Salata de boeuf


Traditionala noastra salata de Anul Nou este laborioasa si mie personal imi trebuie cam o jumatate de zi ca sa o fac. Dar merita si nu as concepe masa de Anul Nou fara ea, chiar daca nu mancam prea mult din ea atunci, ci abia de a doua zi, ba chiar timp de cateva zile. Cea mai distractiva parte e decoratul salatei. Eu mi-am facut un obicei din a decora altfel in fiecare an, dupa inspiratia pe care o am la momentul respectiv.

Ingrediente pentru un platou mare

- 1/2 kg carne vitel
- 3 morcovi grosi
- 6 cartofi  rosii potriviti, fierti in coaja
- 1 borcan 800g castraveciori acri
- 1 borcan 800g gogosari acri
- 250g mazare fina din conserva
- cateva masline

Pentru maioneza

- 3-4 oua
- cam 1 litru ulei
- zeama de la 1/2 lamaie
- 1/2 borcan de mustar clasic

Spal bine cartofii inainte de a-i pune la fiert, pentru ca ii pun cu tot cu coaja. Ii pun la fiert separat intr-o cratita in care incap bine, iar bucata de carne de vitel si morcovii intregi, curatati, le pun separat, in alta cratita. Pun apa cat sa le acopere. Cand clocoteste, dau focul la mic, pun cam o lingurita de sare si acopar cratitele cu capac. Las la fiert cam o ora vitelul, dar morcovii sunt gata dupa 1/2 ora. La fel si cartofii. Ii scot pe o farfurie si ii las sa se raceasca. Cand e fiarta carnea, trebuie sa intre usor furculita in ea. O scot si pe ea pe farfurie sa se raceasca. Curat cartofii de coaja si apoi incep sa toc toate ingredientele. Incep cu cartofii si morcovii, care se toaca cel mai usor. 


Fiecare bucata trebuie taiata orizontal, longitudinal si apoi, vertical, ca sa obtin cubulete cat mai mici.


Pentru asta am nevoie de un cutit bine ascutit, mai ales la carne.




Pun legumele tocate, pe masura ce sunt gata, intr-un castron sau o cratita mai mare.


Toc si carnea si o pun peste cartofi si morcovi.




E randul castravetilor si gogosarilor. Ii scot din borcanele pe care le-am adus din timp din pivnita.  


Am grija sa pastrez cateva bucati de muraturi pentru decor, in functie de ce decor am nevoie sa fac. Ma gandesc din timp la asta si, pana cand ma apuc de salata, deja stiu cum voi decora salata de boeuf. Iar daca nu am inspiratie, acum e foarte simplu sa gasesc un model de decor pe Pinterest, ceea ce am si facut in ultimii ani.
Toc intai castravetii.


Apoi si gogosarii.


Dupa ce toc muraturile, adaug si mazarea, bine scursa printr-o sita.


Am terminat ce era mai greu, asa ca acum pot sa fac maioneza.


O fac usor cu blenderul de la robotul de bucatarie. Adaug 2 oua intregi, crude, in bol, o lingura de mustar, o lingura de zeama de lamaie si 1/2 lingurita de sare.

 

 

Pornesc robotul intai la viteza mica, pentru cateva secunde, apoi la cea mai mare, adaugand incet uleiul, pana cand se formeaza maioneza.


Adaug toata maioneza peste ingrediente, apoi adaug cateva linguri de mustar.



Amestec bine cu o lingura de lemn si mai adaug, daca e nevoie, putina zeama de lamaie si sare, dupa gust. Daca am o cantitate mai mare de salata, mai fac o alta maioneza din inca 2 oua si imi ramane si pentru decor.


Asez salata pe un platou si ii dau forma dorita, rotunda sau ovala, in functie de platoul pe care o asez si de decorul pe care planuiesc sa il fac. S-a intamplat sa pun salata chiar si intr-un castron. 


Am facut o forma de coronita, asezand salata intre inelul detasabil de la forma de tort si o galetusa de plastic, pe care am asezat-o chiar in mijloc, pentru a obtine golul din mijlocul coronitei.


Am pus salata cu o paleta de cauciuc, in spatiul dintre galetusa si inel, apasand usor si tinand de galetusa, ca sa stea fixa. 
Am scos apoi cu grija si galetusa si inelul si am nivelat suprafetele "coronitei".


Salata e gata si pot sa ma apuc de decor.




Pregatesc feliile de castraveti si gogosar pe care le voi folosi la decor. Pentru coronita (sau orice decor care necesita crengute de brad) tai felii de la exteriorul castravetilor, sa fie cu coaja. Le fac niste taieturi ca sa arate ca niste ace de brad.

Pregatesc si fundita pentru coronita, sa fie gata, doar sa o asez pe salata.


Iau maioneza direct din blender.


Intind maioneza peste salata, imbracand-o cu grija pe toata suprafata cu un strat uniform si neted. 


Apoi decorez salata, in functie de inspiratia pe care o am. In fiecare an fac un decor diferit. Asez feliile de muraturi, taiate in diverse forme, pe toata suprafata salatei, decorand si marginile.




 




 








Vara o decorez cu rosii cherry si castraveti.

 

Pot sa ii dau si o alta forma, atat cat e o portie in farfurie, apoi o decorez cu fasii de gogosar.


Pofta buna si spor la treaba!
La multi ani tuturor!

Comentarii

Postări populare