Chiftelute din zucchini cu branza tofu coapte la air-fryer (de post)

Am mancat de multe ori chiftelute de dovlecei de post, prajite in ulei, pentru ca asa se face pe la noi. Nu mi-au placut intotdeauna, ci doar de cativa ani, mai ales de cand am inceput sa tin toate Posturile de peste an. Desigur, am cautat mereu sa diversific meniul. Nu am fost niciodata mare fan dovlecei, dar nici nu am respins aceasta leguma cu totul. De aceea, am mai gatit cate o ciorba de fasole pastai cu cartofi si dovlecei sau cate o budinca de dovlcei cu branza, ba chiar si aceste chiftelute de dovlecei prajite. Mai tarziu am aflat ca zucchini sunt si mai buni decat dovleceii si am inceput sa ii folosesc , la spaghete cu zucchini sau la legume la air-fryer. Pentru ca de un an ne-am schimbat modul de viata si am inceput sa mancam mai sanatos, fara prajeli, am inceput sa fac chiftelute de dovlecei de post la air-fryer si chiftele grecesti umplute cu branza feta si masline, tot la air fryer. Apoi m-am gandit sa fac si un alt fel de chiftelute, de zucchini cu branza tofu, care e foarte buna in timpul Postului. Eu, una, o mananc cu cartofi, cu paste sau cu mamaliga, dar si sub forma de crema de branza tofu pe paine, la micul dejun. Zis si facut, am facut aceste chiftelute, care au iesit delicioase, mai ales pentru ca le-am facut la noul meu cuptor electric, cumparat dupa ce cel vechi a murit. Il aveam de 14 ani si a mers la greu, doar era Electrolux! De data asta am luat un Gorenje, care m-a atras mai mult pentru ca are si functia de air-fryer. M-am bucurat ca voi putea face o cantitate mai mare de legume la air-fryer, deodata. La air-fryerul meu mic nu pot face decat cate o portie odata, asa ca noul cuptor a venit la fix. Iar noile cuptoare electrice, de orice marca, sunt mult mai economice (consuma mai putin) si sunt foarte prietenoase, aproape ca nici nu mai trebuie sa te gandesti ce temperatura sa ii pui sau de unde sa vina focul, pentru ca au o lista intreaga cu programe si temperaturi, ca la masina de spalat, ceea ce e excelent. Doar ma uit pe lista, gasesc produsul pe care vreau sa il coc la cuptor si gasesc exact la ce temperatura sa pun cuptorul si ce program sa folosesc. Mi se pare de mare folos, fara sa mai vorbesc de cat de bine se coc toate produsele pe care le-am facut pana acum. Ca sa revin, chiftelutele de zucchini cu branza au iesit excelent, foarte bune si bine coapte, mult mai bine decat in ulei - si mult mai sanatoase!

Ingrediente pentru 14 chiftelute

- 2 zucchini medii (cam 1 kg)

- 1 ceapa

- 2-3 catei de usturoi

- 1 lingurita de sare

- 150 g branza tofu in saramura

- 4 linguri de pesmet

- 1/2 lingurita de boia dulce

- 1/2 lingurita de chimen macinat

- 1/4 lingurita de piper macinat

- 1 lingura de marar tocat

- 2-3 linguri de ulei de floarea-soarelui

Ca si la chiftelutele de dovlecei de post coapte la air-fryer, rad zucchini pe razatoarea mare, intr-un castron mai mare, in care sa aiba loc.

Pare ca e o cantitate mare de zucchini, dar, dupa ce iese apa din ei, li se va reduce volumul.



Ii presar cu sare si ii las sa stea macar 10 minute, pentru ca sa iasa apa din ei. Altfel, aluatul ar fi moale si ar necesita mult pesmet sau faina, ceea ce n-ar mai fi sanatos deloc.


Intre timp storc bine cate o bucata de branza tofu, ca sa scot saramura din ea.


Apoi o faramitez cu degetele, intr-un castron mediu, in care sa pot amesteca apoi si zucchini rasi si storsi. 

Curat ceapa si cateii de usturoi.


Rad cate o jumatate de ceapa pe razatoarea mica, pe o farfurie.


Apoi rad si cateii de usturoi, dar pot sa ii pisez cu pisalogul sau sa ii pasez cu aparatul de pasat usturoi.


 Apoi le scurg de apa lasata, tinand bine cu palma peste ele.

Intre timp, sarea si-a facut treaba si a scos apa din zucchini.


Ii vars  intr-o sita, asezata deasupra unei oale mici si las sa se scurga, apoi storc bine cu mana in sita, ca sa iasa bine apa din ei.

Pun zucchini scursi peste branza din bolul mai mic.


Adaug ceapa si usturoiul.

Pun si pesmetul.

Apoi adaug boiaua si chimenul. 

Adaug si mararul.

Adaug si piperul proaspat macinat. Nu mai adaug sare pentru ca si branza tofu e sarata, iar sarea pusa la inceput e indeajuns. Ba chiar, se poate pune branza tofu fara sare.


Amestec bine cu mana, framant ca la chiftelele de carne. Daca aluatul e prea moale, mai adaug pesmet, in asa fel incat sa fie compact si sa se poata modela. Cantitatea de pesmet poate varia, in functie de cat de mari sunt zucchini.

Pregatesc o tava de aragaz, pe care asez o foaie de copt.

Pun ulei intr-un castronel, pentru a-l avea la indemana, atunci cand am nevoie sa imi ung mainile, pentru a modela chiftelele.

Pun castronul cu compozitia de zucchini si pe cel mic, cu ulei, unul langa altul.

Dau cu ulei pe palme, apoi iau cate o lingura plina cu varf de compozitie si bat chiftelele in palme, ca si pe cele de carne.

Pun chiftele pe tava, pe foaia de copt.

Le asez pe toate pe tava, la distanta una de cealalta, ca sa nu se creeze umezeala intre ele si pentru ca fiecare sa se rumeneasca frumos, pe toata suprafata.


Arata ca o chiftea de carne!


Le ung cu ulei cu ajutorul unei pensule de bucatarie.


Cand sunt gata, pornesc cuptorul sau air fryerul, in functie de cate chiftelute am facut. 

Pentru ca am cuptorul care merge pe functia de air-fryer, prefer cuptorul, pentru ca pot sa le fac pe toate, adica o tava intreaga.


Dau tava la cuptor, la functia air-fryer la 215 C, pentru 30 de minute pe nivelul 3 al cuptorului. La aparatul de air-fryer se coc la 200 C timp de 20 de minute.

Daca vreau sa fie mai rumene, pot sa maresc timpul de coacere cu inca 5 minute.

Dupa 30 de minute sunt perfect rumenite. Le scot din cuptor si opresc cuptorul. Nu iese apa din ele si sunt numai bune, nici tari, nici prea moi, ci pufoase.

Mie imi place sa le ung cu ketchup, ca si pe cartofii wedges prajiti la air-fryer.


Sunt si mai bune cu o salata alaturi.

Pofta buna si voua!

Comentarii

Postări populare