Stufat cu coaste de miel


Stufatul este o mancare de primavara, pe care o fac atunci cand ceapa si usturoiul sunt inca fragede si firele sunt subtiri. Este considerata o mancare specifica de Pasti, dar eu prefer sa o fac dupa Pasti, mai ales daca Pastele cade in aprilie. Daca e mai tarziu, atunci am de umblat mai mult prin piata, dupa ceapa verde subtire, insa acum am si avantajul ca pot sa iau din gradina mea -unde se face mai tarziu decat apar cele de la piata.
Stufatul se poate face cu orice fel de carne : pui, porc, chiar si vita, dar este delicios cu miel. Eu pun la stufat coaste de miel, dar se poate pune orice fel de carne. Insa, daca am un miel intreg de Pasti, pulpele le fac friptura, organele le fac drob si mai folosesc ceva oase la ciorba. Imi raman coastele si muschiuletii, pe care ii scot de pe langa sira. Mai aleg ceva carne, destul de grasa, de pa langa coaste, pe care o pastrez pentru sarmalute in foi de stevie. De aceea folosesc coastele cand fac stufat sau spanac.

Ingrediente

- 10 legaturi ceapa verde
- 5 legaturi usturoi verde
- 2-3 linguri pasta de tomate
- 1 lingura faina
- 1 pahar de bors sau 1 lingura de otet
- 1 kg coaste de miel (cam jumatate din coastele unui miel de 12 kg)

Prima oara curat ceapa si usturoiul : le tai radacinile si le curat prima frunza, care de obicei e vesteda sau chiar uscata. Dar inainte de a face asta, pun la fiert 3 litri de apa intr-o oala, cu care voi opari firele de ceapa si usturoi, pentru a le lua gustul de iarba.
Apoi le spal bine toate, insistand mai ales la frunze si in locul din care pornesc frunzele, unde poate ramane pamant.


Iau cate un manunchi de fire de ceapa si il tai in bucati, cam de 4-5 cm, deasupra unui castron mai mare sau a unei cratite mai inalte, in care sa incapa toate bucatile de ceapa si usturoi verde.


Cand termin cu taiatul, torn apa fiarta peste ele si apoi le strecor printr-o sita mai mare, in care sa incapa toate.



 

Le las acolo, pana le vine randul si ma apuc sa pregatesc carnea.
Coastele de miel se taie cate 2, apoi se rup pe jumatate, sa nu fie prea lungi, ca nu incap bine in cratita...cum faceam eu cand invatam sa fac stufat!

Cartea de bucate spune ce sa faci, dar nu chiar in amanunt...pentru mine "bucati potrivite" insemnau cate 2 coaste, desi ma incurcau foarte rau cand amestecam in mancare! A durat mult pana m-am prins ca se pot taia si pe jumatate, adica sa le crap in doua! Noroc ca pe vremea aia, aveam foarte rar miel, asa ca faceam cu pui si nu era nici o problema. Stufatul a fost chiar prima mancare pe care fiica mea a mancat-o, dupa ce a implinit 1 an si a trecut de fazele cu mancarea de bebelus. Nu va scandalizati, asa mancau copiii pe vremea aia si uite ca sunt foarte sanatosi!
Ca sa revin la reteta ... dupa ce tai coastele (sau orice bucati potrivite de carne), le spal bine, le curat de eventualele fire de par ramase de la blana mielului, apoi le pun la prajit in ulei la foc potrivit, intr-o cratita in care sa intre toate bucatile, fara sa fie inghesuite. Sigur ca daca nu vrei sa pui atata carne, poti sa micsorezi proportiile, adica sa pui mai putin din fiecare ingredient.
Acopar cratita cu un capac si intorc bucatile pe partea cealalta, sa se rumeneasca bine pe amandoua partile. Apoi le scot pe o farfurie si incep sa fac stufatul.
In ultimii ani, am preferat sa coc coastele la cuptor, la foc mare, unde se fac mult mai repede (cam in 10 minute) si stau fara grija (nu se mai murdareste aragazul!), in timp ce pregatesc stufatul.


 

Pun toate firele de ceapa si usturoi oparite in uleiul in care am prajit carnea si le acopar cu apa. Adaug 1/2 lingurita de sare, amestec, pun capacul si las sa fiarba 10 minute.



Intre timp, preincalzesc cuptorul la foc mare. Apoi adaug in stufat bulionul, borsul si faina amestecata cu putina apa (ca sa nu se faca cocoloase). Amestec bine totul si las sa dea un clocot. Adaug coastele de miel, pe care le asez deasupra, cu partea bombata in sus - pentru a facilita coacerea carnii care e pe ele, doar pe acea parte, nu pe interior. Daca am copt coastele la cuptor, adaug grasimea din tava in stufat, ca sa-i dea gustul de miel. Dau cratita cu stufat la cuptor pentru aproximativ 40 minute, pana cand scade indeajuns si se rumeneste putin deasupra.


Se serveste cand s-a mai racorit putin, dar sa nu fie prea rece, altfel grasimea de la miel e neplacuta la gust.




Pofta buna!

Comentarii

Postări populare