Limba de porc cu masline


Este o mancare care se face foarte usor, dar prepararea dureaza mai mult pentru ca limba fierbe mai greu.
Sotul meu, ca si fiica mea, sunt innebuniti dupa aceasta mancare - de fapt, dupa limba de porc, pe care ar manca-o asa, fiarta, simpla, fara nimic. De aceea, din cand in cand, mai fac limba cu masline, sa mai potolesc pofta celor doi care ravnesc la aceasta delicatesa. Da, limba de porc poate fi numita delicatesa, de vreme ce i s-a dublat pretul in ultimii ani! Poate nu imi mai e asa la indemana sa o cumpar, dar macar de 2 ori pe an tot mai fac limba cu masline.

Ingrediente pentru 4 portii

- 4 limbi de porc
- 2 cepe mari
- 3 linguri pasta de tomate
- 1 paharel de vin alb (100 ml)
- 100g masline fara samburi
- 1 lingura de faina

Limba de porc este plina de sange, ca orice organ, asa ca trebuie tinuta in apa, cam o ora, sa iasa tot sangele din ea. Eu o pun in apa, in oala in care va fierbe. Apoi o clatesc bine si umplu din nou oala cu apa, atat cat sa acopere bine carnea. Pun oala la foc mare pe ochiul cel mai mare, ca sa dea in clocot mai repede. Cand incepe sa clocoteasca, iau spuma si o arunc in chiuveta. Dau drumul la un ochi mijlociu la mic si pun oala acoperita, sa fiarba timp de o ora. Adaug si o lingura de sare. Dupa o ora, incerc carnea cu o furculita, pe care o infig in fiecare limba. Daca intra bine in fiecare, inseamna ca s-au fiert si pot sa le scot.
Las limbile sa se racoreasca pe o farfurie timp de 5 minute.


Cateodata fierb mai multe limbi!


Intre timp pregatesc sosul. Curat ceapa si o toc marunt. Eu o toc la robot, in bolul mic, ca doar trebuie sa-i dau robotului de lucru, sa nu stea degeaba si sa muncesc eu! Pun ceapa sa se inabuse intr-o tigaie in care am pus 2-3 linguri de ulei si o cana de apa. Las ceapa la foc mic pana cand se inmoaie.


Intre timp, curat limba de pielita care o acopera cu ajutorul unui cutit mai mic. Pielita este oricum umflata si deja putin desfacuta de pe varful limbii, asa ca trebuie doar sa  mai curat restul : pe margini si pe sub limba.



Adaug pasta de tomate peste ceapa inmuiata si amestec bine.


Adaug maslinele si mai las sa dea cateva clocote.


Pun si paharelul de vin.


Daca sosul nu e destul de legat, pun si o lingura de faina subtiata cu cateva linguri de apa si amestec bine sosul.


Gust de sare si mai adaug, daca e nevoie, depinde de cat de sarate sunt maslinele. Pun limba in sos, fiecare bucata taiata in jumatate sau in bucati mai mici. 



Mai las sa clocoteasca putin (cam 1 minut), apoi sting focul.



Se serveste calda, dar si rece.



E chiar comod daca tai limba in felii inainte de a o pune in sos. Astfel, nu mai e nevoie sa o tai in farfurie.

Pofta buna!

Comentarii

Postări populare