Hummus

Am mancat pentru prima oara acum cativa ani, atunci cand s-a deschis un magazin arabesc in apropiere de serviciu. Pe langa carne, mai avea si alte produse specific arabesti, cum ar fi hummusul. La recomandarea unei colege, am cumparat si eu si mi s-a parut delicios, cu un usor gust de icre - din acelea facute cu paine. Nu am cumparat prea des, dar in perioada Postului era bun, macar o data-de doua ori. Cu timpul, a inceput sa se gaseasca hummus si in magazinele mari si cumparam de-acolo, pentru ca imi era mai la indemana. Desi, o data am cumparat hummus de la Lidl, care semana la gust cu fasolea batuta si de-atunci n-am mai luat de-acolo. Dar cel de la Mega Image e foarte bun, ba chiar cateodata e si amestecat cu ardei copt sau cu busuioc. Mi-a placut in special cel cu busuioc, a fost delicios! Din pacate, nu il aduce regulat, asa ca, de multe ori, am adaugat eu busuioc in hummusul cumparat - ba chiar, am pus pesto gata facut si congelat de mine, de toamna, care a fost si mai bun. 

Dar atunci cand am vazut reteta lui Jamie Oliver, de hummus cu salata Tabbouleh, am vrut sa fac si eu, asa ca nu am mai stat pe ganduri. Am incercat intai hummusul, pe care il puteam manca cu orice, nu neaparat cu o salata. Hummusul se face foarte usor, mai ales atunci cand ai un blender, in care boabele de naut se fac pasta imediat, ca si fasolea batuta - doar ca in hummus se pune lamaie. Pana acum nu se prea gaseau materiile prime necesare, mai ales pasta de susan tahini. Asa ca am asteptat ceva timp (cam vreo 2 ani!) pana cand am putut sa fac si eu hummus acasa. Am cumparat o cutie de naut gata fiert, un borcan de tahini (pasta de susan), iar lamaie si ulei de masline aveam in casa. Ce e interesant la nautul din conserva e faptul ca, din zeama ramasa, se poate face o maioneza de post delicioasa - cine ar fi crezut? Borcanul de tahini e cam mare, iar pentru hummus imi trebuie doar o lingura (pentru cantitatea pe care o fac eu) dar e bine ca pot sa o tin in frigider si sa fac de mai multe ori hummus. M-am bucurat ca hummusul i-a placut si sotului meu, mai ales ca am facut si lipii libaneze, care ii plac si mai mult. Pana acum am mancat hummus cu paine, dar daca tot am dat-o pe preparate arabesti, macar sa le fac pe toate, asa cum trebuie.

Ingrediente pentru 2 portii

- 1 cutie de 400 g naut fiert, cu tot cu zeama

- 1 lingura de tahini (pasta de susan)

- zeama de la 1/2 lamaie medie sau una intreaga mica

- 2 catei mici de usturoi (sau 6 fire leurda)

- 1/2 lingurita de sare

- 2 linguri de ulei de masline

- 6 linguri zeama

Pentru decor

- 1 lingura de ulei de masline

- 1 lingurita de boia de ardei dulce (sau iute, dupa gust)

- 2-3 frunze de patrunjel

Strecor nautul printr-o sita deasupra unei craticioare. 

Nu arunc zeama, pentru ca imi trebuie putina si pentru hummus, dar si pentru a face maioneza de post,  cu zeama care ramane. Cum am spus, fac hummusul in blender, ca si fasolea batuta. Blenderul meu nu poate sa faca mai mult de cateva linguri de pasta o data, asa ca trebuie sa fac hummusul in 2 transe, pe care apoi le amestec. Desfac borcanul cu pasta tahini si o amestecat bine, ca sa se uniformizeze, pentru ca s-a adunat uleiul de susan deasupra.

Pun intai jumatate de boabe de naut impreuna cu 3 linguri de zeama din conserva de naut.


Adaug  jumatate din zeama de lamaie (strecurata prin sita, ca sa nu cada samburi), 1 varf de lingurita de sare, un catel de usturoi, 1 lingura de ulei de masline si cu o lingurita de tahini. 

Pornesc blenderul la viteza 3 si las nautul sa se amestece pana cand se face cat se poate de fin, fara bucati de naut prin ea. 

Poate sa dureze 3-4 minute. Cand e gata prima transa, scot hummusul din blender pe o farfurie.

Pun restul ingredientelor in blender si fac inca o transa, apoi le amestec pe amandoua pe farfurie.

Pun hummusul pe o farfurie intinsa, apoi fac cu lingura un "canal" radial, in care torn putin ulei de masline. Presar pe margini boia de ardei dulce. In mijloc pun patrunjel frunze, ca decor.

Servesc cu lipii libaneze, cu care iau cate putin hummus de pe farfurie, la fiecare imbucatura. 

Este mult mai gustos cu castraveti acri, gogosari, chiar ridichi. Dar cel mai bun este cu salata Tabbouleh, facuta dupa reteta lui Jamie Oliver. Nu numai ca arata bine, dar e si foarte gustoasa. Este ceva munca, ca sa pregatesc toate acestea, dar merita.

Aceeasi reteta se poate folosi si pentru a face hummus cu busuioc, care este foarte gustos si preferatul meu. 


Pofta buna si spor la treaba!

Comentarii

Postări populare