Ciorba de pui



Este o ciorba rapida, pentru ca puiul e fraged si se fierbe repede, cam intr-o jumatate de ora. La ciorba de pui eu pun de obicei spinarea puiului, cu pipota, inima si ficatelul, dar si aripile. De multe ori, pastrez organele puiului pentru a face o ciulama, de aceea nu le pun mereu la ciorba. Ca sa fie mai consistenta, adaug si cartofi, care noua ne plac in ciorba si in supa. Daca nu am cartofi, pun o mana de taietei sau fidea, dar si mai buna este cu taietei de casa. Folosesc aceeasi reteta si pentru ciorba de gaina doar ca aceasta fierbe mai greu.

Ingrediente pentru o oala de 3 litri

- spinarea puiului, taiata in doua, si aripile
- 1 morcov
- 1 patrunjel
- 1 pastarnac
- 1 ardei gras
- 1 ceapa
- o mana de taietei (sau 2 cartofi potriviti)
- 1 cana suc de rosii
- 1 lingura rasa de sare
- 1 litru de bors
- 1 ou
- 1 lingura de smantana (la alegere)
- 1 legatura de leustean
- o oala de 3 litri

Curat bine bucatile de pui de resturile de pene, chiar le si parlesc la aragaz, daca e cazul, adica daca mai sunt fulgi mici si subtiri pe piele. Dupa parlire, spal bine bucatile de pui si le pun in oala, pe care o umplu pe jumatate cu apa - cat sa acopere carnea. Pun oala la fiert, la foc mare, pe ochiul cel mai mare.
Intre timp, curat zarzavatul si il tai marunt (nu si cartofii), cu cutitul sau la robot.
Cand fierbe apa, iau spuma de deasupra, apoi pun zarzavatul tocat.


 

Las la foc mare pana da in clocot, apoi pun oala la foc mic, pe alt ochi mai mic.


Pun o lingura de sare si acopar cu capacul, apoi las totul sa fiarba la foc mic, timp de o jumatate de ora.


Incerc carnea cu o furculita si daca intra usor, inseamna ca s-a fiert. Scot bucatile pe o farfurie.



Pun cartoful taiat cubulete in oala, dau putin focul  mare pana incepe sa clocoteasca, apoi las sa fiarba in continuare la foc mic, pentru inca 10 minute. Ii incerc cu o furculita sa vad daca s-au fiert. Daca nu am cartofi, pun o mana de taietei cumparati sau de casa.


Cand s-au fiert si cartofii (sau taieteii), adaug sucul de rosii si borsul si dau la foc mare, pentru a da ciorba in clocot.



Intre timp, s-au racit si bucatile de pui, asa ca le curat de carne. Rup carnea in bucati mici, pe care le pun inapoi in oala. Prefer sa am doar carnea in oala, ca sa nu ne mai incurcam de oase. Cand clocoteste, potrivesc de sare, apoi opresc focul.


Ca si la ciorba cu perisoare sau la ciorba de miel dreg ciorba cu un ou. Bat un ou intr-un castronel, pana cand se desface albusul, adica pana cand nu mai e gelatinos si e bine amestecat cu galbenusul, ca un lichid.


Adaug putina apa (o lingura-doua) ca sa subtiez putin oul batut, pentru ca sa nu se faca franjuri in ciorba, ci sa se omogenizeze bine in contact cu ciorba fierbinte. Amestec bine in timp ce torn oul, altfel oul se coaguleaza imediat si se formeaza franjuri, in loc sa se albeasca frumos ciorba. Nu ca ar fi ceva rau daca s-ar face franjuri, dar ciorba are un aspect mai placut fara franjuri.


Adaug o mana buna de leustean tocat si ciorba e gata. Eu tin leusteanul la congelator, in pungi de plastic, mai ales pe timpul iernii, cand pun si cateva pungute cu marar si patrunjel.


Daca nu am leustean proaspat, iau punguta din congelator si apas de cateva ori pe leusteanul congelat, care se faramiteaza imediat. Torn leusteanul faramitat in ciorba, cu grija sa nu vars si restul pungii.  La fel procedez si cu celelalte verdeturi cand le pun in mancare.
Acum chiar ca ciorba e gata! O pun in farfurii sau castroane, dupa cum prefera fiecare. Tot dupa preferinta punem si smantana, care face ciorba mult mai gustoasa.


Cui ii place, mananca si ardei iute cu ciorbita. Eu am ardei taiat in otet la borcan, special pentru ciorbe.



Pofta buna!

Comentarii

Postări populare