Tort alb cu zmeura si coacaze rosii



Imi place sa fac de Revelion cate un tort festiv, deosebit, cu aspect sarbatoresc. Anul acesta am gasit o reteta noua, a unui tort de iarna - cum ii spune cea care l-a facut. De cum l-am vazut mi-am spus ca il voi face negresit, desi are multe elemente si nu parea usor de facut. Dar mie imi plac provocarile in bucatarie, asa ca nimic nu m-a impiedicat sa fac acest tort - nici macar faptul ca a trebuit sa caut peste tot coacaze rosii, dar in cele din urma am gasit - tocmai la Selgros!
Este tipul de tort pe care imi place cel mai mult sa il fac : cu crema, sos, 2 blaturi, plus un decor de poveste, astfel incat sa iasa ceva de exceptie. Nu e cel mai greu tort pe care l-am facut, ba chiar s-a dovedit a fi usurel si nici nu mi-a luat prea mult timp. Decorul de vis e cel care face toti banii, dar si gustul, dat de crema de unt si lapte condensat impreuna cu fructele, e divin!
Am facut tortul in doua zile, pentru ca nu am avut prea mult timp la dispozitie, ca sa il fac inr-o singura zi. Asa ca am facut blaturile pe 30 decembrie si am facut crema pe 31, cand am si ansamblat tortul. Arata atat de frumos ca nici nu imi venea sa il tai! Dar l-am taiat si l-am gustat, ceea ce abia asteptasem de atata timp. Intr-adevar a meritat alergatura dupa fructe!

Ingrediente pentru un tort cu diametrul de 26 cm

Pentru blatul fraged

- 80 g faina (3/4 cana mica de 200g)
- 66 g migdale pisate (3/4 cana mica de 200g)
- 1 1/2 lingurita de zahar
- 1 varf de cutit de sare
- 75 g unt rece cu 65 % grasime

Pentru blatul alb

- 170 g unt 82% grasime, moale
- 150 g zahar tos (3/4 cana mica de 200g)
- 290 g faina cernuta (2 cani si 1/3)
- 3/4 lingurita de sare
- 3 lingurite praf de copt
- 1 plic de zahar vanilat
- 240 ml lapte
- 5 albusuri mari (aproximativ 185 g)
- inca 100 g zahar (4 linguri cu varf), pentru albusuri

Pentru jeleul de fructe

- 140g zmeura (poate fi si congelata)
- 60g coacaze (pot fi si congelate)
- 50g zahar (1/4 cana)
- 1 lingurita zeama de lamaie

Pentru crema de unt

- 300g unt 82% grasime, moale
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 1 cutie de lapte condensat indulcit de 397g

Pentru decor

- 1 sticluta de colorant alimentar rosu (de la Dr Oetker)
- cam 100 g de zmeura (vreo 8 bucati)
- cam 200 g de coacaze (vreo 6 ciorchini)
- 10-12 varfuri de rozmarin
- 1 plic de batoane de scortisoara

Intai am pregatit aluatul pentru blatul fraged, care trebuia sa stea cam o ora, in total, la frigider. M-am gandit ca pot face si celalalt blat in acest timp.
Am cantarit intai toate ingredientele uscate pentru blatul fraged, ca sa fiu sigura ca am cantitatile bune. M-am lamurit ca trebuie sa masor cu o cana mai mica, de 200g. Dupa ce le-am masurat, le-am pus pe rand intr-un castron si le-am amestecat cu un tel.

 

 

 


Am scos untul din frigider, l-am cantarit si l-am taiat in cubulete mici, apoi l-am pus peste ingredientele uscate.


Totodata, am scos din frigider si untul pe care urma sa il folosesc la blatul alb si la crema, l-am cantarit si l-am impartit, ca sa fie deja pregatit, ca tot umblasem la unt. Am lasat afara doar untul pentru blatul alb, ca sa se inmoaie la temperatura camerei.


In reteta originala pentru blatul fraged se folosea unt cu 82 % grasime si se punea o lingurita si jumatate de apa. Este acelasi caz ca la aluatul de tarte cu capsuni, de aceea am preferat sa folosesc direct unt cu mai putina grasime, care are apa in el.
Am apasat untul cu pasatorul de cartofi, ca sa se incorporeze in faina, pana cand s-a format aluatul.


Exista un aparat special cu care se amesteca untul rece cu faina, dar eu nu am, asa ca a trebuit sa improvizez ceva, iar pasatorul a parut cel mai potrivit. Acest aparat (sau pasatorul de cartofi!) e necesar in cazul aluaturilor fragede care nu pot fi amestecate cu mana, pentru ca untul sa ramana rece, asigurand fragezimea aluatului.
Cand aluatul a devenit nisipos, am curatat bine pasatorul de aluat si am amestecat mai bine aluatul cu lingura de lemn, pana cand s-a adunat ca o minge.

  

L-am rasturnat pe o folie de plastic, apasand pe el, ca sa se adune intr-o mingiuta mica si plata.

 

L-am pus in frigider ca sa stea la rece pentru 30 de minute.


Intre timp, m-am apucat de aluatul pentru blatul alb. Am adunat toate ingredientele ca sa le am la indemana.


Cu un creion, am trasat forma fundului formei de tort pe o bucata de hartie de copt, apoi am decupat un cerc de hartie de copt.

 

Am pregatit forma de tort, ungand-o cu putin unt pe fund si pe margini si am lipit cercul de hartie de copt pe fundul formei.

 

Apoi m-am apucat de blatul alb pe care urma sa il coc in forma. Intai am pus la batut albusurile, in bolul robotului de bucatarie, cu un praf de sare. Le aveam pregatite intr-un castronel, in care le cantarisem, ca sa fiu sigura ca erau 5 albusuri. Imi ramasesera de la galbenusurile folosite la ciorba de burta, facuta de ginerele meu. A folosit 10 galbenusuri, de aceea a trebuit sa impart cele 10 albusuri in doua, cantarindu-le. Am socotit la 40 g albusul, deci a trebuit sa cantaresc 200g de albusuri.

 

Am pornit mixerul vertical de la robotul de bucatarie la viteza 4 , ca sa bata albusurile spuma.


Am pus intr-un castron mai mic faina, sarea si praful de copt, pe care le-am amestecat usor cu lingurita.

 

 

Am pregatit zaharul cu zaharul vanilat si un pahar cu 240 ml de lapte.

 

Am pus untul moale intr-un castron mai mare, in care sa incapa apoi toate ingredientele. Am amestecat untul cu mixerul de mana timp de 2 minute, pana cand s-a facut spuma, apoi am adaugat zaharul si zaharul vanilat.

 

Am amestecat cu mixerul pana cand a devenit ca o crema.
Intre timp se batusera spuma albusurile, asa ca am micsorat viteza la 3 si am pus cele 4 linguri de zahar (100g) cate putin, pana cand s-a incorporat tot.

 

Am revenit la crema de unt si am pornit mixerul de mana. Am inceput sa adaug cate putin din amestecul de faina, praf de copt si sare, apoi laptele din pahar, alternativ : intai putina faina, apoi putin lapte si tot asa, amestecand incontinuu cu mixerul.

 

Am obtinut un aluat in care am adaugat albusurile batute spuma.

 

Am amestecat usor cu paleta de cauciuc, de jos in sus, ca sa nu se lase albusul.

 

Apoi am varsat aluatul in forma si l-am nivelat.

 

Am dat blatul la cuptor la foc potrivit de 180C pentru 50 minute.
Trecusera cam 30 de minute, asa ca am scos aluatul fraged din frigider. L-am intins pe o hartie de copt, iar pe deasupra am pus o folie de plastic, ca sa nu se lipeasca.

 

Am intins aluatul cu sucitorul ca pe o pizza, in forma rotunda, cu diametrul de aproximativ 27 cm.

 

Ca sa obtin exact diametrul care imi trebuia, de 26 cm, am apasat inelul detasabil de la forma de tort pe aluat, folosindu-l ca pe un sablon - ca la fursecuri. Pentru ca nu am vrut sa arunc nici un pic de aluat, am incercat sa intind blatul exact atat de mare cat era inelul de la forma de tort. Am asezat inelul deasupra si am mai impins aluatul spre interior, cautand sa intre exact in interiorul formei. De fiecare data mai intindeam usor partea pe care o impinsesem ca sa nivelez blatul.

 

Apoi am pus blatul cu folia de copt intr-o tava, am facut gauri cu o furculita, care nu vor lasa aluatul sa se umfle in timpul coptului.

 

 

Am pus blatul pe o tava mai mica de aragaz, luandu-l cu foaia de copt cu tot si am pus tava cu blatul fraged in frigider pentru inca 30 de minute.

 

Trecusera 50 de minute de cand statea in cuptor blatul alb, asa ca l-am verificat cu o scobitoare, pe care am infipt-o chiar in mijloc. Pentru ca a iesit curata, fara aluat crud pe ea, am stiut ca blatul era gata. Am scos forma cu blatul si l-am lasat vreo 10 minute sa se racoreasca


Apoi am desfacut inelul detasabil si am pus blatul pe un grilaj de cuptor, ca sa se raceasca, fara sa se abureasca fundul, asa cum se intampla daca e tinut in forma sau pe un fund de lemn.


Dupa ce au trecut cele 30 de minute, am scos blatul fraged de la frigider si l-am pus in cuptor, tot la 180C, pentru 15 minute.
Era tarziu si nu mai aveam timp sa fac altceva - desi as fi vrut sa termin tortul, dar mai trebuia sa ma duc si la serviciu a doua zi, asa ca nu mai puteam sa stau mai mult decat sa se coaca blatul fraged. Insa, intre timp, am putut sa verific fructele, adica coacazele rosii si zmeura, sa vad daca nu sunt vreunele stricate printre ele.

 

Erau cateva boabe de zmeura atinse, dar pe acestea le-am curatat si le-am pus separat pentru sos. Pe cele bune le-am pastrat pentru decor. La fel si cu coacazele : am pastrat ciorchinii cei mai lungi si incarcati pentru decor si am rupt bobitele de pe ciorchinii mai anemici pentru sos.

. 

Am avut timp sa fac si partea mai distractiva si anume, sosul de zmeura si coacaze rosii. Am cantarit zmeura sa fie 140 g  si bobitele de cocaze sa fie 60g, pentru sos. Le-am pus intr-o craticioara de 600 ml.


Am adaugat zaharul si zeama de lamaie si le-am pus pe un foc potrivit spre mic.

 

Am amestecat cu o lingura de lemn (pe care nu o folosesc pentru mancare), zdrobind fructele.


Cand au inceput sa fiarba, am micsorat focul, dar am continuat sa amestec din cand in cand, pana cand s-a ingrosat, cam 10 minute.

 

Am oprit focul si am strecurat sosul prin sita, ca sa separ samburii, care sunt greu de mestecat, mai ales cei de coacaze.

 

 

Intre timp se copsese si blatul fraged, pe care l-am scos afara, sa se raceasca.


Am lasat sosul sa se raceasca si am acoperit craticioara cu o folie de plastic, care sa tina sosul etans, sa nu faca pojghita, pana a doua zi, cand urma sa il folosesc.
A doua zi am continuat cu montarea tortului. A fost cam agitatie, fiind chiar in seara Revelionului, iar nepoteii mei se tot fataiau de colo-colo, dar fiica mea si ginerele m-au ajutat, asa ca am reusit sa fac tortul in bune conditii. Nu mai aveam multe de facut, decat sa montez tortul si sa il decorez.
Intai a trebuit sa fac crema, asa ca am scos untul din frigider, ca sa se inmoaie bine la temperatura camerei.
Am mixat untul in bolul robotului de bucatarie pentru aproximativ 5 minute, pana cand a devenit cremos. La inceput am dat la o viteza mai mica si am mai oprit robotul, ca sa curat untul de pe tel.

 

Apoi am marit viteza la 4 (maxim) si am lasat sa se bata bine, pana cand a devenit pufos.


Am adaugat esenta de vanilie, apoi cate putin lapte condensat. Am adaugat urmatoarea cantitate doar dupa ce s-a incorporat cea dinainte.


Am mai oprit mixerul ca sa curat crema de pe peretii bolului, pentru a se amesteca uniform untul cu laptele condensat.


Crema a iesit pufoasa si delicioasa!

Am adunat crema de pe peretii bolului.


Ansamblarea tortului

Mi-am pregatit blaturile de tort si crema, ca sa le am la indemana. Am adus si platoul pe care urma sa asez tortul.
Am pus putina crema pe platou si am asezat blatul fraged de migdale. Astfel am evitat sa se miste, in timp ce am montat tortul.

 

Am pus cam o lingura plina de crema deasupra, cat sa fie un strat subtire peste blatul de migdale.

 

Am scos foaia de copt de pe fundul blatului alb si l-am taiat in doua, cu un cutit mai lung : intai pe margine, rotind blatul, apoi am patruns pana spre mijloc, ca sa il tai cat mai uniform.

 


Am asezat primul blat alb peste crema pusa pe blatul de migdale. Am ales sa pun intai blatul format din partea de deasupra, care era mai bombata si am asezat blatul cu aceasta parte in jos, ca sa am o suprafata dreapta deasupra, pe care urma sa pun crema si sosul de fructe. Totodata, am pastrat celalalt blat cu amandoua suprafetele drepte pentru partea de sus a tortului  pe care urma sa pun decorul de fructe.


Peste primul blat alb am pus tot sosul de zmeura si coacaze, chiar in mijloc.

 

Urma sa pun un strat gros de crema cu posul pe marginea blatului. De aceea am pus cateva linguri de crema intr-un pos cu un dui mai larg, atat cat sa imi ajunga si pentru stratul de crema de pe blat, dar si pentru niste bezele de crema pe care urma sa le fac pe langa tort, abia la sfarsit. Am pastrat aproximativ jumatate din crema pentru a acoperi tortul.


Am pus cu posul un strat gros de crema pe marginea primului blat alb.

 

Am intins sosul pana la crema.


Am pus al doilea blat cu fundul in sus, pentru a avea o suprafata plana deasupra tortului si am pus deasupra cam jumatate de crema ramasa. Am pastrat inca pe-atata crema cu care urma sa acopar tortul inca o data.

 

Am imbracat tortul cu crema si am netezit-o bine, apoi am dat tortul la frigider pentru 30 de minute, sa se intareasca primul strat de crema. Primul strat nu a acoperit bine tortul, dar al doilea il va acoperi perfect, mai ales ca il voi pune peste crema intarita. Am mai vazut acest procedeu la multi cofetari la TV.


Am pus si restul de crema din castron si cea din pos in frigider, cat timp a stat tortul/.
Dupa 30 de minute am scos tortul si crema, inclusiv pe cea din posul cu dui, pe care o pastram pentru bezele, ca sa se mai inmoaie putin. Aceasta fiind mai putina se intarise putin in varful duiului.
Am pus restul de crema peste tort si am intins-o bine peste tot. Crema din bol nu se intarise aproape deloc, asa ca am putut sa o intind bine.

 

Am nivelat crema cat am putut de bine peste tot, mai ales pe marginile tortului, pe care urma sa dau cu colorant rosu si suprafata trebuia sa fie cat de cat neteda.

 

L-am dat din nou la frigider pentru 30 de minute, ca sa se intareasca crema.

Decorare

Intai am scos posul cu crema, ca sa se inmoaie putin, pana cand am terminat de colorat tortul.
Era foarte important ca crema sa fie tare, pentru a putea colora baza tortului cu colorant rosu. Intr-adevar, dupa 30 de minute, crema se intarise.


Am taiat motul tubului de colorant cu o foarfeca si am stors putin intr-un castron. Nu stiam cat imi va trebui, asa ca nu am vrut sa raman cu colorantul in castron si sa il arunc. Am uitat sa fac poza, dar cred ca se intelege ce am facut. Mi-am pregatit pamatuful de pene cu care ung cozonacii cu ou sau foile de placinta cu unt, ca sa vopsesc marginea tortului cu colorant.
Am luat cate putin cu varful pamatufului si am pictat lejer, de jos in sus, cat sa intind bine colorantul si sa iasa dare rosii peste crema, pana putin peste mijlocul tortului.

 

Apoi am facut apoi bezelele de crema pe langa tort. A trebuit sa mut crema din posul cu dui in alta punga, pentru a putea folosi un alt dui, cu gaura mai mica, pentru ca bezelele trebuiau sa fie mai mici. Bine ca am pastrat duiurile de la spritul de plastic de pe vremuri! Am folosit o punga de plastic obisnuita, careia i-am taiat putin varful, atat cat sa intre fortat duiul de plastic. M-am bucurat ca mi-a ajuns crema exact la fix.

 

 

In sfarsit, am ajuns la ultima parte, cea  mai usoara, dar care era tot farmecul tortului, de fapt : urma sa pun fructele si restul decorului, ca sa formez coronita de pe tort. Am asezat ciorchinii de coacaze, apoi zmeura, am infipt varfurile de rozmarin de o parte si de alta a fructelor si apoi am pus si cate o jumatate de baton de scortisoara, tot infipte in crema.

 

A fost distractiv si la sfarsit arata foarte bine. Mai ales dupa ce am si pudrat cu zahar!

 

Dar cel mai tare a fost gustul tortului, care a fost de exceptie : crema foarte dulce, in combinatie cu blaturile delicioase si cu fructele acrisoare, a fost foarte gustoasa!

 

Toti cei din familie au fost incantati si mai vor acest tort. Se pare ca il voi mai face si anul viitor, daca nu si mai devreme!
Pofta buna si spor la treaba si voua!


Comentarii

Postări populare