Limba cu sos remoulade



Am mai facut salata de limba cu maioneza - ca asta e, de fapt - cu ani in urma, pe vremea cand "bunica" Monica Ghiuta, saraca - Dumnezeu sa o ierte! - avea o emisiune cu retete culinare la Acasa TV. Imi placea foarte mult si asa am vazut reteta de "Limba cu sos remoulade" pe care am vrut sa o fac neaparat, noi fiind mari mancatori de limba de porc. E drept ca fac mai mult limba de porc cu masline, dar tocmai de aceea m-am bucurat sa am si o alta reteta cu limba. Ne-a placut, dar a fost prea multa - cam o tava plina! Am mancat o saptamana din ea si de-atunci nici ca ne-a mai trebuit!
Am folosit in schimb acest sos remoulade pentru a face salata de macrou afumat cu maioneza, dar fara sa stiu ca se numeste asa. Cand am aflat, am fost curioasa sa aflu cate ceva despre acest sos si m-am cam incurcat in retete.
Sosul remoulade este acest sos de maioneza amestecata cu castraveciori acri, patrunjel si ceapa, toate tocate marunt , plus tarhon si alte condimente : usturoi, chives sau hasmatuchi. Se pare ca se pun si capere si sardele (ansoa), dupa gust si in functie de carnea sau legumele alaturi de care se serveste. Am folosit un sos asemanator, cu ansoa si mustar de Dijon la salata Cezar. Se pune si smantana in sosul remoulade, dupa gustul fiecaruia,  ca la salata de telina cu sos remoulade.
Cautand in cartea de bucate a Sandei Marin, am gasit reteta de sos tartar, dar nu si pe cea de sos remoulade. In schimb, m-a uimit faptul ca sosul tartar se face la fel cu cel remoulade - cu aceleasi condimente - doar ca in maioneza folosita nu se pune mustar si nici in sosul propriu-zis. De fapt, maioneza originala nu se face cu mustar si de aici este diferenta intre cele doua sosuri. Ati inteles ceva? Eu cred ca am inteles, doar ca m-a incurcat faptul ca m-am obisnuit sa fac maioneza cu mustar si de aceea imi pareau cele doua sosuri la fel. Uite ca am mai invatat ceva!
Desigur, eu am facut acest sos asa cum am invatat pana acum, fara atatea condimente, de care nu stiam pana acum, cand m-am documentat mai bine. In retetele mele nu se spune despre alte condimente in afara de sare si piper, dar nu ar fi rau sa incep sa adaug si acele condimente, pe care nu le-am mai folosit pana acum. Din tarhon stiam ca se poate face o mancare delicioasa, pe care o facea bunica mea si care avea un gust delicios, de sarmalute in foi de vita. Deci, cred ca e timpul sa incep sa gatesc si eu cu mai multe condimente, sa ma "actualizez" si eu!
Zilele trecute s-a ivit ocazia sa fac din nou aceasta reteta, pentru ca aveam doua limbi de porc si, cum nu ajungeau pentru o mancare de limba cu masline, m-am gandit sa le fierb si sa fac o maioneza...castraveti acri aveam, deci puteam sa ma apuc de gatit. L-am consultat si pe sotul meu, ca sa fiu sigura ca vrea, ca doar nu era sa mananc eu totul! In final, s-a dovedit ca a fost prea putina, pentru ca a iesit foarte buna. Ba chiar ne-am batut pe ea si ne-am dorit sa mai fi fost. Deci o sa fac un "repetir" - cum spunem noi!


Ingrediente pentru 2 portii

- 2 bucati de limba de porc
- 1 castravete acru potrivit
- 1 ceapa mica
- 1/4 de lingurita de sare
- cateva fire de patrunjel
- maioneza facuta dintr-un ou (4 linguri)
- 1 lingura de smantana (cine vrea)
- 1 bucata de telina, rasa (cine vrea)


Aceasta salata se face foarte usor, odata ce s-a fiert limba. Deci intai fierb limba de porc, ca si atunci cand fac limba de porc cu masline. Pun limba in apa rece pentru vreo jumatate de ora, ca sa mai iasa sangele din ea.


Apoi schimb apa si dau in clocot, iau spuma si las sa fiarba acoperita cu capac, la foc mic, pana cand se fierbe limba - adica, pana cand intra usor furculita in ea - ca si pentru mancarea de limba cu masline. Asta poate dura o ora, poate si mai mult.


Cand e fiarta, scot limba pe o farfurie si o las putin sa se racoreasca - cam 5 minute - apoi curat pielea de deasupra limbii cu un cutitas. Cand e bine fiarta si inca calda, pielea se curata foarte usor.

 

Las limba sa se raceasca si fac maioneza, dupa reteta obisnuita, in bolul robotului de bucatarie.
Vars maioneza intr-un castron.

 

Toc castravetele murat si ceapa si le pun peste maioneza, in castron. Ceapa trebuie sa fie dulce si buna, nu din aceea iute, turceasca, care ii poate schimba tot gustul sosului remoulade. Pun si patrunjelul tocat.

 

 

De aceasta data am pus si telina rasa pe razatoarea mica, asa cum o rad pentru salata de telina cu maioneza.

 

 

Am vazut in reteta fetelor de la savoriurbane si mi-a placut ideea de a combina cele doua salate. De altfel si eu fac salata de telina cu sos remoulade si o servesc cu diverse carnuri.
Am taiat limba felii.


Am pus sosul remoulade amestecat bine cu telina rasa intr-un castron mai scund si cu gura mai larga, apoi am asezat limbile una langa alta, in doua randuri. Am pus felii de castraveti pe margini, ca o bordura, pentru decor.

 

Reteta originala spune sa pun intai feliile de limba si apoi sa torn sosul remoulade peste ele. Din experienta trecuta, am invatat ca limba nu arata prea apetisant acoperita de sos, ci ca e mai bine sa se vada limba. Am presarat si putin patrunjel deasupra, ca sa fie mai colorat. A fost foarte buna!


Pofta buna si voua si spor la treaba!

Comentarii

Postări populare