Cheesecake cu capsune si bezele


Aceasta prajitura cu branza mi-a atras atentia imediat ce am vazut reteta Nadyiei Hussein pe YouTube, prin decorul de vis, cu capsune trase in ciocolata si bezele colorate cu dungi rosii. Este un cheesecake facut la rece, foarte simplu de facut. Insa, ceea ce ii da farmec si il face mai complicat de realizat sunt decoratiunile. Am gasit reteta scrisa pe website-ul BBC-ului, asa ca mi-a fost foarte usor sa o fac si eu. Titlul retetei "Eton mess" spune ca e o harababura ca la Eton, ceea ce pare cam aiurea, insa cam asa a fost inventat acest desert, facand o harababura dintr-o prajitura. Se spune ca la un meci de cricket al echipelor colegiilor Eton si Harrow, un caine a rasturnat prajitura Pavlova care fusese adusa ca desert pentru masa de dupa meci. Baietilor din cele doua echipe nu le-a pasat prea tare, pentru ca abia asteptau sa manance prajitura, de aceea au luat-o de pe jos si au pus-o in farfurii, asa cum era, cu frisca, fructele si bezeaua puse alandala, ca o harababura sau ca o mizerie (luata de pe jos) - asa cum s-ar mai putea traduce "mess". De aici au pornit diferite variante ale retetei si una dintre ele este si aceasta. Mi-am propus sa o fac ca tort de ziua fiicei mele. Desi fiecare e acum la casa lui, imi place sa sarbatoresc zilele de nastere ale copiilor facandu-le cate un tort, chiar daca ei il vad doar in poza. Insa, de aceasta data, si fiica mea a vrut sa isi faca acest tort de ziua ei, asa ca am inceput amandoua sa cautam ingredientele necesare.

Cel mai greu a fost sa gasesc capsune liofilizate, de care nu mai auzisem niciodata. Acestea sunt capsune uscate prin congelare, ceea ce le face sa fie usor de pastrat pentru un timp foarte indelungat, dar sunt si foarte gustoase si pot fi consumate ca atare, ca desert - mai ales pentru cei care nu au voie sa consume zahar. Prin deshidratatre, aroma si gustul sunt mult mai concentrate, de aceea sunt foarte gustoase. Avantajul de a folosi acest fel de capsune in prajituri - mai ales in creme - este acela ca nu se strica atat de repede, ca atunci cand se folosesc capsune proaspete. La noi in tara nu sunt prea cunoscute (ca sa nu spun ca sunt total necunoscute!) si nu am reusit sa gasesc prin nici un mare hipermarket. Se gasesc tot felul de fructe deshidratate, dar nu si capsune. Stiam ca sunt niste capsune uscate in unele pungi cu musli si chiar ma gandisem sa cumpar o punga din care apoi sa aleg capsunele...ca Cenusareasa! Fiica mea chiar asta a facut, pentru ca nu avea timp sa mai caute si chiar nici nu stia unde s-ar putea gasi. Eu deja cautasem online si stiam ca se gasesc in cateva locuri, asa ca am incercat sa le comand la unul dintre magazine. La "Freshful" avea exact cantitatea care imi trebuia si pretul era acceptabil. Pentru ca ei colaboreaza cu emag si Bringo, am avut posibilitatea sa aleg si data la care voiam sa primesc pachetul, pe ore si pe zile. M-a uimit ca s-a putut sa le comand pentru a doua zi, desi era duminica. Am platit inca 10 lei in plus, dar a meritat. M-au salvat la timp, ca sa pot face tortul, chiar de ziua fiicei mele. A fost un cheesecake delicios!

Ingrediente pentru o forma de 21 cm diametru

- 250 g biscuiti digestivi faramitati

- 100 g unt topit plus o bucatica pentru uns forma

- 300 ml frisca cu 38% grasime

- 600 g crema de branza Philadelphia

- 100 g zahar pudra (3 linguri mari cu varf si inca jumatate)

- 1 lingurita extract de vanilie

- 18 g capsune uscate bucatele

Pentru sos

- 200 g capsune proaspete

- 2 linguri zahar

- 1 lingurita zeama de lamaie

Pentru bezelele cu dungi  rosii

- 2 albusuri

- 120 g zahar tos fin

- 1 lingurita zeama de lamaie

- 1 tub colorant alimentar rosu de la Dr. Oetker

Pentru decor

- 12 capsune proaspete

- 100 g ciocolata menaj alba

- 20 g ciocolara menaj neagra

- 10 bucati de capsune uscate


Cu o zi inainte de a face cheesecake-ul, am facut toate ornamentele, care necesita ceva timp, mai ales bezelele cu dungi rosii. Abia asteptam sa le fac si sa vad cum imi ies si mie. Evident, nu mi-au iesit la fel de bine ca Nadyei, dar am invatat cum sa le fac mai bine, pentru data viitoare. Le-am facut asa cum fac orice bezele, doar ca le-am facut dungi rosii cu colorant alimentar, ca sa fie mai interesante. Am urmat intocmai tehnica descrisa de Nadya si mi-au iesit destul de bine. 

Fiica mea le-a facut dungi unor bezele albe cumparate si au iesit foarte dragute. 


Cand au fost gata, le-am scos pe o farfurie si am pastrat foaia de copt in tava, pentru a pune acolo capsunile trase in ciocolata.

Am ales cateva capsune frumoase pentru a le da prin ciocolata, asa cum fac de obicei capsunele trase in ciocolata.

Fiica mea le-a dat doar prin ciocolata alba, iar eu am ales sa le fac marmorate. 


Am pus fiecare capsuna trasa in ciocolata pe tava cu hartie de copt, aceeasi pe care au stat bezelele. Am pus tava in frigider, ca sa se intareasca ciocolata.

Pe seara am facut si cheesecake-ul, ca sa poata sta peste noapte la frigider, sa se intareasca bine. Am folosit o forma de 26 cm diametru, pe care am uns-o cu unt si am tapetat-o cu hartie de copt, si pe fund si pe margini, la fel cum am facut si la cheesecake-ul lui Merve. Am trasat intai conturul formei pe hartia de copt si apoi am decupat cercul si fasiile de hartie, cu care am tapetat forma de tort. 


Am macinat biscuitii digestivi in blender, cate 3-4 odata, si i-am pus intr-un castron, pe masura ce ii macinam. 


Am pus untul taiat cubulete intr-o craticioara si l-am pus pe foc mic, amestecand usor pana cand s-a topit.


Am turnat untul topit fierbinte peste biscuitii pisati.


Am amestecat cu lingura, pana cand untul s-a incorporat bine in biscuiti si amestecul avea aspect de nisip. 

Apoi am varsat biscuitii in forma de tort si i-am nivelat ca sa formez blatul, apasand cu lingura pe toata suprafata, din aproape in aproape, pana cand am obtinut un blat neted si drept. 

Am dat forma cu blatul la frigider, sa se intareasca putin, pana cand am facut compozitia de branza si frisca.


Am ales capsunele liofilizate, pastrand cateva mai rosii si mai intregi, pentru a le pune peste tort. 

Restul le-am tocat marunt, pentru a le adauga in crema de branza si frisca.

Am pus apoi smantana pentru frisca in bolul mixerului vertical si am pornit intai la viteza 2 pentru 30 de secunde, apoi am marit viteza la 4 , pentru inca 2 minute, pana cand s-a intarit putin frisca - cat sa lase telul urme. 

In acest moment am inceput sa adaug zaharul pudra - fara sa opresc mixerul. Am pus cate o lingura odata, presarata, nu pusa toata odata, ca sa nu sara din bol. Am mai lasat sa bata frisca inca 10 secunde, pana cand s-a amestecat zaharul, dar nu mai mult, ca sa nu se taie.

Am scos crema de branza din cutie si am pus-o intr-un castron mai mare.

Am apasat-o putin cu o lingura, ca sa o inmoi. Am pus cate putina frisca peste crema de branza si am amestecat cu paleta de cauciuc, de jos in sus, ca sa nu se lase.


 Apoi am mai adaugat inca putina si tot asa, pana cand am incorporat toata frisca si s-a format o compozitie de cheesecake destul de legata.


Apoi am adaugat si capsunele uscate tocate. Am adaugat si vanilia si am amestecat usor. 

Am scos forma cu blatul intarit din frigider si am varsat crema peste blat. 

Am nivelat-o cu o paleta de tort si am pus cheesecake-ul in frigider, sa se intareasca peste noapte.

Am facut si jeleul de capsune de seara, ca sa aiba timp sa se raceasca. Am ales capsunele atinse de stricaciune, le-am curatat de partea moale si le-am taiat in bucati intr-o craticioara mica de 500 ml.

Am adaugat zahar si zeama de lamaie si am pus craticioara pe un ochi mai mic al aragazului, dat la mare.


Cand a inceput sa clocoteasca si capsunele s-au inmuiat, am micsorat focul si am lasat sa clocoteasca usor timp de aproximativ 10 minute, pana cand jeleul s-a legat.

Am incercat sa vad daca e legat punand o picatura pe farfurie, ca si la dulceata de capsune. Cand picatura a stat fara sa se imprastie, am oprit focul. Am strecurat jeleul printr-o sita pusa deasupra unui castron, ca sa ramana fara seminte. 

Am acoperit castronul cu o folie pana a doua zi, ca sa nu faca crusta deasupra, ca si la jeleul facut pentru tortul alb cu zmeura si coacaze . A doua zi am decorat tortul, asa cum vazusem in reteta originala. Asta a fost cel mai distractiv, dar si cel mai usor. Am pregatit toate decoratiile, pe care le-am pus la indemana pe blatul din bucatarie. Am adus tortul din frigider si am pregatit un platou pe care sa il asez.


Intai am scos inelul de la forma de tort, apoi am scos hartia de copt lipita de crema de branza.


Am asezat paleta de tort de inox sub blat, astfel incat sa fie deasupra hartiei de copt de pe fundul formei si am tras usor, lasand tortul sa alunece de pe fundul formei de tort direct pe platou.


Am turnat jeleul de capsune peste tort, incepand din mijloc, apoi l-am intins cu lingura pana spre marginile tortului.

Am asezat deasupra capsunele date prin ciocolata, aleatoriu, fara o ordine anume, dar totusi astfel incat sa se vada frunzulitele si codita, pentru o culoare frumoasa a decorului.

Apoi am pus bezelele colorate asezate chiar pe jeleu.


Le asez aleatoriu, ici-colo, unele sprijinite de cate o capsuna.


La sfarsit am asezat ici-colo, cele cateva capsune uscate pe care le-am pastrat special pentru decor.


Gata tortul! Abia asteptam sa il tai si sa il degust. A fost delicios! 


Crema de branza fina, cu jeleul de capsuni si cu capsunele crude in ciocolata, plus gustul bezelelor a fost nemaipomenit. Intr-adevar, chiar ca o harababura de gusturi, dar niste gusturi fine si foarte potrivite intre ele. E un tort foarte aspectuos, dar mai ales gustos!

Pofta buna si spor la treaba si voua!




Comentarii

Postări populare