Paine de casa



De multi ani nu mai cumpar paine de la magazin, ci fac paine in casa. E adevarat ca am si o masina de paine, dar de foarte multe ori fac si paine cu mana, pe care o coc apoi in cuptor. Cel mai mult prefer sa fac chifle, care de altfel sunt preferatele familiei mele.
Aluatul este acelasi si pentru chifle si pentru paine.

Ingrediente pentru o paine rotunda de 600g

- 500 g faina
- 250 ml apa calduta
- 2 linguri ulei de floarea soarelui
- 1 lingura de zahar
- 1 lingurita de sare
- 25 g drojdie (sau 1 plic de 10g de drojdie uscata)

Pun faina intr-un castron mai mare si fac un loc in mijloc, in care pun apa, uleiul, drojdia faramitata, zaharul, iar sarea o pun undeva mai intr-o parte, sa nu intre in contact direct cu drojdia - caz in care ii poate micsora proprietatile de fermentare, iar aluatul nu mai creste bine. Framant bine aluatul timp de cateva minute, pana cand se dezlipeste de mana.


De cand am robotul de bucatarie, pun toate ingredientele, in afara de apa, in bolul mare. Pornesc robotul si torn apa prin gaura capacului pana cand se formeaza o minge de aluat.



Avantajul e ca nu pun toata apa, ci doar atat cat e nevoie, apoi las robotul sa framante aluatul timp de 1 minut. Timpul se socoteste de cand am dat drumul robotului. Pun apoi aluatul intr-un castron si il crestez cu un cutit.


Acopar castronul cu un servet curat si las aluatul la dospit timp de o ora, pana isi dubleaza volumul. Cand nu se mai vede crestatura, inseamana ca este bine crescut.


Pregatesc o tava de aragaz pe care presar putina faina, in locul in care voi pune painea. Framant din nou aluatul si ii dau forma rotunda, de obicei, apoi o pun in tava, o crestez cu cutitul si o las sa creasca inca 10 minute.





Dau drumul la cuptor la foc potrivit sa se incalzeasca, pana cand creste painea. Coc painea in cuptor la foc potrivit, timp de 40 minute, pana cand se rumeneste.



Spor la treaba si pofta buna!

Comentarii

Postări populare