Budinca de dovlecei
De ani de zile prietena mea Mari imi tot povesteste de budinca ei de dovlecei, insa eu nu i-am cerut reteta niciodata. Motivul e simplu : sotul meu uraste dovleceii, sau - mai bine zis - ii ura, inca din copilarie. Nici eu nu ma dau in vant dupa dovlecei, asa ca nu mi-am batut capul. Insa, de cand tinem toate posturile de peste an, dovleceii au devenit o alternativa la mancarurile de post pe care le fac de obicei, de aceea am inceput sa fac diverse feluri de mancare cu dovlecei, incercand sa nu fac o cantitate prea mare, ci doar atat cat pentru cate un pranz sau o cina.
Dar dovleceii se folosesc si in preparate "de dulce", mai ales in combinatie cu branza, dar si cu carne. Am facut deja dovlecei umpluti cu carne, dar nu incercasem inca cum e gustul de dovlecei cu branza. Deunazi, avand ceva branza de vaci pe care trebuia sa o folosesc mai repede, m-am gandit sa fac celebra budinca de dovlecei a prietenei mele. Am sunat-o si am rugat-o sa-mi dea reteta. Ca de obicei, mi-a dat o multime de amanunte si de ponturi, despre cum sa fac reteta, ca sa-mi iasa la fel de buna ca a ei. Din ce mi-a spus, mi-am dat seama ca este de fapt la fel ca si budinca de fidea cu branza, doar ca se inlocuiesc pastele cu dovleceii rasi. Doar trebuia sa pun ceva pesmet si faina, ca la cheesecake-ul lui Merve - aceeasi compozitie ca si la pasca obisnuita - ca sa mai absoarba din zeama de la dovlecei. Nu avea ce sa fie rau!

- 4- 5 oua
- 2 dovlecei potriviti
- 250 g telemea
- 500 g branza de vaci
- 1/2 lingurita de sare
- 2 linguri smantana
- 2 linguri cu gris cu varf sau pesmet
- un bot de parmezan (50 g)
- 1 legatura de marar
- unt cat o nuca, pentru uns tava
- 2 linguri de pesmet pentru tapetat tava
Intai am spalat dovleceii si le-am taiat capetele.
Puteam sa-i rad pe razatoarea mica, dar am preferat sa pun robotul de bucatarie la treaba si sa ii rada el. De aceea am taiat dovleceii in jumatati si apoi fiecare jumatate in 4, obtinand niste fasii mai groase, care sa intre bine in locasul bolului cel mare, in care se introduc legumele ce trebuie rase.


Am pus o jumatate de lingurita de sare si am amestecat dovleceii rasi, chiar acolo in bol - dar dupa ce am scos capacul si cutitul!


I-am lasat sa isi lase zeama, pe care urma sa o scurg.
Intre timp, am dat drumul la cuptor, la foc potrivit de 180C, ca sa aiba timp sa se incalzeasca pana cand pregatesc eu compozitia. Am pregatit branza telemea, ouale si am ras parmezanul - pe razatoarea cea mica, de data asta.
Nu de alta, dar era o bucatica mica, altfel l-as fi ras tot la robot, pentru ca parmezanul e destul de tare. Am scos si smantana din frigider.
Apoi am tapetat tava, ungand-o cu unt si presarand pesmet deasupra.


Am invartit bine tava pe toate partile, ca sa se tapeteze bine - intocmai ca si la budinca de fidea cu branza.
Dovleceii isi lasasera zeama, asa ca am inceput sa-i scurg, apasandu-i cu o mana, in timp ce cu cealalta mana tineam bine manerul bolului..Am varsat zeama intr-un castronel, peste care am pus o sita, ca sa recuperez bucatile de dovlecel carear fi cazut acolo, in timp ce aplecam castronul.


La final, am stors efectiv cu mana dovleceii, strangand in mana cat puteam apuca, apoi i-am pus intr-un castron mai mare, in care urma sa amestec toate ingredientele.
In bolul tocmai eliberat de dovlecei, am pus cutitul de maruntit si am pus telemeaua taiata bucati, impreuna cu ouale.
Robotul le-a amestecat bine, pana cand s-a format o crema destul de subtire.
Am turnat aceasta crema peste dovlecei.


Am adaugat grisul, branza de vaci, smantana si sare. Am pus inca o jumatate de lingurita de sare, pentru ca era multa branza de vaci care era nesarata, ceea ce facea amestecul cam nesarat.




Am amestecat bine cu spatula de cauciuc. Am adaugat si 2 linguri de parmezan ras.




M-am grabit si am turnat compozitia in tava Am nivelat compozitia cu spatula de cauciuc. Am presarat restul de parmezan deasupra.




Abia cand am pus-o in cuptor mi-am dat seama ca am uitat sa adaug si mararul.
L-am presarat deasupra budincii, pentru ca macar asa sa ii dea gust.
Am tinut budinca in cuptor la foc potrivit timp de 45 minute, pana cand a inceput sa se rumeneasca deasupra. Cand a fost bine rumenita pe deasupra si pe margini, am scos-o din cuptor si am oprit focul.
Am tinut-o vreo 10 minute, ca sa se "aseze" si apoi am putut s-o tai si sa o servesc.


A fost absolut delicioasa si calda, dar si rece, a doua zi!
Pofta buna, daca vreti sa o incercati si voi!
Comentarii
Trimiteți un comentariu