Chiftelute grecesti umplute cu branza feta si masline coapte la air-fryer

Am mai vazut retete cu chiftelute umplute, in special la emisiunile de la italieni. Si acestia au chiftelute in care pun parmezan si pesmet si le prajesc in foarte putin ulei - spre deosebire de chiftelutele noastre, prajite in mult ulei, dar facute doar cu carne si legume, care sunt atat de bune. De aceea, atunci cand am citit reteta de la savoriurbane, de chiftelute umplute cu branza feta si masline, mi-am spus ca trebuie sa le fac si eu, mai ales pentru ca sunt facute la air-fryer. Desi sunt atat de bune, chiftelutele noastre clasice, prajite in ulei mult, sunt nocive, iar acestea sunt perfecte pentru cine vrea sa tina o dieta, cu putine grasimi. Aceste chiftelute sunt foarte gustoase si usor de facut, dar mai ales, sunt sanatoase si dietetice, fiind facute cu piept de pui. Eu le-am adaugat morcov, cartof si ceapa, ca si la chiftelutele clasice, pentru un gust mai bun, dar si pentru a fi mai pufoase. Desi sunt facute la air-fryer, sunt la fel de rumene si gustoase ca si cele prajite in ulei - e, poate nu chiar la fel, dar sigur sunt mult mai sanatoase! Si asta e cel mai important pentru cei de varsta mea, adica 60 de ani, sa mancam cat mai sanatos, pentru a ne pastra sanatatea cat mai mult timp - mai ales atunci cand doctorul o recomanda! Si se pare ca e mai bine sa mancam fara prajeli in ulei. De aceea, air-fryerul e perfect pentru a "praji" legume ori carne, fara mult ulei.

Ingrediente pentru 30 de chiftelute

- un piept de pui mai mare de aproximativ 800 g (sau pulpe de pui)

- 1 ceapa

- 1 capatana mica de usturoi

- 100 g masline

- 1 morcov mic

- 1 cartof mic

- 1/4 de ardei gras rosu sau 1 ardei kapia mic

- 1 ou

- 2-3 linguri de pesmet

- 1 felie de paine inmuiata in apa

- coaja rasa de la 1/2 de lamaie medie

- 1/2 lingurita de sare

- 1/4 de lingurita piper macinat

- 1/2 de lingurita oregano uscat

- un ardei iute mic sau putin ardei iute uscat macinat (cine vrea)

- cate o legatura de marar si patrunjel

- 2-3 linguri de ulei pentru uns chiftelutele

Pentru umplutura

- 100 g branza feta

- 100 g masline

Le fac, pana la un punct, la fel cum fac si chiftelele si chiftelutele simple, din carne de porc. Curat ceapa si morcovul, apoi le spal bine. Curat si usturoiul. Le pun pe toate pe o farfurie. Inmoi intr-un castronel cu apa o felie mica de paine veche. Dezosez carnea, o tai bucati mai mici (ca sa intre usor in masina de tocat) si o pun pe o farfurie.

Asez un castron in fata masinii, unde urmeaza sa cada carnea tocata. 


Toc carnea impreuna cu legumele, ca si atunci cand fac chiftele si chiftelute din carne de porc.

Dau prin masina si felia de paine inmuiata in apa si bine stoarsa, pentru a curata toata carnea care mai e pe serpentinele masinii de tocat. Spal bine toate componentele masinii de tocat, le sterg si le montez la loc, apoi asez masina la locul ei, pentru a face loc pe blatul din bucatarie pentru chiftelute.

Rad coaja de la o jumatate de lamaie peste carnea tocata.

Toc maslinele marunt si le vars in castron.

Pun oul peste carnea tocata. Curat verdeata, o toc si o pun si pe ea in castron. Daca am verdeata congelata, e foarte buna.

Pun piper si oregano.  


Adaug sare cu masura - intai cam un sfert de lingurita.

Apoi pun si branza faramitata.

Pun si doua linguri de pesmet, atat cat sa pot forma chiftelute destul de tari, cat sa isi mentina forma. 

Amestec cu mana si framant bine compozitia. 


Daca compozitia e prea moale, mai adaug inca o lingura de pesmet, pana cand se intareste indeajuns, fara sa fie prea tari totusi. Tin cont ca pesmetul absoarbe lichidul si se umfla in cateva minute, deci astept putin si apoi mai adaug pesmet. Eu nu pun ardei gras, dar cine vrea poate sa puna ardeiul tocat marunt. Gust de sare si mai adaug, daca e nevoie.

Pornesc air-fryerul la temperatura de 200 C

Formez chiftelutele, luand cate o lingurita plina de carne pe care o asez in palma unsa cu ulei. 

Apoi le asez pe o farfurie. 


Le ung cu ulei, folosind un pamatuf cu pene (sau o pensula de bucatarie).


Uleiul ajuta pentru a evita lipirea chiftelelor de cosul air-fryerului, dar si la rumenirea lor. Le mai ung putin cu ulei, dupa ce le pun in cosul air-fryerului.

Apoi il imping in aparat si potrivesc cronometrul la 20 de minute, la aceeasi temperatura de 200 C. In aparatul meu intra cam 9 chiftelute, deci le coc in 3 serii. Cand a trecut timpul, aparatul se opreste si piuie. Scot chiftelutele cu un cleste sau cu mana (cui nu ii e frica de soacra!) Le asez pe o farfurie si le las sa se racoreasca pana cand fac urmatoarea serie. Daca nu le dau cu ulei, se lipesc si trebuie sa le scot cu o paleta de lemn, pentru a le dezlipi. Apoi trebuie sa curat fundul cosului air-fryerului. Mai bine e sa le ung cu ulei de la inceput.


Pun a doua serie, apoi a treia la copt.

Le servesc cu salata tzatziki, ca sa fie totul grecesc, pana la capat.

Sunt delicioase, pufoase si parfumate!


Pofta buna si spor la treaba si voua!



Comentarii

Postări populare