Tocanita simpla de post



Este cea mai simpla mancare, dar totodata si cea mai ieftina. Nu mai spun cat e de gustoasa, chiar si fara carne! Cel mai complicat e ca trebuie sa toci multa ceapa.

Ingrediente pentru 4 portii

- 1 kg ceapa
- 1 ardei gras
- 2-3 cartofi
- 4 rosii (sau 1 lingura bulion)
- 3 linguri ulei
- sare

Asadar, intai toc ceapa pestisori. Eu am marele noroc ca am un robot de bucatarie care face de toate, toaca si ceapa, dar nu orice fel de ceapa, ci doar ceapa romaneasca adevarata.


Daca am ceapa din aceea care e iute rau si amaruie la gust - care nu e romaneasca si nu e atat de frageda, iar cutitul de la robot nu o taie bine, o toc de mana.  Asa arata ceapa romaneasca, desi e cam mica.


Dar intai o curat, o tai in jumatati si o pun intr-un castron cu apa rece pana ce termin de curatat, ca sa-i mai ia din iuteala.


Ce inseamna ceapa tocata pestisori? Este ceapa care se taie in jumate si se toaca fiecare jumatate in parte, taind de la capatul unde au fost mustatile spre capatul cu codita, felii cat mai subtiri posibil.



Pun ceapa in tigaia cu ulei in care fac tocanita, care nu trebuie sa aiba maner de teflon, pentru ca se poate arde, cand bag tocanita in cuptor sa scada. Acum am o tigaie de inox in care pot sa fac tocanita fara grija, dar inainte faceam tocanita intr-o cratita, pe care o puteam baga in cuptor.


O las sa se inabuse la foc mic, acoperita cu capacul tigaii. Intre timp curat ardeiul gras si il tai fasii subtiri pe lung, apoi il pun peste ceapa.



Pun cam o cana de apa si las sa fiarba mai departe la foc mic. Eu am pus cu bolul robotului, pe care, cu ocazia asta, l-am si clatit. Mai amestec din cand in cand si verific sa nu se fi evaporat apa, ca sa nu se arda ceapa.



Curat cartofii de coaja, ii spal bine si ii tai cubulete, pe are le pun sa fiarba peste ceapa.





Completez cu apa, pana se acopera si cartofii, dar nu mai mult, altfel tocanita iese prea apoasa. Pun si o lingurita de sare si las tocanita sa fiarba timp de o jumatate de ora, la foc mic.



Intre timp, pregatesc rosiile pentru mancare, adica le decojesc si le toc sau le dau prin robot, obtinand un suc gros. Iata aici cum se decojesc rosiile pentru mancare.
Incerc cartofii cu furculita, sa vad daca s-au fiert, ca sa pot pune sucul de rosii. Acesta (rosiile sau pasta de tomate, in general) nu  lasa cartofii sa se fiarba bine, din care cauza nu trebuie pus de la inceput.


Pun sucul gros de rosii in tocanita si mai las sa dea cateva clocote.



Intre timp dau drumul la cuptor la foc mare si cand e incins, bag tocanita la cuptor pentru o jumatate de  ora, sau pana cand e putin rumena deasupra si a scazut indeajuns ca sa nu mai fie "zeama lunga".



Fac si o mamaliguta mai moale si o servesc langa tocanita, cu castraveti acri sau cu salata de ardei copti, daca e vara.


La fel fac si tocanita cu ciuperci, care e si mai gustoasa.
Pofta buna!

Comentarii

Postări populare