Hummus cu busuioc
Ingrediente pentru 4 portii
- 500 g naut fiert (din conserva)
- zeama de la 1 lamaie mica
- 3 catei potriviti de usturoi
- 1 1/2 lingura de tahini (pasta de susan)
- 1 1/2 lingura de ulei de masline
- 3/4 lingurita de sare
- 9 linguri de zeama din conserva
- o mana de frunze de busuioc proaspat sau
- 1 lingura de pasta de busuioc congelata sau
- 1 lingura de busuioc uscat si faramitat
Am folosit un borcan de naut fiert de aproximativ 500 g (de la Lidl, in Saptamana Iberica), fata de cel in conserva obisnuita de 400 g, de aceea a trebuit sa schimb putin reteta, adaugand o cantitate putin mai mare la fiecare din celelalte ingrediente, ca sa pastrez proportiile si sa obtin gustul potrivit. Fiind cantitatea de naut putin mai mare decat la reteta de hummus simplu, l-am pasat in 3 transe, fata de 2, asa cum il pasez atunci cand am naut la conserva de 400 g - asta pentru ca nu intra o cantitate mai mare in blenderul meu. Am varsat asadar, 1/3 din naut intr-o sita, pusa deasupra unui ibric, ca sa pastrez zeama in care a stat nautul. Am pus apoi nautul din sita in blender.
Am adaugat cate o treime din fiecare ingredient : zeama din borcanul cu naut, apoi zeama de lamaie strecurata prin sita, pasta de tahini, sarea si usturoiul. In acest borcan, nautul e foarte indesat si nu e prea multa zeama (aproape deloc), de aceea am adaugat cam jumatate de cana de apa rece peste nautul ramas in borcan - dupa ce am scos prima treime de boabe, pentru prima transa de hummus. Am zgaltait usor borcanul, ca sa se amestece cu zeama de naut din borcan, apoi am folosit cate linguri de zeama aveam nevoie pentru fiecare transa de hummus.
Am impartit in 3 (dupa ochi si dupa gust) si pasta de busuioc congelata, pe care eu o folosesc pentru a face pesto.
Am pus cate o bucatica congelata in blender, la fiecare transa de hummus. Am adaugat si ulei de masline.
Am pornit blenderul la viteza 1, pentru aproximativ 1 minut, apoi am marit viteza la 2 pentru inca 1 minut si apoi la 3, timp de cateva secunde.
E posibil sa mearga in gol la un moment dat, de aceea, mai opresc blenderul si il mai zgaltai, putin, ca sa se aseze pasta pe fundul bolului. Daca pasta e prea groasa, mai adaug 1 lingura de zeama. Am oprit blenderul dupa 2 minute, sa vad daca nautul e destul de bine macinat.
L-am gustat si am simtit inca bucatele mici de naut, asa ca am pornit din nou blenderul la viteza 2 pentru inca 1 minut, pana se face o pasta fina si neteda. Depinde de gustul fiecaruia, de fapt, pentru ca unora le place sa se simta bucati de naut in hummus.
Cand a fost gata, l-am varsat intr-un castron.
Dupa ce am pasat tot nautul, am amestecat bine hummusul obtinut.
Apoi l-am asezat frumos pe o farfurie mai adanca, la fel ca si pe hummusul simplu. Am turnat putin ulei de masline, am presarat putina boia si am pus patrunjel tocat deasupra.
Ca si hummusul simplu, ne place sa il mancam cu muraturi sau cu salata tabbouleh si cu lipii libaneze facute in casa ori cu foi de tortilla cumparate.
Pofta buna si voua!
Comentarii
Trimiteți un comentariu