Legume la air-fryer

Se fac ca si cartofii la air-fryer, foarte simplu si rapid. Mai mult dureaza pana feliez legumele! Este un fel de mancare de post delicios sau poate fi o garnitura ideala pentru orice friptura. Se pot pune orice legume, in ce cantitati vrea fiecare - nu e o proprortie fixa. Eu fac mai des aceste legume, care se pot taia in felii, care se coc repede. Le condimentez si le coc la air-fryer la fel ca pe cartofii cubulete la air-fryer. Sunt foarte gustoase si chiar dietetice, daca nu adaug mult ulei.

Ingrediente pentru doua portii

- o mana de rosii cherry sau 2 rosii normale

- 1 ardei gras rosu (verde si galben)

- 1 dovlecel sau zucchini mediu

- 7-8 ciuperci potrivite (cam 300 g)

- o vanata potrivita (cine vrea)

- 1/2 lingurita de sare

- un varf de lingurita de piper

- 1/2 lingurita boia

- 1/2 de lingurita de chimen macinat

- 1/2 de lingurita de usturoi granulat

- cate un varf de cutit de oregano, busuioc, rozmarin, uscate sau cateva frunzulite proaspete, dupa gust

- 1-2 linguri de ulei vegetal de masline sau de floarea-soarelui

Pornesc air-fryerul la temperatura de 180 C pentru 5 minute, ca sa se preincalzeasca, ca si la cartofii wedges la air-fryer

Intre timp, pregatesc toate legumele. Intai le spal, mai ales ciupercile.


Pot sa incep cu oricare leguma, dar acum incep cu ciupercile. Tai jumatate din cantitatea in felii cat pot de subtiri (cam de 2-3 mm) si le pun intr-un castron. Tai intai jumatate din fiecare cantitate de legume, pentru ca in air-fryer-ul meu nu incap multe legume deodata, desi cosul e destul de incapator. Insa, aceste legume trebuie sa fie coapte, nu fierte sau aburite, cum ar iesi daca as pune prea multe deodata. Asadar, am feliat intai doar jumatate din legume, urmand sa pregatesc o a doua portie, in timp ce se coace prima.

Tai ardeiul, ii scos cotorul si il tai in 4 pe lung. Tai 2 sferturi in bucati mai mari, cam in 4 bucati fiecare fasie. Aici am doar ardei rosu, dar arata si mai frumos daca pun ardei colorati, cate un sfert din fiecare sau mai mult, dupa gustul fiecaruia - nu e chiar o proportie fixa. 

Vars ardeii taiati peste ciuperci, in castron.

 

 Tai apoi rosiile in felii, ca la salata. Cand am, pun si rosii galbene, sau chiar si verzi.

Le pun peste legumele din castron. Ordinea in care le pun e aleatorie. Aici taiasem intai zucchini si vanata.

Nu pun mereu dovlecel, pentru ca nu ne place prea mult, insa un zucchini e mai gustos si arata si frumos printre legume, fiind verde. Il tai pe din doua si apoi in felii groase de 5-6 mm. Tai intai doar jumatate si pastrez cealalta jumatate penru a doua portie.

Vars feliile de zucchini in castron.

Daca am, pun si cateva felii de vanata. Tai intai jumatate de vanata.

Vars feliile in castron.


Pun sare peste legumele din castron.


Presar piper si chimen. 


Cine vrea poate sa puna si ierburi aromatice, cum ar fi oregano si busuioc ori rozmarin, chiar toate trei, dupa gustul fiecaruia. Doar sa nu fie decat cate putin din fiecare, pentru a nu da un gust prea puternic de condimente, care sa acopere gustul legumelor.


Adaug usturoi granulat.


Si boia de ardei dulce. Cine vrea, poate sa puna boia iute. E foarte buna boiaua afumata.


 Pun o lingura de ulei, dupa ochi...poate fi si mai mult.


Am pus tot ce trebuia pentru a da gust legumelor.


Amestecat bine legumele in castron, cu o lingura. Am mare grija sa nu le rup!


Gata, acum pot sa le pun la copt!

Cand bipaie air-fyerul, e semn ca s-a terminat de preincalzit. Scot cosul din aparat si vars legumele in el. 

Intind legumele uniform pe tot fundul cosului, pentru ca sa se gateasca toate la fel. 

Apoi imping cosul inapoi in aparat.

 Il setez la 20 minute, mentinand aceeasi temperatura de 180C.


Dupa 10 minute (adica la jumatatea timpului de coacere) scot cosul si il scutur bine, ca sa intorc legumele pe cealalta parte, pentru a se coace mai bine. 

Dupa ce se termina coacerea, scot cosul din aparat si rastorn legumele pe farfurie. Aici sunt cele cu ciuperci.


Aici sunt cele cu vanata si zucchini.


Legumele sunt zemoase si moi in interior si putin crocante la exterior, unele chiar putin al-dente, dar la fel de gustoase. 


Le servesc imediat, cu patrunjel tocat deasupra.

Pofta buna si spor la treaba si voua!

Comentarii

Postări populare