Fasole batuta


Anul acesta eu si sotul meu ne-am hotarat sa tinem post. N-a fost greu - ba, dimpotriva, am mancat cu placere toate mancarurile de post si am incercat sa fac de mancare cam tot ce stiam, dar am incercat si altele noi. Am aflat ca uleiul nu e permis in timpul postului, daca vrei sa tii un post adevarat, insa nu am reusit sa fim chiar atat de corecti.
Sigur ca am facut si traditionala fasole batuta, de cateva ori. Pentru cine nu stie, fasolea batuta este de fapt, un piure de fasole, foarte gustos si spornic, care se mananca pe paine. Sotul meu o mananca din farfurie sau castron, ca pe o mancare. Este delicioasa cu muraturi!

Ingrediente pentru 4 portii

- 250 g fasole boabe
- 1 ardei gras rosu, mai mic
- 1 morcov
- o telina mica
- 4-5 cepe mari
- 2-3 catei de usturoi
- putin cimbru faramitat
- 4-5 linguri de ulei
- o lingurita - doua de sare

Aleg fasolea de seara si o las sa se inmoaie.


Pun la fiert fasolea.


Intre timp pun sa fiarba alta apa si cand aceasta clocoteste, arunc apa de la fasole, turnand fasolea intr-o strecuratoare.



Apoi torn apa fiarta peste fasole si o las sa fiarba.



Mai arunc  inca doua ape, ca sa evit gazele pe care fasolea ni le-ar putea face in stomac.


Am grija sa dau drumul la apa rece cand torn apa fiarta, ca sa nu topesc sifonul chiuvetei, in caz ca e de plastic. In a patra apa, pun ardeiul, morcovul, telina si o ceapa. Adaug o lingurita de sare si las sa fiarba, pana se inmoaie fasolea. Scot un bob de fasole cu o lingura si il apas cu mana sau il mananc, ca sa vad daca se sfarama. Daca e gata, opresc focul.



Strecor fasolea printr-o sita asezata deasupra unei alte oale. Astfel, imi va ramane zeama, cu care voi subtia putin piureul de  fasole. Vars cam jumatate din zeama, inapoi in oala in care am fiert fasolea si pastrez restul de zeama, de la fund, care contine si amidonul lasat de fasole, pentru a o pune la piureul de fasole. Inainte, dadeam fasolea prin masina de tocat. Acum, pentru ca am robot de bucatarie, il pun la treaba : pun cate putina fasole in bolul cel mic al robotului de bucatarie, impreuna cu legumele fierte si cu cateii de usturoi curatati de coaja. Adaug cateva linguri de zeama, vreo 2 linguri de ulei si o jumatate de lingurita de sare. Nu umplu bolul, doar cel mult pana la 2-3 degete, altfel nu se paseaza bine si raman boabe intregi. Zeama ajuta ca fasolea sa se paseze mai bine. Dau drumul robotului la viteza 6 si pasez fasolea timp de cateva secunde. Daca am pus prea multa zeama in bol, pun mai putina - sau deloc - la sarja urmatoare. Piureul de fasole nu trebuie sa fie prea moale, dar nici tare, ci cremos - el se va mai intari dupa racire. Pasez in acest fel toata fasolea si o vars intr-un castron, pe masura ce e gata.


Mai adaug sare, daca mai e nevoie. Adaug si putin cimbru, faramitat intre degete. Eu folosesc mai mult cimbrisor, pentru ca e mai putin aromat si are si o usoara aroma de lamaie. Amestec bine.



Las piureul de fasole in castron si pregatesc partea cea mai delicioasa, care ii da gustul fasolei batute : ceapa prajita. Curat ceapa, o spal bine si o tai in jumatati. Toc ceapa pestisori si o prajesc in ulei, la foc potrivit spre mic, pana se rumeneste si se inmoaie, amestecand din cand in cand, ca sa nu se arda ceapa.


Ceapa arsa in ulei degaja niste substante toxice si mai si amaraste mancarea. De aceea, e mai bine sa evit asta si amestec ceapa cu o lingura de  lemn, la fiecare 2-3 minute - chiar si mai des -  incarcand sa  o intorc, in asa fel incat sa se prajeasca uniform.


Cand vad ca a inceput sa se inmoaie si s-a rumenit, adaug o lingura de pasta de tomate,  pentru culoare si gust.


Amestec pana cand se incorporeaza bine, apoi torn ceapa prajita peste fasolea batuta din castron.

 

 

Am grija sa o imprastii bine pe toata suprafata, pentru ca, atunci cand mancam din ea, sa luam si cate putina ceapa.


Mie imi place sa mananc fasolea batuta pusa pe o felie de paine, cu muraturi sau cu rosii, daca e vara.

 
Pofta buna!

Comentarii

Postări populare