Chiftelute de dovlecei de post coapte la air-fryer

Sunt niste chiftelute de post (vegetariene) mult mai dietetice decat chiftelutele de dovlecei prajite in ulei, deci mult mai sanatoase. Reteta e aceeasi si se fac foarte usor si rapid, fiind bune pentru consumat atat la micul dejun, la pranz, dar si la cina. Alaturi de o salata sau de cartofi prajiti tot la air-fryer, sunt delicioase, mai ales daca le stropesc cu putin sos de rosii picant.

Ingrediente pentru 10-12 chiftelute

- 2 dovlecei mijlocii

- 1 ceapa mare

- 2-3 linguri cu varf de faina

- 1 lingurita rasa de sare

- 1 varf de cutit piper macinat

- 1 lingurita de praf de usturoi sau 2 catei de usturoi pisati

- cateva fire de marar

In plus

- o foaie de copt de marimea fundului cosului de la air-fryer

Curat dovleceii de coaja, apoi ii rad pe razatoarea mare. 


Ii dau cu sare si ii las 5 minute, ca sa isi lase apa.


Apoi ii scurg de apa, storcandu-i bine intr-o sita, deasupra unei oale sau a unui castron. Lasa destula apa si incerc sa ii storc cat pot de mult, ca sa nu fie compozitia de chiftelute prea moale si sa nu fiu nevoita sa pun multa faina.


Ii las sa se scurga si rad ceapa pe razatoarea mica, scurg apa pe care o lasa si apoi o pun si pe ea in sita peste dovlecei.


Pornesc air-fryerul la temperatura de 200C pentru 5 minute, ca sa se preincalzeasca.

Pun dovleceii scursi bine intr-un castron. Adaug 2 linguri de faina, sarea, piperul, praful de usturoi si mararul. Amestec bine cu lingura. Daca aluatul e moale, adaug inca o lingura de faina. Aluatul trebuie sa fie ferm, sa stea bine in lingura. 

Pun 2 linguri de ulei pe o farfurie plata si inmoi palmele in ulei, ca sa incep sa modelez chiftelutele. Iau o lingura cu varf din umplutura si o pun in palma. Modelez o bila cu palmele, apoi o aplatizez usor si o asez pe farfurie. Ma dau iar cu ulei pe palme si fac alta chifteluta si tot asa, pana termin aluatul.



Intre timp s-a preincalzit air-fryerul si pot sa incep sa coc chiftelutele formate. 

Scot cosul din aparat si asez o bucata de hartie de copt pe fundul cosului. Apoi asez cate chiftelute incap pe fundul cosului, astfel incat sa nu fie inghesuite. Le mai aplatizez usor cu degetele. 

Pun cosul in aparat si programez timpul la 20 de minute la temperatura de 200C. Dupa acest timp, chiftelutele sunt rumene pe o parte si ar trebui intoarse pe cealalta parte, ca sa se coaca putin si pe cealalta partea, macar inca 5 minute. Dar sunt la fel de bune si facute doar pe o parte, nu sunt crude, ci doar putin mai moi pe partea nefacuta. De aceea eu am ales sa le las asa, mai ales pentru ca ne era tare foame si pofta! Le-am scos cu un cleste si le-am pus pe farfurie.

Le-am mancat cu o salata de rosii si cu sos picant si au mers ca la mama lor! 

Daca am timp si am deja chiftelutele facute, pot sa mai fac un piure de cartofi sau niste cartofi la air-fryer ca garnitura.

Pofta buna si voua si spor la treaba!

Comentarii

Postări populare