Cheesecake-ul lui Merve



Nu e un secret ca imi place sa urmaresc cate o telenovela care "ma prinde" desi, cateodata sunt mai multe si abia reusesc sa le urmaresc pe toate! Dar uite ca sunt si lucruri bune pe care le pot invata dintr-o telenovela, cum ar fi sa fac aceasta reteta de cheesecake. De fapt, era in plan mai demult, dar tot am amanat pentru ca nu eram sigura de reteta, ingredientele fiind mai deosebite  si foarte diferite de la o reteta la alta. Cheesecake e o prajitura specific americana, destul de simpla : se face un blat de biscuti pisati, iar deasupra se pune o crema facuta din branza de vaci, la care se adauga cam pe jumatate smantana si ceva oua, plus zahar si eventual un sos de fructe deasupra. Multe au si ciocolata, ceea ce sigur ca le face sa fie si mai bune. Dar niciuna nu mi-a facut pofta indeajuns de mult ca sa imi doresc neaparat sa o fac, asa cum a fost cu cheesecake-ul lui Merve!
Pe scurt, Merve e un personaj negativ dintr-o telenovela turceasca, cu nume de film politist  - de fapt, chiar e un film politist! Merve facea cate o prajitura cheesecake ori de cate ori isi dorea sa se razbune pe cineva. Ii ducea prajitura cadou si apoi incepea sa se razbune prin diverse rautati, care sa ii cauzeze respectivei sau respectivului neplaceri destul de mari - si a facut-o destul de des, astfel incat sa imi doresc sa fac si eu aceasta prajitura. Nu va speriati, n-o sa povestesc mai departe! O sa mai spun doar ca, vazand cum amesteca Merve in sosul de zmeura si cum il punea tacticoasa peste cheesecake, apoi cum aseza prajitura intr-un clopot de plastic, strans cu o funda si cum taia cate o felie din prajitura pentru victima ei...ei bine, mi-a facut o pofta atat de mare ca am inceput sa caut pe internet reteta de cheesecake a lui Merve si am gasit-o! Da, mai sunt si altii care au vrut reteta si unii s-au gandit sa o posteze pe YouTube. Se pare ca este aceeasi reteta de cheesecake care se face la New York...cum altfel, pentru o asa cucoana cu pretentii, ca Merve? Sigur ca filmul fiind turcesc, am gasit retete facute cu o branza de vaci facuta in casa si apoi scursa de zer, cum faceam si noi pe vremuri, pentru copiii nostri. Mai pun ei, in loc de smantana, un iaurt scurs - deci, specialitati lactate turcesti. Insa americanii din New York sunt mai practici si iau branza Philadelphia gata facuta si creme fraiche din cutie si fac in doi timpi si trei miscari un cheesecake de sta mata-n coada! Crema Philadelphia stiu ce e, dar creme fraiche nu, asa ca am cautat pe net si se pare ca e o smantana scursa de zer, care arata ca o crema mascarpone. De altfel, am vazut ca unii fac cheesecake si cu mascarpone.
Ca si turcii, si noi am inlocuit faimoasa crema de branza cu branza noastra de vaci, care e foarte buna, iar creme fraiche cu smantana noastra neaosa. Imi parea cunoscuta reteta si chiar asa era : e exact reteta de umplutura de pasca sau reteta de pasca fara aluat! Pai daca e asa, ia sa fac eu reteta mea si sa nu imi mai bat capul cu tot felul de creme de branza si de smantana de care nu am auzit si care, oricum, ar fi cam scumpe sa le cumpar. Branza de vaci si smantana la galetusa, pe care le iau de la Lidl, sunt excelente si numai bune pentru ce imi trebuia mie, mai ales dupa ce au stat cateva zile si s-a ales lichidul din ele. Scurgandu-l (intr-un pahar, ca sa il dau cateilor, ca mancarea nu se arunca!) a ramas o branza mai cremoasa si mai tare, precum si o smantana numai buna.
Am adaugat oua, zahar si putina faina si a iesit o minunatie de cheesecake. A trebuit sa ma grabesc si am facut-o in mijlocul saptamanii, atunci cand am strans destula zmeura pentru sos. Ca si anul trecut, cand am facut tortul de ciocolata cu zmeura, si acum zmeura era pe trecute si nu mai culegeam multa, asa ca mi-au trebuit vreo 4 zile sa adun 250g. A fost foarte usor de facut si nici nu mi-a luat mult timp.

Ingrediente pentru o forma mare de 26 cm diametru

Pentru blat

- 270 g biscuiti digestivi cu ovaz (3 pachete de la Lidl)
- 150 g unt topit

Pentru crema

- 750 g branza de vaci
- 150 g zahar pudra
- 5 oua
- 2 linguri normale cu varf de faina
- zeama si coaja de la o jumatate de lamaie (cine vrea)
- 200g smantana
- 1 esenta vanilie

Pentru siropul de zmeura

- 250 g zmeura (poate fi si congelata)
- 2 linguri de zahar
- 2 lingura de apa

Vizionand mai multe video am vazut diverse metode de a tapeta forma pentru cheesecake. Mi-am dat seama ca, blatul fiind sfaramicios, forma trebuie tapetata cu hartie, astfel incat sa pot scoate usor prajitura. Am ales sa tapetez forma exact ca si pentru orice blat de tort. Am facut un cerc din hartie de copt pentru fundul formei pe care intai l-am trasat cu un creion si apoi l-am decupat cu foarfeca.
 

Intr-un video am vazut cum au pus o bucata de hartie de copt patrata pe fundul formei si apoi au asezat inelul detasabil si l-au strans, marginile hartiei ramanand pe-afara. Nu am inteles de ce au facut asa, de aceea nu am facut si eu la fel - dar la sfarsit mi-am dat seama ca era mai bine, deoarece crema fiind lichida, e pericol sa iasa putin pe-afara - macar grasimea topita din branza tot iese - pe la incheietura inelului. Acesta e un motiv pentru care nu folosesc aceasta forma atunci cand fac crema de zahar ars sau tort de mere. Am incercat o data si mi-a curs unt de la merele caramelizate pe la incheietura inelului. Deci, metoda cu foaia de copt stransa cu inelul e mai buna, aceasta actionand ca o garnitura, care sa izoleze mai bine. De tinut minte pentru data viitoare!
De data asta am pus cercul de hartie pe fundul formei si l-am asezat bine cu degetele.


Am masurat si laturile formei, taind o fasie lunga cat lungimea laturilor de jur imprejur (lungimea cercului) si lata pana sus, la buza formei.

 

Am uns cu unt marginea  interioara a formei si apoi am lipit fasia de hartie.

 

Apoi m-am ocupat de blat.
Am pus intai untul (taiat cubulete) la topit, la foc mic, intr-o craticioara.


Luasem 3 pachete de biscuiti digestivi cu scortisoara (erau la oferta!) de la Lidl. I-am pus in tocatorul electric care i-a pisat imediat, dar a trebuit sa pun cate un pachet odata.

 

I-am pus intr-un castron si am adaugat untul topit, amestecand bine, pana cand s-a incorporat untul in biscuiti.

 


Apoi am varsat compozitia de blat in forma imprastiind-o pe toata suprafata fundului si totodata tasand bine cu lingura, niveland bine ca pe un blat.

 

Am retinut ca Merve punea asa-zisul blat in  cuptor pentru cateva minute, pana cand facea crema de branza. Eu am uitat sa fac asta, desi nu ii vad rostul, biscuitii fiind copti deja, iar untul se va topi oricum in timp ce se coace crema. Deci am lasat forma cu blatul deoparte, pana cand am facut crema de branza.


Am imbracat fundul formei cu folie de aluminiu pe dinafara, in asa fel incat sa ajunga pana aproape de partea superioara. Am pus 2 foi in cruce pentru a putea cuprinde toata forma.

 

Aceasta se face pentru a evita ca apa in care va sta forma in timpul coptului sa intre in forma, prin incheietura inelului. Am pregatit si tava de aragaz, in care va sta forma si in care voi pune apa, exact ca la crema de zahar ars.


Am pregatit ingredientele si robotul de bucatarie, in bolul caruia am facut crema de branza. Am fixat bolul la robot. Cum am spus mai sus, am scurs zerul "ales" in galetusa cu branza, dar si in cea cu smantana.

 

Am pus intai branza de vaci cu zaharul pudra si zaharul vanilinat in bolul robotului.

 

Am atasat batatorul, cu care urma sa amestec ingredientele, care nu trebuiau batute cu telul, ci doar usor amestecate. Am pornit robotul la viteza 2.


Am adaugat smantana.


Apoi am pus ouale unul cate unul, lasand sa se amestece cateva secunde fiecare, pana la incorporare totala - dar nu mai mult, pentru a nu incorpora mult aer in aluat.

 

La sfarsit am pus faina, cate o lingura odata.


Am amestecat bine, dar usor, faina care mai ramasese pe  marginile bolului, dar branza neamestecata de pe fundul castronului, cu spatula de cauciuc. Ca sa nu amestec prea mult aer, am lasat viteza mica si probabil ca de-aia nu s-a amestecat branza cum trebuie. Uite-asa invatam!


Am varsat apoi crema de branza in forma si am batut usor forma de blatul de bucatarie, ca sa nu aiba goluri de aer.

 

Am asezat forma in tava aragazului si am turnat cam un deget de apa fiarta in ea, pe langa forma de tort.

 

Am dat forma la cuptorul incalzit la 180 C pentru o ora.


Dupa 50 de minute, am scos cu grija tava cu tot cu forma, folosindu-ma de manusile de bucatarie.
Am pus tava pe aragaz, asigurandu-ma ca sta bine (cu mare atentie la apa fiarta din tava, sa nu se verse!!!) si am verificat daca e coapta prajitura, miscand usor forma, urmarind in special mijlocul prajiturii. Pentru ca inca tremura putin ca o piftie, am mai pus-o pentru inca 10 minute in cuptor. M-a mirat si faptul ca nu era rumenita, ceea ce insemna ca nu e coapta, nu? Dar am incercat si cu degetul, apasand usor  pe mijloc si nu era chiar atat de moale. Totusi am mai lasat-o in cuptor pentru 10 minute, ca sa fie o ora, ceea ce a fost suficient.


Dupa cele 10 minute suplimentare, am scos tava din nou si am si oprit focul, pentru ca stiam ca e gata. Cheesecake-ul nu e rumen cum e o placinta.


Am scos forma din tava si am varsat apa din ea. Am lasat forma la racit pe aragaz, Dupa vreo 2 ore era rece. Am scos folia de aluminiu si am constatat ca avea ceva apa in ea, dar si grasime scursa de la prajitura.

 

Deci cele care puneau foaia de copt stransa cu inelul, ca o garnitura stiau ce stia si asta era motivul... asa voi face de-acum incolo...ca o sa mai fac cheesecake! Am sters bine fundul formei de grasime, cu un servetel si am pus forma la racit in frigider, unde a stat cam o ora.
Intre timp am facut sosul de zmeura. Am pus zmeura cu zaharul si apa intr-o craticioara si am lasat sa fiarba la foc potrivit timp de 5 minute.

 

O alta reteta spune ca se poate pune totul intr-un castron de sticla, acoperit cu folie de plastic si dat la cuptorul cu microunde pentru 4 minute, dar eu am preferat aragazul.


Am lasat sosul sa se raceasca si apoi l-am strecurat prin sita.

 

Am pus sita deasupra unui castronel, am pus cate o lingura-doua odata in sita, apoi am apasat tare cu dosul lingurii, intinzand in acelasi timp pe toata suprafata sitei, pana cand au ramas doar samburii de zmeura.

 

Apoi i-am scos separat cu lingura si am pus alta cantitate de sos si tot asa, pana cand am strecurat tot sosul. Era buna o sita mai mare, dar a mea e mica, totusi nu a durat mult, doar cateva minute.


Dupa o ora prajitura era rece si deja se vedea desprinsa de pe marginile formei, asa ca am avut curaj sa o scot. Am scos inelul, care aproape ca a iesit cu tot cu inelul de hartie de copt.

 

Daca nu m-as fi documentat, nu as fi stiut prea bine cum sa fac sa scot fundul formei si hartia de pe fund, fara sa rup prajitura. Dar, pentru ca asa am vazut intr-un video, am asezat o bucata de folie de plastic peste prajitura si am pus deasupra o tava, ca sa pot rasturna prajitura cu fundul in sus, sa ii pot scoate fundul formei si hartia de copt.

 

Am tinut bine cu o palma de fundul formei si cu alta de mijlocul tavii, evitand astfel ruperea prajiturii si am rasturnat cheesecake-ul dintr-o miscare rapida, ca si la tortul de mere.


Am scos fundul formei care au iesit impreuna cu cercul de hartie de copt.


Apoi am luat platoul pe care urma sa asez prajitura si l-am pus peste fundul prajiturii, apoi am rasturnat din nou prajitura, tinand bine cu palmele de mijlocul tavii, respectiv al platoului. Am scos folia de plastic si ... voila, iata cheesecake-ul lui Merve!!!

  

Dar ca sa fie intr-adevar ca al lui Merve, trebuia sa pun si sosul de zmeura deasupra, ceea ce am facut imediat.

 

Am intins cu grija sosul de zmeura pe toata suprafata prajiturii.


Dupa ce am facut cateva duzini de poze (!!!) am taiat prajitura, avand grija sa curat cutitul cu un servetel dupa fiecare taietura, ca sa nu iasa urat felia in poza!

 

A urmat degustarea mult-asteptata...ceva de vis, cum a spus sotul meu!


Pana si lui i-a placut, iar lui de regula nu-i place pasca. Multumim Merve pentru reteta si pentru idee!
Pofta buna si spor la treaba si voua, daca vreti sa incercati reteta!

Comentarii

Postări populare