Pulpa de miel la cuptor
Carnea de miel e un deliciu pe care ni-l permitem de Pasti, fiind o traditie sa mancam miel cu ocazia acestei mari sarbatori. Eu pregatesc toate bunatatile traditionale de Pasti : ciorba din oase de miel, drob, friptura, oua rosii, pasca si cozonac. Dupa ce am facut curatenia de Pasti, inceputa cu o luna inainte, in Saptamana Mare, fac cumparaturile, ma odihnesc si pregatesc bunatatile din care ne vom infrupta in zilele de Pasti. Incep cu ouale pe care le vopsesc in Joia Mare, iar in Vinerea Mare, pe seara, pregatesc pasca si cozonacul. Bunatatile facute din carne de miel sunt ultimile, pentru ca prefer sa fie proaspete. Asa ca, in Sambata Mare, incep inca de dimineata sa pregatesc drobul, apoi ciorba de miel si, la sfarsit, friptura, pe care o bag in cuptor chiar seara, pe la 6, ca sa fie gata inainte de miezul noptii, cand mergem sa luam Lumina Sfanta. Pregatesc friptura in mai multe feluri, aceasta fiind insa cea care ne place cel mai mult, fara prea multe mirodenii. Pulpa de miel cu usturoi, rozmarin si menta e la fel de gustoasa si frageda, ba chiar si pulpa de miel marinata cu o zi inainte.
Ingrediente pentru 2-3 pulpe de miel (cate intra in tava)
- 2-3 catei de usturoi
- 1 lingurita de sare
- 1 varf de cutit de cimbru macinat
Eu fac atata friptura cata am nevoie, in functie de cati vom fi la masa de Pasti. De cele mai multe ori suntem multi, asa ca am nevoie sa fac chiar si cate 3 pulpe de miel.
Spal bine pulpele si le curat de orice fir de par, apoi curat cativa catei de usturoi.
Fac cateva gauri cu un cutit ascutit in diferite locuri in pulpa si introduc bucati de usturoi in gauri, ca sa-i dea gust bun si sa ii ia din mirosul de oaie.
Presar sare si putin cimbru deasupra pulpelor si le bag la cuptor la foc mare de 240 C pentru 10 minute, apoi las focul mic la 150 C si pun putina apa in tava. Din cand in cand, pun putina zeama din tava peste friptura cu o lingura.
Cand este rumenita bine si intra furculita bine in carne, fara sa iasa zeama prin gauri, friptura de miel este gata.
- 2-3 catei de usturoi
- 1 lingurita de sare
- 1 varf de cutit de cimbru macinat
Eu fac atata friptura cata am nevoie, in functie de cati vom fi la masa de Pasti. De cele mai multe ori suntem multi, asa ca am nevoie sa fac chiar si cate 3 pulpe de miel.
Spal bine pulpele si le curat de orice fir de par, apoi curat cativa catei de usturoi.
Cand este rumenita bine si intra furculita bine in carne, fara sa iasa zeama prin gauri, friptura de miel este gata.
Scot tava si opresc cuptorul. Las friptura sa se racoreasca, pana ce ne intoarcem de la biserica, cu Lumina Sfanta. Apoi, e numai bine pentru a taia o bucatica de friptura, care e moale si frageda si foarte gustoasa. O servesc in zilele de Pasti impreuna cu o salata, dar si cu cartofi prajiti, pentru cine vrea.
Pofta buna si voua si spor la treaba!
Comentarii
Trimiteți un comentariu