Drob de miel in prapur

Drobul este un fel de mancare traditional romanesc, care trebuie sa fie pe masa de Paste a fiecarui roman, alaturi de celelalte bunatati de Paste. Se face foarte usor, desi e putin de munca, mai ales la curatat verdeata. Cand am inceput sa fac drob, il faceam cu organele crude, dar apoi am incercat si aceasta reteta a regretatului Radu Anton Roman si de-atunci numai asa il fac. Se pare ca e mai sanatos si mai putin indigest, daca calesc inainte organele si apoi le coc la cuptor. Carnea de miel este cea mai indigesta dintre toate carnurile, de aceea trebuie sa avem mare grija si sa nu exageram, mancand cantitati foarte mari, cu pofta. Eu am constatat asta de cativa ani, mai ales de cand tin mereu si Postul Pastelui. Trebuie sa am mare grija in ziua de Paste si sa nu mananc decat bucatele mici din fiecare fel de mancare, ca sa nu fac indigestie. Dar cat de bune sunt!
Drobul este si el foarte greu (indigest), nu numai din cauza organelor de miel, dar si pentru ca este "tocatura". Organele tocate, amestecate cu oua si smantana, plus grasimea continuta de prapure, sunt greu de digerat, dar nimic nu se compara cu gustul sau. Eu pun ingredientele in functie de marimea organelor, pentru ca una e sa am organe de la un miel de 10-12 kg sau chiar mai mare si alta de la un miel de 7-8 kg. Totul e sa fie destule oua, ca sa lege drobul, sa nu se sfarame cand il tai. In ce priveste verdeata, e foarte multa, ca sa ii dea gust drobului. 
 
Ingrediente pentru o tava dreptunghiulara de 40/20 cm

- organele de la un miel de 10 kg : inima, ficat, rinichi, plamani, momite (daca e mascul) si prapurul
- 1 ceapa mica uscata
- 4 legaturi ceapa verde
- 2 legaturi patrunjel
- 2 legaturi marar
- 6-7 oua
- 2 linguri smantana
- sare, piper
- ulei sau unt pentru uns tava



Curat bine rinichii de grasimea din mijloc, ca si pentru drobul in aluat. Intai, crestez putin pielita de deasupra si apoi o scot cu tot cu grasimea de pe-afara.




Tai fiecare rinichi pe din doua.


Curat grasimea din interior care miroase urat, decupand-o cu cutitul bine ascutit.



Apoi curat inima de eventualele cheagurile de sange. Plamanii au si artera carotida, pe care o pastrez si o pun in oala, alaturi de celelalte organe. Nimic nu se pierde!


Spal toate organele cu apa rece, apoi le tai bucati si le pun intr-o tigaie cu putin ulei, sa se inabuse la foc potrivit. 



Mai amestec din cand in cand, pana cand se albesc si apoi adaug o ceapa mica uscata, tocata marunt. Nu adaug apa, pentru ca e indeajuns zeama pe care o lasa carnea, pentru a se gati atat ceapa, cat si bucatile de organe.



Intre timp, curat verdeata si cozile de ceapa, le tai marunt si le pun in castronul in care voi toca si organele.



Cand se evapora zeama de la carne din tigaie, o iau de pe foc si dau totul prin masina de tocat, la care pun sita cu gauri mai mari.




Adaug ouale, smantana, sare si piper dupa gust si verdeata, daca nu am pus-o de la inceput in castron.



Amestec totul bine si pun umplutura in tava unsa cu unt si tapetata cu prapurul scurs bine de apa si intins bine in tava. Se poate lasa si tava neunsa, pentru ca prapurul are destula grasime si nu se lipeste de tava. Umplutura este putin mai moale decat cea pentru chiftele. Daca e prea tare si nu e legata, mai adaug un ou, chiar doua. Depinde de cat de mari sunt organele si legaturile de ceapa si verdeata. Oricum, nu e gresit daca e mai multa ceapa ori verdeata, pentru drobul e si mai gustos.


Daca nu am prapurul, fac drob in aluat. Folosesc un aluat de placinta, ca pentru placinta cu dovleac, pe care il asez in tava, in loc de prapur. Drobul in aluat este chiar si mai bun decat cel cu prapur.



Daca am mai mult timp, fierb cateva oua, le curat de coaja si le pun in drob pentru decor.


Daca nu am musafiri si vreau sa fac un drob mai mic, injumatatesc cantitatile, adica fac drobul din doar jumatate de organe si jumatate din verdeturi, iar cealalta jumatate o pastrez pentru un alt drob, pe care il fac dupa Pasti, cu alta ocazie. Acest tip de drob il coc intr-o forma de cozonac, pe care o tapetez cu hartie de copt, pentru a-l scoate mai usor din forma.


Impart si prapurul in 2 si pun doar jumatate in forma.


Umplu forma cu umplutura si inchid prapurul peste aceasta.


La fel acopar umplutura cu prapurul si in tava mare, intinzandu-l bine, astfel incat sa acopere bine toata suprafata drobului. Il dau la cuptor la foc potrivit, timp de 40 minute, pana se rumeneste.



Scot tava (sau forma de cozonac) dupa aproximativ 40-45 de minute, cand drobul e rumen deasupra. Il tin mai mult, daca e nevoie, pana ce e rumen, altfel prapurul e indigest, pentru ca e plin de grasime.






Tai drobul dupa cateva ore, abia dupa ce s-a racit complet - de obicei, in seara dinaintea Pastelui, dupa ce luam Lumina Sfanta de la biserica.




Imi place sa decorez farfuria cu bunatatile de Pasti ca sa arate festiv, pentru asa o sarbatoare importanta.


Drobul merge bine cu usturoi verde, ridichi sau ceapa, eventual cu o frunza de salata verde.



Pofta buna si spor la treaba!
Paste luminat si binecuvantat tuturor!

Comentarii

Postări populare