Chiftele din carne de porc

Chiftele in castron

Chiftelele sunt mancarea mea preferata! Nu cred ca imi mai place ceva atat de mult...poate doar ficatul!
Cand eram o adolescenta mancacioasa, am mancat o data 13 chiftele, din 15 cate facuse mama...i-am lasat si ei doua! Nu mai e nevoie sa spun cat de rau m-a durut burta vreo 2 zile dupa aia!
Acum fac frecvent chiftele si nu trece o luna fara sa fac macar o data. Cum am mai spus, la noi in casa nu se cumpara carne tocata, ci doar carne macra, pe care o toc eu la masina, ca sa fiu sigura ce e in carne.
A face chiftele nu e nimic complicat, doar sa stii reteta cum trebuie si apoi, e dupa gustul fiecaruia.
Reteta traditionala, asa cum o stiu eu din cartile de bucate nu are cimbru - ca si sarmalele, de altfel. Sunt unele persoane care pun cimbru in chiftele, dupa cum aau fost obisnuiti din familie. Eu am mai invatat cate ceva, de ici, de colo, cum ar fi sa pun morcovi si cartofi in carnea tocata, pentru a le face mai pufoase. Am mancat astfel de chiftele facute de o colega de serviciu si mi-au placut atat de mult, incat de-atunci numai asa le fac. Desigur, cele mai gustoase chiftele sunt cele prajite, insa si cele facute la air-fryer pot fi gustoase.

Ingrediente pentru 14-16 chiftele mari

- 1 kg carne macra de pulpa de porc (se poate si amestec cu vita)
- 1 morcov potrivit
- 2 cepe mari
- 1 cartof potrivit
- 1 capatana mica de usturoi
- 2 oua
- 1 lingurita sare
- 1/2 lingurita piper (cine vrea)
- 200 g faina pentru tavalit chiftelele
- cate 1 lingura de marar si patrunjel, tocate
- 1 felie groasa de paine inmuiata in apa sau in lapte
- 1 cana de ulei pentru prajit

Daca abia am cumparat carnea de la macelarie, o spal bine cu apa rece, apoi o tai in bucati mici, astfel incat sa intre in palnia masinii de tocat.


Eu am masina electrica si e foarte usor sa toc orice, d-apai 1 kg carne pentru chiftele! 


Ce vreau sa spun e ca dureaza foarte putin sa toc toata carnea, inclusiv legumele, pe care le intercalez printre bucatile de carne, in asa fel incat sa se amestece de la inceput, in castron. Curat legumele si le spal bine.


La pun pe o farfurie.


Ca sa intre usor in palnia masinii de tocat, tai si legumele in bucati mai subtiri. Tai cartoful in 4, pe lung.


Apoi tai morcovul in doua, tot pe lungime.


Tai si ceapa in 2, 4 sau in 6, depinde cat de mare este.


Inmoi si painea intr-un castronel cu putina apa.


Imi asez toate ingredientele pe care le dau prin masina de tocat pe blat, sa fie la indemana.

Pornesc masina de tocat si incep sa introduc cate o bucata, doua de carne, pe care le imping cu un con de plastic, ca sa intre bine pana la cutit.


Apoi introduc, alternativ, cate o bucata de cartof, apoi iar una de carne.


Mai introduc si cate o bucata de morcov si iar una de carne.


Procedez la fel si cu ceapa.


Pun alternativ si cateii de usturoi.


Daca carnea are ceva pielite si se toaca mai greu, cand introduc un morcov, o bucata de ceapa sau de cartof, se deblocheaza imediat.


La sfarsit, pun felia de paine, stoarsa bine.


Aceasta are rolul de a curata de carne si ce mai e pe-acolo, masina de tocat si totodata, sa inchege compozitia. La italieni am vazut ca pun pesmet pentru a inchega compozitia, sau chiar faina, dar romanul e inventiv si nu pierde nimic, nici chiar carnea ramasa pe serpentinele masinii de tocat!
O data carnea tocata, pun  sare dupa gust - cam o lingurita plina.


Adaug un varf de lingurita de piper macinat.


Pun verdeata tocata, de preferinta marar, dar e bun si patrunjelul in amestec cu mararul,


Sparg si ouale direct in castron.


Odata toate ingredientele puse, pot sa incep sa le amestec.


Carnea pentru chiftele, ca si cea pentru carnatii de casa, se amesteca cu mana, care trebuie sa fie foarte curata. 

Amestec bine carnea, intai strangand-o intre degete.


Apoi, framant carnea, ca sa se amestece aromele si toate ingredientele.


Apoi pun o cana de faina intr-un castron sau o farfurie adanca. 


Pregatesc fundul de lemn sau asez o folie de aluminiu sau o bucata de hartie de copt pe blatul din bucatarie si presar faina din loc in loc.


Acolo vor sta chiftelele formate, pana cand le pun la prajit.


Daca le-as pune la prajit pe masura ce le modelez, s-ar incinge prea rau grasimea din tigaie, pentru ca dureaza ceva timp pana ce formez atatea chiftele cat sa umplu o tigaie. Chiftelele se modeleaza dinainte si pentru a nu sta cu mana in faina si carne mai mult decat e cazul. In acest fel, le fac pe toate o data, si apoi doar le iau sa le pun in tigaie la prajit. Pentru cine nu stie, trebuie sa explic ca amestecul de carne umeda si faina se prinde de palma si se face ca o crusta groasa, cu care nu e placut sa stai prea mult. Mai ales ca poate mai trebuie sa iau ceva din sertar sau din camara si n-as vrea sa umplu toate clantele si manerele sertarelor sau tacamurile cu faina!
Inainte de a incepe sa modelez chiftelele, pun tigaia pe ochiul cel mare al aragazului si torn cam un deget de ulei.



Dau drumul la foc si il las la mic, pana ce modelez vreo 6-7 chiftele, cat sa intre in tigaie.


Deci iau cate o lingura de compozitie de carne si o pun in faina, o invart ca sa ia faina pe toate partile.




Apoi modelez chifteaua, tinand-o in palma stanga si batand-o cu dreapta, ca sa o aplatizez, sa nu fie prea groasa, intorcand-o mereu pe partea cealalta, pentru ca ambele parti sa se acopere bine de faina.




Asez chiftelele pe folia presarata cu faina, ca sa nu se lipeasca, stiind ca ele se mai umezesc pana ce le vine randul la prajit.



Cand sunt gata primele chiftele modelate, care sa umple o tigaie, le asez cu grija in tigaie, ca sa nu sara ulei incins. Pun capacul la tigaie si dau focul la potrivit spre mic, pentru a lasa chiftelele sa se gateasca bine si in interior. Se pot lasa si fara capac, dar eu prefer sa le acopar, pentru a evita sa sara stropi si sa se imprastie prea mult miros de prajeala in casa. Dupa vreo 10 minute, verific chiftelele daca s-au rumenit pe o parte si le intorc pe partea cealalta.


Nu plec departe de chiftele, ca sa nu le ard - eventual fac altceva prin bucatarie, cat timp se prajesc. 


Cel mai des, fac piureul cu care obisnuim sa mancam chiftelele. Curat cartofii si numai bine se fierb, pana ce se fac chiftelele.


Cand s-a prajit primul rand de chiftele, le scot pe un servetel, care sa absoarba grasimea si le pun intr-un castron. Apoi pun cel de-al doilea rand de chiftele si tot asa, pana ce se termina chiftelele. La un kilogram de carne, nu ies mai mult de 2 tigai de chiftele, deci vreo 14-16 chiftele mari.


Prima chiftea e intotdeauna a mea, pentru ca nu rezist sa nu gust!


De fiecare data, fac si cateva chiftele marinate pentru mine si pentru cine mai vrea.



Sotul meu nu vrea, asa ca lui ii dau chiftele simple, doar cu piure. Eventual, vrea sos peste piure. Oricum, nu lipsesc muraturile!


Aceleasi chiftele merg foarte bine cu o salata vietnameza.


Aceeasi compozitie de chiftele fac si de Revelion sau de vreo ocazie speciala, pentru chiftelute pentru aperitiv. Acestea sunt mici si rotunde, ca niste mingiute,  de aceea probabil ca englezii si americanii le spun "meat balls", adica mingi de carne.
Pofta buna la chiftele!

Comentarii

Postări populare