Mancare de spanac cu coaste de miel
Este o delicatesa pe care o gatesc de obicei chiar imediat dupa Pasti, cand inca mai am miel in congelator. Dupa ce am gatit pulpa de miel la cuptor, ciorba de miel si drob, imi raman cateva bucati de miel din care mai gatesc cateva bunatati, printre care si mancarea de spanac. Este aceeasi reteta pe care o fac pentru mancare de spanac cu oua ochiuri, doar ca inainte de a face mancarea, prajesc coastele de miel. Astfel, mancarea de spanac are gustul delicios de miel prajit.
Ingrediente pentru 4 portii
- 1,5 kg de spanac proaspat- 1 kg de coaste de miel
- 4 linguri de pasta de tomate
- 2-3 catei de usturoi
- 1/2 lingurita de sare
- 1 lingura de faina
- 2 linguri de ulei
Atunci cand cumpar cate un miel intreg, il transez si impachetez fiecare bucatica, in functie de cum urmeaza sa le gatesc. Astfel, coastele le impart in doua, pentru ca folosesc cate o jumatate din coaste odata. Fie ca fac spanac sau stufat, pun aceeasi cantitate de coaste la mancare. Par a fi multe, dar coastele au putina carne pe ele, mai ales daca scot muschiuletii care se prind de ele. Anul acesta am hotarat sa nu mai scot muschiuletii si sa ii tai impreuna cu coastele, ca sa am cotletele de miel, desi sunt destul de mititele. Totusi, in acest fel coastele au ceva mai multa carne, care e delicioasa in stufatul cu coaste de miel - nu mai vorbesc de spanac! Cu o zi inainte de a le gati, scot pachetul cu coastele din congelator si il las in frigider sa se dezghete incet. Dar nu e gresit sa le las si de seara in bucatarie, pe o farfurie, in caz ca am uitat sa le scot cu 24 de ore inainte. De asemenea, daca nu sunt inca dezghetate si trebuie musai sa le gatesc, le scot afara din frigider mai devreme, ca sa se dezghete bine. Abia cand s-au dezghetat, incep sa pregatesc spanacul.
Spal spanacul si il oparesc exact ca la mancarea de spanac cu oua ochiuri.
Cat timp se scurge in sita, pregatesc coastele de miel, pe care le tai cate 2 (daca nu sunt deja taiate). Pe cele mai lungi le tai in doua si pe orizontala, crestand oasele cu un cutit zimtat si apoi doar le indoi, iar ele se rup foarte usor.
Mai trebuie doar sa le tai pielita care le tine si sunt gata.
Aleg o cratita sau o tigaie mai mare. Pentru ca, oricat de mare ar fi, nu intra toate coastele odata, asa ca le prajesc in doua transe - sau, pot sa pun in doua tigai, cum fac eu de obicei. Pun cratita pe foc mediu si torn in ea 2 linguri de ulei - la fel si in cealalta tigaie. Pun coastele la prajit in cratita, cu grija sa nu sara uleiul.
Acopar cratita cu un capac si las cam un minut sa se rumeneasca putin coastele pe o parte. Apoi scot capacul si intorc coastele pe partea cealalta. Micsorez la foc mai mic. Acopar cu capacul. Le las cam 15 minute sa se rumeneasca si sa se patrunda bine. Intorc din nou coastele pentru inca 5 minute, ca sa se rumeneasca si pe cealalta parte, tot la foc mic.
Apoi le scot pe o farfurie.
Procedez la fel ca si la mancarea de spanac cu oua ochiuri. Toc ceapa si o pun in cratita cea mai mare, in care urmeaza sa fac mancarea. Acopar cu capacul si las ceapa sa se inabuse la foc mic. Mai adaug si 1 polonic de zeama de la spanac, ca sa nu se arda ceapa.
Dupa 10-15 minute, cand ceapa s-a inmuiat, incep sa toc spanacul in blender, cate putin odata (depinde cat de mare e blenderul).
Pun spanacul maruntit in cratita, peste ceapa.
Dupa ce am terminat de maruntit spanacul, pun si 2-3 linguri de bulion. Eu cumpar cutiute mici de bulion sau pasta de tomate si pun la mancare cate o cutiuta intreaga. Amestec bine cu lingura de lemn si las la foc mic sa mai dea cateva clocote.
In cutiuta de bulion ramasa goala (eu am golit doua cutiute), pun faina si o amestec cu o lingura-doua de zeama de spanac, ca sa nu se faca cocoloase.
Apoi adaug amestecul de faina in mancare.
Amestec usor si las sa mai fiarba inca 2-3 minute, ca sa se lege spanacul. Pun si capacul, pentru ca spanacul va incepe sa clocoteasca ca un vulcan si va improsca stropi in jur. Cine vrea spanacul mai moale, poate sa mai adauge zeama de spanac, dar nu prea multa, ca sa nu se fac ciorba! Apoi opresc focul si mancarea e gata. O pun in farfurii, asezand coastele alaturi de spanac. Ca garnitura, noua ne place spanacul cu ridichi.
Pofta buna si spor la treaba si voua!
Comentarii
Trimiteți un comentariu