Maioneza de post din zeama de naut din conserva
Ingrediente pentru 1 cana de maioneza
- 1 ceascuta de zeama de naut din conserva (ramasa de la hummus)
- 1 cana de ulei
- 1 lingura de mustar
- 1/2 lingurita de sare
- 1 lingura de zeama de lamaie
Maioneza se face foarte simplu in blender, mai ales cu cel vertical. Pun zeama de naut, mustarul, sarea si uleiul intr-un pahar inalt si ingust de plastic.
Pun mixerul vertical in pahar, pana la fund si il pornesc, apasand pe butonul de pornire.
Il tin cateva secunde la fund, pana cand incepe sa se formeze maioneza, apoi incep sa ridic cate putin mixerul, ridicandu-l incet-incet pana sus, pana cand inghite tot uleiul. Mai adaug inca o canuta de ulei, cam 100 ml, ca sa fac maioneza mai tare.
Maoneza e inchegata si tare, ca o maioneza adevarata facuta din oua.
Apoi storc lamaie intr-un pahar sau direct in paharul cu maioneza, printr-o sita, ca sa ramana acolo samburii de lamaie si vars zeama peste maioneza. Amestec cu lingura si maioneza e gata.
Se poate face si cu blenderul care are cutitul in interiorul unui bol, asa cum am eu la robotul de bucatarie. La fel cum fac maioneza din oua, asa fac si maioneza din zeama de naut. Singura deosebire e ca nu trebuie sa pun lamaia de la inceput, pentru ca se poate taia.
Pun in bol doar zeama de naut, mustarul si sarea, dau drumul blenderului la viteza maxima, ca si la maioneza obisnuita.
Apoi incep sa torn uleiul cu sticla pe deasupra, prin gaura capacului blenderului, avand grija sa torn un fir subtire.
Dupa cateva minute, maioneza incepe sa se intareasca si imi dau seama dupa felul in care se invarte cutitul in blender, deoarece face un altfel de zgomot atunci cand maioneza e legata. Opresc blenderul si scot capacul.
Daca maioneza e bine legata, adaug zeama de lamaie si amestec usor la viteza mai mica, timp de cateva secunde - sau amestec cu o lingura.
Scot maioneza si o folosesc apoi cum am nevoie. Este foarte bine legata si cremoasa, la fel ca si maioneza facuta din oua.
E delicioasa la o salata orientala cu de toate, o salata de boeuf fara boeuf sau la o salata Shuba.
Pofta buna si spor la treaba!
Comentarii
Trimiteți un comentariu