Mancare de spanac cu oua ochiuri
Ca si piureul de spanac, mancarea de spanac este foarte sanatoasa si gustoasa. Insa mie mi-a luat ceva timp sa ma conving, pentru ca nu sufeream deloc spanacul cand eram copil. Am descoperit intai piureul de spanac, apoi, cu timpul, am constatat ca si mancarea de spanac este la fel de buna, datorita gustului deosebit pe care il are spanacul. Unde mai pui ca are si fier si alte vitamine si minerale : 100g de spanac proaspat contine 40 mg vitamina C, 2,5 mg vitamina E, doar 3-4 mg fier, 130mg calciu, 23 mg magneziu, 65 mg sodiu si 45 mg fosfor. Nu degeaba capata asa o forta Popeye marinarul cand manca spanac!
Iar daca spanacul creste la mine in gradina si il gatesc asa, proaspat, imediat ce l-am cules, e cu atat mai bun.
Mancarea de spanac se face ca orice mancare, cu ceapa si faina, insa eu nu il fac sub forma de rantas, ci fierb ceapa si faina, ca sa ne protejam cat de cat si sa evitam diverse boli la stomac.
- 1 kg spanac
- 1 ceapa
- 2-3 linguri pasta de tomate
- 1 catel de usturoi
- 1 lingurita de faina
- 2-3 linguri ulei de floarea-soarelui
- sare dupa gust
Eu spal bine spanacul, in mai multe ape. Apoi il spal sub jetul de apa, luand fiecare buchetel in parte, dupa care rup frunzele, pe care le pun separat intr-un castron sau o oala mai mare.
Cand am terminat de ales tot spanacul si am inlaturat tulpinile si radacinile, pun apa la fiert intr-o oala de 2 litri, plina pe jumatate, in care voi opari spanacul. Cand fierbe apa, pun toate frunzele de spanac in oala si las sa fiarba la foc mic, cam 5 minute.
Apoi strecor spanacul printr-o sita, pusa deasupra unei alte oale, ca sa pastrez si zeama in care a fiert, din care voi pune putina in mancare. Zeama de spanac contine fier si vitamine de la spanac, asa ca e pacat sa o arunc. Pot sa beau aceasta zeama in loc de apa sau o pot pune la o ciorba.
Toc ceapa marunt si o pun intr-o tigaie, cu putin ulei si o jumatate de cana de zeama in care a fiert spanacul. Acopar si las sa se inabuse, pana se inmoaie.
Intre timp, spanacul din sita s-a scurs bine, asa ca il toc in robot. Inainte aveam un fel de toporisca de lemn cu care tocam spanacul si vinetele, dar acum mai bine pun robotul la treaba, daca tot il am, nu? La fel de bine se poate toca spanacul si cu un cutit sau cu blenderul.
Pun pasta rezultata in tigaie, peste ceapa, apoi adaug bulionul, catelul de usturoi pisat, sare dupa gust si 1 lingurita de faina amestecata cu 2 linguri de apa.
Amestec usor si las tigaia acoperita sa dea cateva clocote, timp de 5 minute, apoi sting focul. Spanacul e gata, deci pot sa ma ocup de ouale ochiuri pe care le servesc asezate peste spanac.
Mancarea de spanac poate fi servita si simpla, in zilele de post.
Pofta buna!
Comentarii
Trimiteți un comentariu