Cum sa obtii apa cu drojdie din mere fermentate pentru a face paine



Pare ceva caraghios si de necrezut, dar se poate face o paine foarte buna cu apa de mere fermentate!
Ideea  a venit de la o colega de-a mea, careia ma plangeam ca am nevoie sa fac paine si nu am drojdie. Era in perioada in care nu se gasea drojdie pe nicaieri, cand a inceput starea de urgenta pentru pandemia de coronavirus.
Initial, ma bazam pe maiaua salbatica pe care o aveam in frigider si cu care speram sa fac paine, dar aceasta nu mai era viabila si am avut nevoie de mai mult de o saptamana, ca sa o "hranesc" si sa o fac sa creasca.
Intre timp, nu mai aveam paine si, pentru ca era stare de urgenta, nu puteam iesi din casa sa iau paine -  de fapt, nici nu voiam sa ies din casa, pentru ca nu aveam incredere sa cumpar paine de la magazin.
Asa ca am incercat metoda pe care mi-a recomandat-o colega mea si m-am apucat sa fac apa de mere fermentate.
Aceasta e gata in maxim 2 zile, pentru ca merele incep sa fermenteze foarte repede, atunci cand sunt tinute la cald. Fie ca stau in soare, fie langa un calorifer, merele fermenteaza repede si drojdia pe care o formeaza prin fermentare se imprastie in apa. Aceasta apa chiar e buna pentru a face o paine sa creasca. Unii fac apa fermentata si din alte fructe, mai ales stafide - chiar pun si stafidele in paine! Altii fac intai o maia cu apa fermentata, pe care o "hranesc" ca pe maiaua salbatica si apoi abia fac paine.
Pentru ca nu mai aveam paine si nu aveam timp sa fac si alte incercari, care ar fi durat oricum prea mult, am incercat sa fac paine cu apa de mere fermentate asa cum era si mi-a iesit - dar nu din prima! Am facut greseala sa fac intai paine normala de casa cu apa de mere fermentate si a iesit cruda, de aceea a trebuit sa fac painea cu tehnica de la painea cu maia sabatica, care a functionat perfect.
Painea a fost gata dupa 13 ore, dar a meritat. Chiar daca nu a fost foarte crescuta si rotunjoara, a fost foarte gustoasa.

Ingrediente pentru aproximativ 500 ml de apa de mere fermentate

- 2 mere
- apa
- 1 borcan de 800 ml

Eu aveam niste coji de mere pastrate de la cateva mere curatate pentru un strudel cu mere, pe care le pastram pentru un compot. In loc de zeama de compot, m-am gandit sa le folosesc pentru apa fermentata de mere.


Am pus cojile intr-un borcan de 8-900 g si le-am acoperit cu apa, pana cand s-a umplut borcanul.

 

 

 

Am pus capacul, dar fara sa il strang de tot, pentru ca sa iasa gazele facute din fermentarea merelor.
Am pus borcanul intr-un loc cald, avand grija sa il mut la soare pe timpul zilei, ca sa fermenteze cat mai repede.


Din cand in cand, cand mai treceam pe langa borcan (sau imi faceam drum intentionat!) strangeam capacul si agitam bine borcanul, ca sa se imprastie drojdia formata din fermentarea merelor, prin tot lichidul.


In 2 zile, apa din borcan a inceput sa faca bule si sa fiarba - chiar cu zgomot, in sensul ca auzeam cum bolborosesc bulele de aer.


Cojile se ridicasera deasupra, iar lichidul ramasese dedesupt.


Era timpul sa fac paine, mai ales ca aveam mare nevoie.
Cateva coji care erau deasupra incepusera sa mucegaiasca, nefiind acoperite de apa, de aceea le-am aruncat.

 

Am agitat bine borcanul si apoi am strecurat apa de mere fermentate de care aveam nevoie pentru paine.

 

Mi-a mai ramas ceva apa fermentata in borcan, pe care am "hranit-o" - ca pe maiaua salbatica - ajutand-o sa faca o noua fermentatie.


Doar ca am mai pus un mar taiat in 8 si nu faina, ca la "hranirea" maielei salbatice.


Am pus apa pana cand s-a umplut borcanul. Am lasat-o sa fiarba o zi la soare si am mai agitat borcanul, ca sa se amestece drojdia de la fund.


Am pus borcanul asa cum era in frigider, pentru ca nu imi mai trebuia apa fermentata deocamdata.
Dar nici nu stiam ca voi avea nevoie de alta apa fermentata chiar a doua zi, pentru ca prima mea paine a fost un esec.
Apa de mere fermentate poate sta in frigider si cateva saptamani si isi mentine fermentatia, dar atunci cand vreau sa o folosesc, trebuie sa o "hranesc".
Cu o zi-doua inainte de a folosi apa fermentata, scot borcanul din frigider, il agit bine, ca sa se amestece bine drojdia lasata la fundul borcanului, care face toata fermentatia.
Scurg cam jumatate din lichid si scot merele care s-au cam flescait.

 

Trebuie sa mai ramana ceva mere si lichid, ca sa porneasca din nou fermentarea.


Adaug un alt mar taiat in 8 (sau chiar si o para, cum am facut eu) si umplu borcanul cu apa, apoi il las din nou la soare, cu capacul strans doar putin.

 

Am grija sa mai amestec zeama din cand in cand, dar numai dupa ce am strans bine borcanul. Daca e o zi cu soare si calduroasa, apa de mere fermenteaza pana a doua zi si poate fi folosita.


Spor la treaba si voua!

Comentarii

Postări populare