Tocanita cu ciuperci

Se face exact ca si tocanita simpla de post, doar ca se mai adauga si ciuperci. Mie imi plac ciupercile, dar sotului meu nu prea, de aceea nu gatesc prea des cu ciuperci. Insa, in timpul posturilor, e musai sa fac macar o tocanita. Cateodata mai pun si ciuperci,pentru a-i da un gust si mai bun. Pot fi orice fel de ciuperci, insa eu le prefer pe cel champignon. Sunt mai accesibile si chiar imi place gustul lor.

Ingrediente pentru 4-6 portii

- 1 kg de ceapa

- 1/2 kg de ciuperci champignon

- o cutie de rosii in bulion sau rosii pasate

- 1 ardei gras sau 1 lingurita de boia de ardei dulce

- 4 linguri de ulei de floarea-soarelui

- 1 lingurita de sare

- 1/4 de lingurita de piper macinat

Daca e sa evit sa fac tocanita, o fac doar din cauza ca trebuie sa curat atata ceapa...si sa plang din cauza asta! 

In privinta asta, nu e nimic de facut, pentru ca deocamdata nu stiu sa existe vreun robot de bucatarie care sa curete ceapa - dar poate sa o taie, ceea ce nu e putin. 

Asa ca ma apuc sa curat ceapa, taind inclusiv si codita, pentru ca le feliez la robot, nu le tai cu cutitul.

Spal apoi bine cepele si le pun intr-un castron, penru a le avea pregatite pentru feliere.

Spal si ciupercile, foarte rapid si fara a le curata de coaja, insistand la codita, unde poate fi pamant.

Montez accesoriul pentru feliere in robotul de bucatarie si asez bolul in care va cadea ceapa feliata. 

Ii dau drumul sa mearga la viteza 3 si pun cateva cepe in locasul feliatorului. Apas cu accesoriul de plastic si e gata cat ai zice "peste"! 

Procedez la fel cu toate cepele. Ceapa feliata cade in bol.

Scot feliatorul din robot.

Scot si bolul cu ceapa feliata si curat feliatorul de ceapa ramasa in interior.

Pun o cratita fara manere de teflon (pentru a o putea da la cuptor) pe focul cel mare al aragazului si pornesc focul la maxim.

Pun ulei in cratita.

Intre timp, uleiul din cratita se incinge bine. Incerc 1-2 fire de ceapa sa vad daca sfaraie in ulei.

Vars ceapa feliata in cratita si micsorez focul la mediu. 

La inceput, ceapa abia incape in cratita.

Pun capacul.

Las ceapa sa se inabuse la foc mediu.

Amestec din cand in cand, ca sa nu se arda ceapa de la fundul cratitei.

Dupa vreo 10 minute, ceapa se inmoaie si se lasa, facand loc in cratita pentru ciuperci.

Intre timp, feliez si ciupercile la robot, dupa ce le rup piciorusele, pentru a incapea mai usor in locasul feliatorului.

Ciupercile feliate cad in bol.

Cand am terminat de feliat, scot bolul cu ciupercile feliate din robot.


Desi pareau multe, ciupercile feliate parca sunt mai putine.

Pun ciupercile feliate in cratita. Ceapa deja s-a inmuiat, asa ca ciupercile incap bine.

Presar sare peste ciuperci.

Presar si piper macinat. Eu pun direct cu rasnita electrica, care imi e de mare ajutor.

Amestec cu grija ciupercile cu ceapa.

Pun capacul si las sa se inabuse legumele. 

Nu e nevoie sa pun apa, pentru ca ciupercile isi lasa destula apa, in care sa se fiarba bine ceapa cu ciupercile.

Las sa fiarba legumele si intre timp dau drumul cuptorului, sa se incalzeasca, la temperatura maxima de 250 C, cu focul pe functia Ventilatie, la cuptorul electric. Asta dureaza cam 10-15 minute, timp in care se inmoaie ciupercile si isi lasa apa in mancare.

Cand cuptorul e cald, pun rosiile pasate in mancare. Daca am rosii intregi in bulion, eu le pasez intai in blender si apoi le pun in tocanita.

Pun si o lingurita de boia de ardei dulce. Pot sa pun si un ardei taiat fasii.

Amestec tocanita si o nivelez.

Dau tocanita la cuptor pentru aproximativ 40 de minute, pana cand scade bine, astfel incat sa fie cremoasa, nu apoasa.


Cand e gata, e putin rumenita la suprafata.

Scot tocanita din cuptor.

 O las 10 minute macar sa se mai racoreasca.

Apoi pot sa pun tocanita pe farfurie.

Servesc tocanita cu castraveti acri si cu mamaliguta. E delicioasa!

Pofta buna si voua!



Comentarii

Postări populare