Crema de branza tofu

 

Desi multi blameaza branza tofu, medicul nutritionist i-a recomandat-o sotului meu in dieta pentru diabet. Se pare ca, daca nu este facuta din boabe de soia  modificata genetic, planta respectiva este foarte sanatoasa pentru organismul uman. Cine ar fi crezut? Pe vremea lui Ceausescu, cand se spunea ca se pune soia in salam si ca nu ar fi bun, toti eram contra soiei, dar iata ca acum ni se spune ca e sanatoasa, ba chiar foarte indicata in alimentatie. Deci, branza tofu este o branza vegetala, facuta din lapte obtinut din boabele de soia. Medicii nutritionisti o recomanda pentru ca este foarte sanatoasa pentru ca nu contine colesterol si nici gluten, dar contine in schimb cantitati mari de proteine, calciu si fier. Are si contraindicatii, in special pentru copii si persoanele cu tumori mamare ori cu afectiuni ale glandei tiroide. Insa pentru restul lumii, se pare ca are multe beneficii, in special pentru cei care sufera de diabet. Nu am mancat pana acum branza tofu, pentru ca nu aveam incredere in ea, dar pentru ca ne-a recomandat-o medicul nutritionist, am, inceput sa o consumam destul de des, mai ales in zilele de post. N-as fi crezut, dar chiar are gust de branza, iar cea nesarata are gust de urda. Este delicioasa impreuna cu paste, cartofi prajiti la air-fryer sau cu o salata de rosii. O mancam si simpla sau in varianta de crema cu diverse verdeturi ori legume, pe paine prajita, la micul dejun. Branza tofu crema este exagerat de scumpa si de aceea m-am gandit ca ar fi bine sa incerc sa o fac eu acasa, din branza tofu simpla, cu sau fara sare. Ambele variante sunt bune, cu un adaos de ulei si apa sau saramura, depinde cat de sarata vreau sa o fac. Iese o crema de branza tofu de vis, cum spune sotul meu. 

Ingrediente pentru 300 g crema de branza

- o cutie de branza tofu simpla sau in saramura de 300 g

- 1-2 linguri de saramura (sau apa) in care a stat branza

- 2 linguri de ulei de floarea-soarelui (sau de masline, dupa gust)

- sare, dupa gust (daca branza e nesarata)

- ceapa tocata (cine vrea)

- ardei tocat marunt (cine vrea)

- o lingurita de marat tocat (cine vrea)

Se face foarte simplu, daca ai un blender. 

Daca nu, merge si pasata cu furculita, desi nu cred ca iese la fel de cremoasa. Tai branza in bucati mai mici si o pun in bolul blenderului. 


Adaug 2 linguri de saramura si 2 de ulei.


Apoi pornesc blenderul la viteza maxima 4.

Daca pun branza tofu in saramura, e deja sarata, iar saramura o va face si mai sarata. Asa ca eu prefer sa ii pun apa simpla, ca sa nu fie prea sarata. Daca am branza nesarata, fara saramura, mie imi place si simpla, iese delicioasa fara sare (pe gustul meu), insa sotul meu o prefera cu sare, asa ca ii adaug 1/2 de lingurita de sare. 


Las sa amestece crema de branza pana cand se face spumoasa si cremoasa, cam 5 minute. Verific sa vad daca e destul de fina si o mai blendez, pana cand are consistenta dorita.

Daca e nevoie, mai adaug putina saramura sau apa. 

Apoi o scot din bol cu paleta de cauciuc si curat bine bolul de crema, pentru ca nu imi place sa fac risipa. 

Pun crema la loc in cutia ei sau intr-un castronel.

Pot sa adaug ceapa tocata, ardei gras rosu tocat bucatele si marar tocat sau sa o mananc simpla, pe paine prajita, pentru ca este delicioasa oricum. 


Merge foarte bine si pe o briosa de post cu caise.


Noua amandurora, ne ajunge numai bine la o masa, pentru cate 3 felii de paine prajita de fiecare. Pun crema de branza simpla sau pot sa adaug si rosii tocate pentru bruschete.


Arata foarte apetisant, nu?



Pofta buna si voua!

Comentarii

  1. Multumim, dna. Adina, pentru aceste retete explicate pas cu pas si cu fotografii. Sunt de mare folos pentru noi, incepatorii mai lipsiti de curaj in bucutarie. Sa va rasplateasca Cel de Sus generozitarea si dragostea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare placere! Ma bucur sa va fiu de folos, mai ales celor începători. Nu am uitat cum eram și eu atunci când am început sa gătesc. Noroc cu cartea de bucate a Sandei Marin! Sa fii sănătoasă!

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare