Chiftelute pentru aperitiv

Le fac in special pentru masa de Revelion sau la vreo alta ocazie speciala.  Folosesc aceeasi compozitie ca si la chiftelele de porc, doar ca forma e diferita, aceste chiftelute fiind mici, rotunde, ca niste mingiute. De-aia probabil englezii si americanii le spun chiftelelor "meat balls" adica mingi de carne. La noi chiftelele arata mari si plate, dar pentru aperitiv le preferam pe acestea mici si rotunde, cat sa bagi o data in gura. Numai cand ma gandesc la cat de bune sunt, imi lasa gura apa!

Ingrediente pentru 35 de chiftele

- 500 g carne de porc mai slaba, de preferinta pulpa

- 1 ceapa mare

- 1 morcov cat degetul

- 1 cartof mic

- 4 catei de usturoi potriviti

- 1 lingura de marar tocat

- 1 ou

- 1/2 de lingurita de sare

- 1 varf de lingurita de piper macinat

Toc carnea si legumele ca si pentru chiftelele mari. Eu prefer sa cumpar carne macra, nu gata tocata si sa o toc eu, ca sa stiu sigur ce am pus in chiftele. 



Pun condimentele si oul si le amestec cu mana curata, la fel ca la perisoarele din ciorba de perisoare sau ca la chiftelele mari.



Apoi le fac la fel, ca si pe chiftelele mari. Pregatesc un castron in care pun o cana de faina, prin care sa dau chiftelele.


Pun o folie de aluminiu pe blatul de bucatarie si presar pe el cate putina faina, din loc in loc, acolo unde urmeaza sa pun chiftelele, inainte de a le praji.


Iau din compozitie cu o lingurita, cat sa fie plina si o dau prin faina, 


Le dau forma de bila intre palme.


Pentru a avea o forma perfect rotunda, pot sa formez intai bilele de carne in palma. Cand le fac direct in faina, e posibil sa intre faina in carne si aceasta nu se lipeasca bine, chiftelele ramanand putin deformate - ceea ce nu da bine la o masa festiva, mai ales daca sunt si musafiri.


Apoi le dau si prin faina.


 Le pun deoparte pe folia data cu faina, pana cand se incinge uleiul.


Fac atatea chiftelute cat intra o data in tigaie sau in ceaun.


Prajesc chiftelutele in ceaun sau intr-o tigaie mai adanca si pun mai multa grasime, ca sa le cuprinda bine. Las uleiul la foc potrivit spre mare, timp de 2-3 minute, pana cand se incinge bine. Iau una-doua din chiftelutele facute si le pun in tigaia cu ulei incins. 


Intra multe chiftelute in ceaun, cam 15 bucati.


Las focul la foc destul de iute, potrivit spre mare, putin mai iute decat la chiftelele mari, pentru ca acestea se gatesc mai repede.


Las chiftelutele sa se rumeneasca bine timp de 2-3 minute.




Le intorc cu o furculita.


La mai las inca 3 minute, pana ce se rumenesc frumos.


Le scot cu paleta cu gauri.

 Le las la scurs intr-o sita sau pe un servetel.











 




Cand s-au scurs, le vars intr-un castronel.


Pot sa le fac cu o zi inainte si sa le tin in frigider pana cand asez masa.


Le servesc la fiecare masa festiva, in special de Revelion, alaturi de alte aperitive.



Pofta buna la chiftelute!

Comentarii

Postări populare