Drob in aluat



Desi nu ar trebui sa fiu asa de lacoma la mancare, totusi sunt, ce sa fac? Nu pot sa nu ma gandesc la bunatatile de Pasti, mai ales dupa atata post. Drobul e un fel de mancare pe care il astept cu nerabdare, mai ales daca avem miel. Este o tocatura facuta din toate organele mielului, ceapa, oua si multa verdeata. Nu e usor de digerat, de aceea am mare grija atunci cand mananc, mai ales ca mai sunt si altele de mancat, toate bunatatile de Pasti!
In mod normal, eu fac drobul in prapurele lui, adica in acea pielita dantelata, care e atat de tare - desi atat de subtire - incat nu se rupe si poate tine umplutura legata in tava, in timpul coacerii. Dar s-a mai intamplat ca mielul sa nu aiba prapure si atunci m-am orientat imediat : am facut drob in aluat!
Aluatul nu e nimic sofisticat, care sa ne cada greu la stomac, ci e aluatul simplu de placinta, pe care il folosesc pentru orice placinta, mai ales la cele de post, cum ar fi placinta cu dovleac.
Ingredientele sunt aceleasi cat pentru o foaie de placinta, adica jumatate din cat fac de obicei. La strudel mai obisnuiesc sa fac jumatate din cantitatea de aluat de placinta, cateodata, cand am mai putina umplutura.



Las aluatul sa se odihneasca in timp ce fac drobul.

Ingrediente pentru drob

- inima, ficat, plamani, splina, rinichi de la un miel
- 1 ceapa uscata mica
- 4 legaturi ceapa verde
- 2 legaturi patrunjel
- 2 legaturi marar
- 1 feie de paine inmuiata in lapte
- sare, piper, dupa gust
- 7-8 oua

Fac drobul in Sambata Mare, asa cum il fac de fiecare data, cand pregatesc toate bunatatile de Pasti.
Intai spal bine toate verdeturile si le las la scurs.


Tai organele in bucati. Curat, rinichii de pielitele din interior, care pot da un miros urat drobului. Curat intai grasimea de deasupra si pielita care ii acopera.



Tai rinichiul pe din doua cu un cutit ascutit, apoi tai pe langa pielitele albe si le decupez din interiorul rinichiului.





Pun toate organele taiate bucati la calit intr-o tigaie acoperita , la foc mic. Folosesc si traheea, adica tubul care uneste plamanii, dar verific inatai daca este curata si o spal bine, trecand jetul de apa prin ea.



Adaug ceapa tocata si amestec din cand in cand, ca sa nu se arda carnea si ceapa.


Intre timp tai marunt cozile de ceapa verde si le pun intr-un castron mare, in care sa intre toata umplutura pentru drob. Toc marunt si verdeata si o adaug in castron. Pentru ca am mult marar congelat, am preferat sa pun din acela, decat sa mai cumpar altul, care ar fi fost destul de scump la vremea asta - si e la fel de bun, poate chiar si mai si, fiind din acela mai inchis la culoare, deci mai parfumat.


Nu adaug apa cand calesc organele, pentru ca isi lasa zeama lor. Cand s-a evaporat zeama, atunci sunt gata. Asta dureaza cam o jumatate de ora.


Dau organele prin masina de tocat.impreuna cu o felie de paine inmuiata in lapte, stoarsa bine. Le pun direct in castronul cu verdeturi.



Pun ouale intregi peste umplutura, adaug smantana, o lingurita de sare si putin piper macinat.


Amestec bine cu o lingura, pana cand se omogenizeaza umplutura.
Intind foaia de aluat, pe blatul fara faina (pentru ca nu se lipeste) cu un sucitor, apoi o pun in tava dreptunghiulara, pe care o folosesc mereu la drob.



Desi e veche, tocmai de pe cand traia soacra-mea - probabil de cand era sotul meu mic - nu ma indur sa o arunc, pentru ca imi foloseste la felurile de mancare pe care trebuie sa la tai direct in tava. Cu noile tavi, ba de teflon, ba de ceramica, sau de alte acoperiri, care mai de care mai sofisticate si mai neaderente - nu poti taia nimic, ca strici tava! Asa ca raman la tava mea batrana, dar foarte folositoare si buna.
Torn umplutura si o acopar cu foaia, pe care o petrec cat pot de bine, ca sa nu iasa umplutura pe afara.




Dau drobul la cuptor, ca pe orice placinta, la foc potrivit 180C, pentru 40 de minute. Daca imi amintesc, ar fi bine sa ung foaia si cu ou, pentru ca drobul sa fie mai aspectuos. Insa, cat e de gustos - parca si mai gustos cu foaia de placinta!


Cand e gata, se vede bine rumenita foaia de aluat pe deasupra.


Il tai bucati, la fel ca pe orice drob, cand s-a racit. Il mancam cu ceapa verde, oua, branza, ridichi si alte bunatati carnoase.


Pofta buna!

Comentarii

Postări populare