Salata de boeuf, fara boeuf



I se mai spune si salata a la ruse sau salata ruseasca si chiar este o salata de boeuf, fara boeuf! Adica, salata cu maioneza si legume tocate, dar fara carne de vaca. Nu am facut niciodata aceasta salata, dar uite ca niciodata nu e prea tarziu ca sa incerc o reteta noua. Vazusem reteta in cartea Sandei Marin, dar cum sotului meu nu ii placea mancarea fara carne, nu am incercat-o....pana in acest post al Pastelui, care a inceput foarte devreme. Cum nu ne facusem pofta de salata de boeuf si trecuse deja destul timp de la Revelion, mi-am spus ca nu ar fi rau sa fac o astfel de salata, care sa fie chiar de post, adica si cu maioneza de post - respectiv, maioneza din mustar, pe care o fac la salata de legume cu maioneza de mustar pentru iarna, dar o mai fac si cu usturoi, ca sos pentru cartofii taranesti sau pentru peste prajit. Pentru aceasta salata am facut maioneza simpla de mustar, fara usturoi.
Nu stiu de ce mi s-a parut mai usor de facut, desi, in afara de carne, am pus aceleasi ingrediente - ca si la salata de boeuf.  Ba chiar am exagerat cu mazarea si am pus ceva mai multa - pentru ca imi place foarte mult. Am pus si morcovi mai multi decat ar fost proportia normala,  ca sa "umplem matul" mai bine, cum se spune! Mai aveam un borcan de castraveti in saramura si vreo doua de gogosari taiati in otet cu zahar, pusi in toamna, deci puteam sa ma apuc de treaba.


Ingrediente pentru 6 portii

- 2 cartofi sapunari  (rosii) potriviti
- 1 morcov mai mare
- o cutie miica de mazare fina (400g)
- 2 castraveti murati mari
- o mana de gogosari in otet
- 1 borcan mic de mustar (200g)
- 1/2 lingurita de sare fina
- 1 lingurita de otet
- 1 cana de ulei de floarea-soarelui

Am procedat exact ca si la salata de boeuf. Am spalat bine si apoi am fiert cartofii in coaja, intr-o craticioara acoperita, la foc mic. Am curatat morcovul, l-am spalat si l-am pus la fiert separat de cartofi, intr-o alta cratticioara. Pentru ca morcovul a fost mai gros, a fiert putin mai greu decat cartofii.
Cand au fost fierti, am scos cartofii si morcovul pe o farfurie, sa se raceasca.
Eu i-am fiert de seara si abia a doua zi i-am curatat si i-am tocat pentru salata.


Am tocat si muraturile si am pus mazarea scursa si spalata in sita. Am pastrat si bucatile de morcov si telina, care formau floarea cu care decorasem borcanul cu gogosari, ca sa o pun peste salata, ca decor.

 

 

Apoi am facut maioneza de mustar in bolul mic al  robotului de bucatarie. Ca si maioneza din oua, si aceasta maioneza se poate taia - ceea ce s-a si intamplat. Nu merge sa fac maioneza de mustar la aceeasi viteza a robotului de bucatarie, pe care o folosesc la maioneza de oua, pentru ca se taie. De aceea, fac aceasta maioneza de mustar la viteza cea mai mica, adica la viteza 1. Am pus 2 linguri de mustar, 1/2 de lingurita de sare si o lingurita de otet in bol.

 

 

Am pornit robotul la viteza 1 si am turnat ulei in fir subtire (cate putin) prin gaura de deasupra bolului.


A mers bine, maioneza s-a inchegat, dar mi-am spus ca ar trebui sa o fac putin mai tare. Probabil ca am scapat prea mult ulei deodata si maioneza s-a taiat, dar am dres-o imediat, ca si la maioneza cu usturoi de post. Am scos toata maioneza taiata si am pus-o in cutia de mazare - pe care inca nu o aruncasem si mi-a venit mai la indemana, pana sa caut altceva. Apoi am pus o alta lingura de mustar in bol, am pornit robotul tot la viteza 1 si am turnat cate putin din maioneza taiata. Cand am terminat de pus toata maioneza taiata, cea din bol era bine inchegata, asa ca am pus-o peste salata. Am adaugat si o lingura de mustar simplu.

 

Am pastrat putina maioneza ca sa pun deasupra, pentru ca voiam sa o ornez putin, ca pe salata de boeuf.  Am format floricica din bucatile de morcov si telina pastrate si am adaugat cateva felii de gogosari pe margine, ca sa arate frumos.


Stiam ca va fi delicioasa, dar surpriza mare a fost ca si sotului meu i-a placut foarte mult, desi nu se astepta.

 

Pofta buna, daca vreti sa incercati si voi!

Comentarii

Postări populare