Salata Shuba de post fara peste
Ingrediente pentru 6 portii
- 1 morcov mare si gros fiert
- 1 sfecla fiarta
- 2 cartofi fierti in coaja si curatati
- 1 legatura de ceapa verde
- 4 castraveciori murati
- 1 cana de maioneza de post din zeama de naut (sau din lapte de soia)
M-am ocupat intai de maioneza de post, pe care am facut-o din zeama de la nautul din conserva, cu care am facut hummus. Intotdeauna o pastrez, tocmai pentru a face maioneza, in zilele de post.
Am fiert morcovii intregi separat, sfecla separat si cartofii in coaja separat (adica, in oale diferite), ca si la salata de boeuf de post. Am pus si sare in apa, pentru ca legumele sa aiba gust. Am incercat sa fierb sfecla cu morcovii, dar acestia s-au colorat putin si n-au mai fost de culoarea portocaliu aprins, ci putin mai inchisi la culoare. Sfecla se fierbe mai greu decat morcovii si cartofii, de aceea am taiat-o in patru, ca sa se fiarba mai repede. Cand s-au fiert, am scos legumele pe farfurie si le-am lasat sa se raceasca.
Ca sa pastrez tehnica salatei Shuba, am impartit ingredientele in doua si am ras intai 2 castraveciori pe farfurie, apoi am ras un cartofi deasupra, o jumatate de morcov ras, jumatate de sfecla rasa, peste care am pus jumatate de maioneza si jumatate din cepele verzi tocate.
Apoi am pus inca un strat din fiecare, luand-o de la capat.
La sfarsit, am adaugat restul de maioneza peste salata, am intins-o usor peste tot, apasand usor pentru a da salatei o forma de cupola. Maioneza s-a colorat roz de la sfecla. Am presarat restul de ceapa verde pe deasupra.
Cand am taiat o bucata, se vedeau frumos straturile.
Felia s-a deranjat putin, dar in salata ramasa pe farfurie se vedeau bine straturile de legume.
Salata e foarte dulce, avand atatea legume dulci. Maioneza e acra, dar nu acopera bine legumele, asa cum este pusa, in doar 2 straturi. De aceea, eu amestec totul, ca pe o salata de boeuf. Eventual, adaug mai multi castraveti acri. Asa ne place mai mult, ba chiar e delicioasa. Desigur, daca o fac cu peste marinat, otetul ii da mai mult gust. Dar e foarte buna si asa, de post. Chestie de gust!
Pofta buna si voua!
Comentarii
Trimiteți un comentariu