Ciulama cu ciuperci


Spre deosebire de ciulamaua cu pipote si inimi de pui, ciulamaua cu ciuperci e un fel de mancare de post, care se face mult mai repede si mai usor. Pentru cine nu stie, ciulamaua este de fapt un sos mai gros facut din faina, asemanator cu faimosul sos bechamel. Dar pentru ca e de post, nu se face cu unt si lapte, ci cu ulei si supa de legume. Nu este un fel de mancare pe care sa il faci pentru mai multe zile, ca sarmalele sau tocanita, ci doar pentru ziua respectiva. Ca sa fie mai gustoasa si mai satioasa - intr-o zi de post - gospodinele noastre au inventat ciulamaua cu ciuperci. Sau poate chiar turcii au inventat-o, stiut fiind ca ciulamaua este o mancare de origine turca - de altfel, cuvantul "ciulama" este un cuvant turcesc, deci nu mai incape nici o indoiala!

Ingrediente pentru 2 portii

- 2 linguri de faina
- 1 morcov
- 1 ardei
- 1 ceapa
- 1 bucata de telina mica
- 1 radacina de patrunjel
- 1 radacina de pastarnac
- 2-3 linguri de ulei
- 200g ciuperci, de orice fel

Spal si curat bine toate legumele. Pun separat,  la fiert, intr-un litru de apa rece : morcovul, ceapa, patrunjelul, pastarnacul, ardeiul si telina - toate intregi. Dau focul la mare si, cand clocoteste, micsorez focul. Pun 1/2 lingurita de sare si acopar oala cu un capac. Las sa fiarba legumele 1/2 de ora, pana cand intra bine furculita in morcov.
Intre timp, spal bine - dar rapid - ciupercile, cu apa rece Insist mai ales la codita, unde mai pot fi paie sau pamant, de la locul in care au crescut. Ciupercile nu trebuie tinute prea mult sub apa, ca sa nu-si piarda gustul si mirosul. Eu tai ciupercile fie in feliute subtiri (daca sunt Champignon), fie in cubulete (daca sunt mai mari, ca Pleurotus). Dar pentru ca sotului meu nu ii prea plac ciupercile, le prefera tocate marunt, ca sa nu le simta in mancare. De obicei, cumpar ciuperci de la supermarket, unde se gasesc la caserola, cea mai mica cantitate fiind de 1/2 de kilogram. Nu fac asa multa ciulama, dar nici nu pot tine ciupercile nefacute in frigider, pentru ca se strica. De aceea, cand sunt prea multe si nu le folosesc pe toate, le toc si le calesc pe toate o data, intr-o tigaie cu cateva linguri de ulei, la foc potrivit, urmand sa folosesc doar cate am nevoie. Restul le ambalez in pungute, in care pun cam cate folosesc o data la o mancare, apoi le pun in congelator.

 

In timp ce se calesc ciupercile, pun si de mamaliga, pe alt ochi al aragazului. Pana cand sunt gata ciupercile, numai bine, fierbe si mamaliga. Astfel, sunt gata si ciulamaua si mamaliga, in acelasi timp. 
Daca am deja ciupercile in congelator, doar scot o punguta atunci cand e gata mamaliga si ma apuc sa fac sosul de ciulama.
Amestec din cand in cand si intorc ciupercile, astfel incat sa nu se prinda de fund si sa se gateasca uniform.


Ele lasa apa pe care o contin, deci nu mai e nevoie sa adaug apa la calit. Cand se evapora apa, ciupercile sunt gata. Atunci le dau deoparte si le las in tigaie, iar eu pot sa ma apuc sa fac sosul de ciulama.


Intre timp, s-au fiert si legumele in supa. Pun faina in tigaie si amestec cu lingura de lemn, apoi adaug cate putina supa de legume. Amestec, ca sa se incorporeze toata supa, apoi mai adaug cate un polonic de supa si tot asa, pana cand se subtiaza sosul de faina, in asa fel incat sa arate ca o smantana lichida, care curge.

 

Desi nu e sanatos, de multe ori folosesc o lingurita de Delikat in loc de legume proaspete, pe care o adaug direct peste faina, adaugand apoi apa in loc de supa de legume.

 

 

 

 

 

Adaug si 4-5 linguri din ciupercile calite (dupa gust) si mai las sa dea cateva clocote.



Pastrez cateva ciuperci taiate felii mari, pentru decor. Cand folosesc ciuperci congelate, calite deja de mine, le pun in sosul de ciulama asa congelate, cum le scot din congelator, si le mai las 5 minute sa fiarba si sa se dezghete in sosul fierbinte, amestecand mereu, ca sa nu se prinda sosul.

 

Daca s-a ingrosat ciulamaua, mai adaug supa sau putina apa si amestec. Mai amestec si in mamaliga.


Cand sting focul, ciulamaua trebuie sa curga, nu sa fie tare - ca o mamaliga - pentru ca ea oricum se mai incheaga in timp ce mai sta, pana cand o servesc.


O las acoperita cu capacul.
Servesc ciulamaua alaturi de o bucata de mamaliga.


Dar, ca sa fie mai aspectuoasa, tai un cerc in mijlocul  mamaligii si scot bucata rotunda care rezulta, iar in locul ei pun ciulamaua.

 

Ciulamaua nu se face de pe o zi pe alta, tocmai pentru ca se umfla faina si se intareste sosul.  Nu e la fel de buna daca o subtiez cu apa a doua zi. Insa, asa, proaspata, e delicioasa, chiar si fara carne!


Cateodata am timp si fac un fel de castron din mamaliga, ca sa arate mai bine. Pentru a obtine aceasta forma, pun mamaliga intr-un castron potrivit de mare. Apas o cana mai larga si scunda (ca de ceai) in mamaliga proaspat facuta. 


O las acolo vreo 10 minute, pana se mai intareste putin mamaliga. 

Apoi scot cana din mamaliga.


Ramana un gol in mamaliga, de forma canii, in care voi pune ciulama.


Pun ciulama in golul format. 


Arata interesant si foarte apetisant, mai ales ca am pus si felii de ciuperci intregi deasupra.


Pun o ploaie de patrunjel peste ciulama.


Forma de castronel de mamaliga pastreaza mai mult timp ciulamaua fierbinte si e si mai apetisanta.


Pofta buna!

Comentarii

Postări populare