Salata Shuba de post fara peste



E o salata ruseasca, asemanatoare cu salata de boeuf, pentru ca se face cu legume si cu maioneza. Insa aceasta salata nu contine carne de vaca, ci peste. Pe deasupra, nu se pun gogosari si castraveti murati, in schimb se pune sfecla fiarta. Eu am vazut reteta la TV, facuta de Anna Lesko si mi-a facut cu ochiul, cum se spune. Mi-a placut aspectul salatei, care era roz deasupra - de la sfecla rosie, in combinatie cu maioneza - plus ca avea si bucatele de ceapa verde deasupra, care contrastau cu rozul salatei. M-a mai atras si faptul ca salata a fost facuta cu maioneza de post, ceea ce m-a bucurat si mai mult, pentru ca puteam sa o gatesc in timpul Postului, cu sau fara peste. Eu am ales sa o fac fara peste si mi-a placut foarte mult, dar a trebuit sa adaug si cativa castraveciori murati, altfel salata ar fi fost prea dulce. Salata Shuba arata foarte bine si taiata, pentru ca se vad straturile de legume, foarte colorate.

Ingrediente pentru 6 portii


- 1 morcov mare si gros fiert

- 1 sfecla fiarta

- 2 cartofi fierti in coaja si curatati

- 1 legatura de ceapa verde

- 4 castraveciori murati

- 1 cana de maioneza de post din zeama de naut (sau din lapte de soia)


M-am ocupat intai de maioneza de post, pe care am facut-o din zeama de la nautul din conserva, cu care am facut hummus. Intotdeauna o pastrez, tocmai pentru a face maioneza, in zilele de post. 

Am fiert morcovii intregi separat, sfecla separat si cartofii in coaja separat (adica, in oale diferite), ca si la salata de boeuf de post. Am pus si sare in apa, pentru ca legumele sa aiba gust. Am incercat sa fierb sfecla cu morcovii, dar acestia s-au colorat putin si n-au mai fost de culoarea portocaliu aprins, ci putin mai inchisi la culoare. Sfecla se fierbe mai greu decat morcovii si cartofii, de aceea am taiat-o in patru, ca sa se fiarba mai repede. Cand s-au fiert, am scos legumele pe farfurie si le-am lasat sa se raceasca.


Ca sa pastrez tehnica salatei Shuba, am impartit ingredientele in doua si am ras intai 2 castraveciori pe farfurie, apoi am ras un cartofi deasupra, o jumatate de morcov ras, jumatate de sfecla rasa, peste care am pus jumatate de maioneza si jumatate din cepele verzi tocate. 


Am adaugat si jumatate din maioneza si am intins-o cu grija peste legume.


Apoi am pus inca un strat din fiecare, luand-o de la capat. 

La sfarsit, am adaugat restul de maioneza peste salata, am intins-o usor peste tot, apasand usor pentru a da salatei o forma de cupola. Maioneza s-a colorat roz de la sfecla. Am presarat restul de ceapa verde pe deasupra.

Cand am taiat o bucata, se vedeau frumos straturile.

Felia s-a deranjat putin, dar in salata ramasa pe farfurie se vedeau bine straturile de legume. 

Salata e foarte dulce, avand atatea legume dulci. Maioneza e acra, dar nu acopera bine legumele, asa cum este pusa, in doar 2 straturi. De aceea, eu amestec totul, ca pe o salata de boeuf. Eventual, adaug mai multi castraveti acri. Asa ne place mai mult, ba chiar e delicioasa. Desigur, daca o fac cu peste marinat, otetul ii da mai mult gust. Dar e foarte buna si asa, de post. Chestie de gust!

Pofta buna si voua!


Comentarii

Postări populare