Ciorba de miel



In zilele de Pasti e musai sa avem ciorba de miel pentru masa de pranz. Alaturi de drob si de friptura din pulpa de  miel la cuptor, ciorba de miel este un deliciu pe care ni-l permitem doar in perioada Pastelui, pana la Inaltare. Pentru ca, de cele mai multe ori, cumparam cate un miel intreg, putem manca ciorba de miel de cateva ori, pentru ca am mai multe oase din care pot face ciorba. Transez mielul si pun bucatile in pungi, pe categorii, portionate in asa fel incat sa gatesc o mancare din fiecare portie. La fel si cu oasele, pe care le portionez in 3-4 pungi, fiecare pentru cate o ciorba. Aceasta se face foarte simplu, aproape ca se face singura, ca si ciorba de pui. Cel mai mult dureaza curatatul verdeturilor si legumelor, dar rezultatul e de exceptie : o ciorba delicioasa, cu leustean proaspat, dreasa la sfarsit cu ou si cu smantana. 

Ingrediente pentru o oala de 6 litri



- 6-8 oase mari (cam de 3-4 cm grosime) de sira de miel
- 2 morcovi potriviti
- 1 patrunjel
- 1 telina mica
- 1 ceapa uscata medie
- frunzele de la 2 legaturi de ceapa verde
- 2 linguri de orez
- 1 l bors proaspat
- 1 ou
- 1 legatura buna de leustean
- smantana pentru dres ciorba (cine vrea)

 Pun apa rece in oala pana acopera oasele si o pun pe foc mare, pana cand da in clocot.


Cand fierbe apa, iau spuma.



Toc marunt ceapa si morcovul si le pun in ciorba.


Toc si patrunjelul si telina si le pun in ciorba.


Pot sa toc legumele in bolul robotului de bucatarie, ca sa mearga mai repede.


Adaug apoi orezul ales si spalat. Pun si sare.

 

Pot sa pun orezul si fara sa-l spal, pentru ca in zilele noastre orezul nu se mai ambaleaza murdar si cu gunoaie, ca pe vremuri.


Las sa dea in clocot, apoi dau focul la mic si las ciorba sa fiarba cu capacul pus peste oala, pana cand se umfla bine orezul, cam o jumatate de ora. 


Incerc carnea cu o furculita, sa vad daca s-a fiert, pentru ca si carnea de miel e frageda si fierbe repede, ca si cea de pui. De obicei, daca orezul e fiert, mai mult ca sigur ca s-a fiert si carnea.


Eu scot oasele din ciorba pe o farfurie, le las putin sa se racoreasca.


Intre timp, toc marunt frunzele de ceapa.


Le pun in ciorba si le las 5 minute sa fiarba, tot la foc mic si cu capacul pus, pentru a se inmuia.


Adaug apoi borsul.


 Dau focul mai mare, sa dea ciorba in clocot, apoi opresc focul.
Bat oul si il amestec cu putina apa, ca sa nu se faca zdrente atunci cand il pun in ciorba.


Atentie : nu se pune oul in timp ce fierbe ciorba!


Toc marunt leusteanul.


Dupa ce sting focul, pun si leusteanul tocat.


Abia la sfarsit, cand oasele s-au racorit bine, curat carnea de pe oase, rupand-o in fasii mici. Pot sa las si oasele intregi, dar e mai comod asa, ca sa nu ne mai murdarim pe maini rozand la oase.


Vars carnea curatata si faramitata in ciorba.


Ciorba e gata si o las sa se mai racoreasca. Eu o gatesc in Sambata Mare si mancam din ea abia a doua zi, de Pasti.


Pun ciorba in farfurii adanci sau in castroane, depinde de cata ciorba vrea fiecare.


Servesc ciorba cu smantana, pe care si-o pune fiecare in farfurie.


Este delicioasa! Eu o mananc si cu putin ardei iute.


Pofta buna!

Comentarii

Postări populare