Bezele cu dungi rosii


De mica mi-au placut bezelele si de aceea am invatat sa le fac si eu in casa, mai ales pe vremea in care nu se gasea nimic prin magazine, in regimul comunist al lui Ceausescu, spre sfarsitul anilor '80. Copiii erau mici si nu gaseam nimic dulce, cofetariile erau goale, nu se gaseau nici prajituri, nici bomboane, doar niste biscuti Berceni si o guma de mestecat tare ca piatra. De aceea, toate mamele faceau dulciuri in casa, din putinele ingrediente pe care reuseam sa le gasim si pentru care stateam ore intregi la coada. Desigur, le pastram pentru ocazii speciale si nu ne puteam permite sa facem dulciuri in fiecare zi sau in fiecare saptamana. Dar atunci cand aveam albusuri ramase de la maioneza sau de la cozonac (da, faceam si cozonac de Pasti si de Craciun, cu mari eforturi si sacrificii!) le foloseam ca sa fac bezele. Erau un dulce deosebit si copiilor le placea foarte mult sa le manance. Si nici nu se fac greu, trebuie doar sa bat albusul spuma si apoi se coc singure in cuptor. Acum pot sa fac bezele si mai simplu si mai usor, pentru ca am mixer vertical care bate singur albusurile si mai am si cuptor electric, in care pot sa coc bezelele, mult mai bine decat in cuptorul pe gaz. De asemenea, pe vremea aceea nici nu visam sa am vreodata colorant alimentar ( nici nu stiam ca exista) dar uite ca a venit vremea sa folosesc si eu acest colorant si sa fac altfel de bezele, mai colorate si mai interesante, mai ales pentru a decora un tort, cum este cheesecake-ul cu capsuni si bezele.

Ingrediente pentru o tava de bezele

- 2 albusuri

- 120 g zahar tos fin

- 1 lingurita zeama de lamaie

- 1 tub de colorant alimentar rosu de la Dr. Oetker


Procesul de fabricatie este acelasi ca si la bezelele simple. Ca sa se bata mai repede albusul si sa se topeasca mai repede zaharul, stiu un secret : pun zaharul pe o folie de copt in tava de aragaz si il dau la cuptor pentru cateva minute la foc mare, ca sa se incinga putin. Incerc cu degetele si cand se simte cald la mana, il scot din cuptor. Apuc de hartie si vars zaharul intr-un castronel.


Intre timp, pun albusurile in bolul mixerului vertical. Adaug un praf de sare peste albusuri (cat iau intre trei degete) si montez telul in capul mixerului. Apoi il pornesc la viteza 4 si il las sa bata albusurile pana cand se fac spuma si se intaresc. 


Apoi, incep sa adaug cate o lingura de zahar, in ploaie, fara sa opresc mixerul. Pun si cateva picaturi de lamaie. 

Las sa se amestece prima lingura de zahar si apoi o adaug pe urmatoarea cu cateva picaturi de lamaie - si tot asa, pana cand termin tot zaharul si zeama de lamaie. Las sa se bata albusurile, pana cand se topeste zaharul, timp de caproximativ 10 minute. Opresc mixerul si incerc sa vad daca s-a topit zaharul, luand putina bezea intre degete. 

Daca nu se mai simte zaharul, scot bolul cu albusul spuma. 


Pregatesc tava in care urmeaza sa pun bezelele la copt, si anume, ung tava cu unt si pun o foaie de copt, pe care o lipesc cu grija in tava.


Dau drumul la cuptor la foc mic de 100 C, cu focul de sus si de jos la cuptorul electric, focul cel mai mic la cuptorul pe gaz.

 Pregatesc posul cu dui in care urmeaza sa pun albusul batut spuma. Pentru a obtine bezele cu dungi, am nevoie de o pensula pentru pictat, pe care eu am gasit-o printre vechile rechizite ramase de la copii, de pe vremea cand erau la scoala. Am spalat-o inca o data, sa fiu sigura ca nu are urme de acuarele. Desfac tubul cu colorant rosu si storc cam jumatate din el intr-un castronel. 

Desfac posul cu dui si il iau in mana stanga, apoi cu dreapta pictez cu pensula dungi rosii prin interiorul posului, de la varf spre baza, cam pana unde urmeaza sa intre cantitatea de albus. 


Dungile trebuie sa fie bine conturate cu mai mult colorant, altfel nu se vad bine pe bezea. Fac cam 5-6 dungi, la distante aproximativ egale. 


Asez posul desenat cu dungi rosii intr-un ibric sau o cana, ca sa stea bine in timp ce voi pune albusul spuma in interior.

Apoi pun cu grija albusul batut spuma in pos. Il strang si apas sa iasa bezeaua prin varf.

Apoi incep sa formez bezelele pe hartia de copt, pastrand o distanta de cam 1-2 cm intre ele. 

Primele bezele pot iesi fara dungi, dar restul ies sigur cu dungi, daca dungile de colorant sunt destul de groase, pe toata lungimea lor.

Dau tava cu bezele la cuptor, la foc mic de 100 C,  timp de o ora.


La cuptorul electric, focul trebuie sa vina si de sus si de jos, iar usa cuptorului sta inchisa. In schimb, la cuptorul pe gaz, usa cuptorului trebuie sa stea intredeschisa in timpul coacerii. Eu puneam o coada de lingura intre usa cuptorului si aragaz, ca sa o tina intredeschisa. Acum, nu mai am aceasta problema si pot sa fac bezele mai usor, la cuptorul electric, cu usa inchisa. 

Dupa o ora, opresc focul si las bezelele sa se usuce in cuptor pentru inca o ora, fara sa deschid usa cuptorului, la cuptorul electric. La cuptorul pe gaz, usa ramane intredeschisa.

E bine sa fac bezelele cu cateva ore inainte, ca sa aiba timp sa se usuce bine, inainte de a le manca, chiar si cu o zi-doua inainte. Pot sa le scot apoi de pe tava si sa le asez pe o farfurie sau chiar intr-un castron, pentru ca bezelele nu se strica, fiind uscate. Nu se tin in frigider sau incaperi umede, ci in loc uscat, eventual intr-o punga de hartie sau de celofan, bine inchisa. Asta daca e nevoie sa le pastrez, insa de obicei la mancam imediat. 


Sau, le fac special pentru un cheesecake cu capsuni.


Pofta buna si voua si spor la treaba!

Comentarii

Postări populare