Maioneza de post din zeama de naut din conserva


Am imbatranit si inca mai invat diverse mancaruri noi, ba chiar si acest fel de a face maioneza de post. Postul Pastelui fiind atat de lung, am tot cautat sa fac si alte feluri de mancare, in afara de vesnicele mancaruri de cartofi, mazare, fasole, varza si pilaf. Iar daca mai ai si un sot mofturos, caruia nu ii plac deloc cartofii, situatia devine si mai tragica, ca sa zic asa. Normal ar fi sa nu faci prea multe mofturi in timpul Postului si sa mananci te miri ce, nu ceva prea elaborat. Dar noi suntem prea pacatosi si nu putem sa ne abtinem prea mult de la mancare, chiar daca mancam fara carne, lapte si oua. Asa ca mai fac cate o salata de boeuf fara boeuf, adica "a la russe", pe care o fac cu maioneza de post de mustar. Ba chiar am mai descoperit inca o salata de post, tot ruseasca -salata Shuba, care se face tot cu maioneza. Draguta noastra Anna Lesko, cea care a postat reteta de salata Shuba, a facut maioneza cu lapte de soia. Eu insa am descoperit maioneza din zeama de la nautul din conserva (cine ar fi crezut?) facuta de Laura Laurentiu. Pentru ca am inceput sa fac foarte des hummus, am mereu zeama ramasa de la naut, pe care acum nu o mai arunc, ci o folosesc ca sa fac maioneza. 

Ingrediente pentru 1 cana de maioneza

- 1 ceascuta de zeama de naut din conserva (ramasa de la hummus)

- 1 cana de ulei

- 1 lingura de mustar

- 1/2 lingurita de sare

- 1 lingura de zeama de lamaie



Maioneza se face foarte simplu in blender, mai ales cu cel vertical. Pun zeama de naut, mustarul, sarea si uleiul intr-un pahar inalt si ingust de plastic. 



Pun mixerul vertical in pahar, pana la fund si il pornesc, apasand pe butonul de pornire. 

Il tin cateva secunde la fund, pana cand incepe sa se formeze maioneza, apoi incep sa ridic cate putin mixerul, ridicandu-l incet-incet pana sus, pana cand inghite tot uleiul. Mai adaug inca o canuta de ulei, cam 100 ml, ca sa fac maioneza mai tare. 

Maoneza e inchegata si tare, ca o maioneza adevarata facuta din oua.



Apoi storc lamaie intr-un pahar sau direct in paharul cu maioneza, printr-o sita, ca sa ramana acolo samburii de lamaie si vars zeama peste maioneza. Amestec cu lingura si maioneza e gata.


Se poate face si cu blenderul care are cutitul in interiorul unui bol, asa cum am eu la robotul de bucatarie. La fel cum fac maioneza din oua, asa fac si maioneza din zeama de naut. Singura deosebire e ca nu trebuie sa pun lamaia de la inceput, pentru ca se poate taia.

Pun in bol doar zeama de naut, mustarul si sarea, dau drumul blenderului la viteza maxima, ca si la maioneza obisnuita

Apoi incep sa torn uleiul cu sticla pe deasupra, prin gaura capacului blenderului, avand grija sa torn un fir subtire. 

Dupa cateva minute, maioneza incepe sa se intareasca si imi dau seama dupa felul in care se invarte cutitul in blender, deoarece face un altfel de zgomot atunci cand maioneza e legata. Opresc blenderul si scot capacul. 

Daca maioneza e bine legata, adaug zeama de lamaie si amestec usor la viteza mai mica, timp de cateva secunde - sau amestec cu o lingura.

Scot maioneza si o folosesc apoi cum am nevoie. Este foarte bine legata si cremoasa, la fel ca si maioneza facuta din oua.

E delicioasa la o salata orientala cu de toate, o salata de boeuf fara boeuf sau la o salata Shuba.



Pofta buna si spor la treaba!

Comentarii

Postări populare