotii si fiica mea in vizita. Asa ca am avut si ajutoare la curatat!

- 1 borcan mare de mazare sau
- 1 kg de mazare pastai sau
- 1/2 kg de mazare boabe proaspata sau congelata
- 1 ceapa potrivita
- 2 linguri de ulei
- 1 lingura de pasta de tomate
- 1 lingura de faina
- 1 legatura de marar tocat
- sare, dupa gust, cam 1/2 de lingurita
Pentru ca e mult mai gustoasa cu scovergi si nu cu paine, am framantat intai aluatul de scovergi, ca sa aiba timp sa creasca, pana cand se face mancarea. Eu il fac la robot si e gata imediat, dar nu dureaza mult nici daca il fac cu mana, pentru ca e un aluat simplu, de paine de casa. Il las sa creasca timp de o ora, timp in care ma apuc sa fac mancarea.
Ca si la mazarea cu pui, am curatat intai mazarea, ca sa aiba timp sa fiarba. Avand ajutoare, a mers repede!


Am spalat boabele si le-am scurs de apa.
Am tocat ceapa si si am calit-o putin in ulei in tigaie, apoi am pus mazarea.
Am adaugat cam o cana de apa, cat sa acopere putin boabele, apoi am pus si sare.
Am dat focul mare, pana cand a inceput sa fiarba, apoi am dat la foc mic si am lasat sa fiarba mazarea cu capacul deasupra, pana cand s-a inmuiat, cam 10-15 minute. Imi da seama ca sunt fierte, atunci cand boabele se incretesc putin.
Intre timp, am facut o salata de salata verde.
Cand au fiert mazarea si ceapa, am pus pasta de tomate si am amestecat usor, ca sa nu sfaram boabele de mazare - desi nu se sfarama chiar atat de usor, ca doar nu le las sa fiarba atat de mult!
Ca si la mazarea cu pui, am amestecat faina cu 2-3 linguri de apa intr-o canuta, pana cand s-a facut o pasta omogena, putin lichida, pe care am varsat-o apoi in mancare, ca sa o ingros putin, sa nu fie sosul ca o ciorba.
Am amestecat bine si am lasat mancarea sa dea cateva clocote, pana cand s-a ingrosat, apoi am stins focul.
Am gustat de sare si am mai adaugat putina, apoi am pus mararul tocat. Am amestecat si mararul in mancare.
Mancarea fiind gata, am facut scovergile, exact dupa reteta de scovergi pe care o folosesc mereu.
Salata era gata, deci am servit masa.
Mancarea de mazare cu scovergi a fost delicioasa, mai ales cu salata.
Pofta buna si voua!
Comentarii
Trimiteți un comentariu