Pesto (pasta de busuioc)


Pesto este o pasta facuta din frunze proaspete de busuioc, in amestec cu ulei de masline si alte cateva ingrediente. Paste cu pesto este una dintre mancarurile mele preferate, inca de cand am mancat prima oara, in Italia. Acolo, pesto se gaseste gata preparat la borcan, in magazin. Acum a inceput sa fie si la noi in magazine, dar tot mai bun este cel facut acasa, in care pui toate ingredientele proaspete. E adevarat ca nu mananc foarte des, dar macar o data sau de doua ori pe an ma rasfat cu aceasta delicatesa, care este la indemana oricui. Doar ca ori il mananc la sfarsitul verii, cand culeg busuiocul din gradina (sau il cumpar de la piata) ori il congelez si pot sa il mananc si iarna sau chiar in Postul Pastelui. Tocmai pentru a avea pesto la discretie, cultiv in fiecare vara cateva tufe de busuioc in gradina mea, atat cat sa pot avea macar 2 cani de frunze. Un secret pentru a avea mai multe frunze in tufa de busuioc este ruperea regulata a tijelor florale, altfel incat sa se dezvolte mai multe frunze, in locul florilor.



Ingrediente pentru 500 g de pesto

- 2 cani indesate cu frunze proaspete de busuioc
- 1/3 cana seminte de pin sau nuci
- 3 catei de usturoi
- 1/2 cana ulei de masline
- 1 lingura de zeama de lamaie
- 1/2 cana parmezan ras
- 1/2 lingura de sare
-  piper dupa gust

Pun busuiocul, uleiul de masline, zeama de lamaie, sare si cateii de usturoi in bolul blenderului si ii dau drumul la viteza 2 sau chiar 3, pana ce se amesteca bine si se transforma in pasta - timp de 1 minut-doua. Se mai poate zdrobi intr-un castron cu pisalogul de lemn, frecand bine-bine, pana se face ca o pasta - daca nu ai blender.






Pun aceasta pasta de busuioc obtinuta in cutii de plastic - mai mici sau mai mari, dupa cum am la indemana - pe care le pun in congelator, pana cand am nevoie sa o consum. Daca ar fi amestecate toate de la inceput, mugurii de pin sau nucile - chiar si branza - ar rancezi, chiar si in stare congelata, de aceea le adaug doar atunci cand vreau sa gatesc ceva cu pesto. 



Pentru ca pasta de busuioc are un gust puternic aromat, nu consum toata pasta de busuioc odata, ci doar tai cate o bucata din pasta congelata cu cutitul si o decongelez, iar restul il pun la loc in congelator. In timpul postului, imi place sa amestec cate putin din pasta de busuioc congelata cu hummus, obtinand astfel un hummus cu busuioc delicios.
Atunci cand vreau sa fac pesto, decongelez cate o cutie de pasta de busuioc si apoi ii adaug semintele de pin (sau nucile) macinate in bolul robotului de bucatarie si parmezanul  ras.

 

 

Parmezan se poate pune chiar mai mult, dupa gust, in asa fel incat sa se simta bine cand mancam.



Este delicios cu paste! Cateodata adaug si putin suc de rosii, ca sa fie si mai bun.

 

Daca e post, amestec putin pesto cu o mana de nuci macinate (sau muguri de pin, daca am) si fac spaghete cu pesto.


Tot pentru zilele de post, amestec cate lingura de pasta de busuioc simpla congelata,  cu hummus - acea pasta de naut, un preparat traditional libanez, pe care il cumpar de la magazin sau il fac eu in casa. Hummusul cu busuioc este delicios!

 
Pofta buna!

Comentarii

Postări populare