Zacusca de peste la minut
Acum cativa ani am descoperit gustul delicios al zacustei de peste si am vrut neaparat sa fac si eu. Atunci am ales sa fac zacusca de peste cu macrou, care mi s-a parut cel mai accesibil, ca pret, dar si pentru ca nu are multe oase - gandidu-ma la curatat! Si, intr-adevar, am curatat la peste timp de cateva ore! Dar a meritat, pentru ca zacusca de peste e foarte gustoasa, mai ales pentru zilele de dezlegare la peste, din timpul Postului Craciunului.

Deci, am o cutioaie de ton : ce fac cu ea? De obicei, mananc ton cu salata verde, salata orientala cu ton, dar si spaghete cu ton.sau pot sa fac o pasta de ton, dar aceasta nu e de post. Ce-ar fi sa fac putina zacusca, daca tot am pestele gata curatat si fiert? Zis si facut!
De aceasta data, am ales sa fac reteta Sandei Marin, care nu contine decat ceapa, morcovi si rosii, pe langa peste. Ceva simplu, facut "la minut", dar care a fost la fel de gustoasa.

- 1 cana de ton in ulei din conserva
- 2-3 linguri de ulei de floarea-soarelui
- 1 ceapa
- 1 morcov mic
- 1 patrunjel mic
- 1 conserva de rosii tocate de 500 g
- 1 castravete mic in otet
- 1/4 de lingurita de sare
- 1 lingurita de vin
- 1 foaie mica de dafin
- 4-5 boabe de piper
- o tigaie cu maner metalic, pentru cuptor
Ca si la zacusca de peste obisnuita, am calit intai ceapa tocata marunt intr-o tigaie cu ulei, la foc mic. Poate sa fie si ceapa verde, cum am pus eu.
Nu am avut radacina de patrunjel, dar am pus o bucatica de telina. Am ras morcovul si telina si apoi le-am adaugat peste ceapa.


Le-am lasat putin sa se caleasca, vreo 5 minute, amestecand din cand in cand, ca sa nu se arda. Apoi am adaugat un deget de apa (apa din cana cat latimea unui deget) sare si castravetele tocat marunt si am lasat sa fiarba la foc mic inca 10 minute.


Am pornit cuptorul la foc mare, ca sa se incalzeasca. Apoi am adaugat pestele peste legume si conserva de rosii tocate (tot de la Lidl). Eu n-am avut vin, dar am adaugat putin otet de mere.




Am amestecat, am adaugat foaia de dafin si boabele de piper si am lasat sa dea in clocot, apoi am dat tigaia la cuptor pentru o jumatate de ora, ca sa scada.


Cand a fost gata, am lasat-o sa se raceasca si am mancat-o pe paine sau pur si simplu, ca pe o mancare.


Pofta buna, daca vreti sa incercati si voi!
Comentarii
Trimiteți un comentariu