Zacusca de peste la minut



Acum cativa ani am descoperit gustul delicios al zacustei de peste si am vrut neaparat sa fac si eu. Atunci am ales sa fac zacusca de peste cu macrou, care mi s-a parut cel mai accesibil, ca pret, dar si pentru ca nu are multe oase - gandidu-ma la curatat! Si, intr-adevar, am curatat la peste timp de cateva ore! Dar a meritat, pentru ca zacusca de peste e foarte gustoasa, mai ales pentru zilele de dezlegare la peste, din timpul Postului Craciunului.
Acum, ca zacusca de peste s-a terminat, inca tanjesc dupa ea, mai ales ca iar suntem in post si sunt multe zile cu dezlegare la peste. De aceea, mi-a venit o idee : sa fac putina zacusca de peste, cu ton din conserva. Este vorba de conserva uriasa de ton, pe care o gasesc la Lidl, atunci cand au promotie XXL.  Eu cumpar cate o conserva din aceasta, care e foarte buna la pret, 29.90 lei fata de cantitatea de ton pe care o contine, adica 650g. E adevarat ca e si aici o mica pacaleala, fata de acelasi ton vandut in alte tari, asa cum am citit in acest articol. As putea sa adaug si ca, fata de cum era la inceput, adica bucata intreaga, acum mai mult de jumatate de conserva contine ton faramitat - o calitate mai proasta, la aceeasi bani, ba chiar mai scump, daca luam in considerare ce spune in articol, cum ca TVA-ul e mai mic acum. Cu toatea acestea, mie mi se pare convenabil, mai ales ca nu are oase, ceea ce pentru mine e un mare impediment, cand e vorba sa mananc peste.
Deci, am o cutioaie de ton : ce fac cu ea? De obicei, mananc ton cu salata verde, salata orientala cu ton, dar si spaghete cu ton.sau pot sa fac o pasta de ton, dar aceasta nu e de post. Ce-ar fi sa fac putina zacusca, daca tot am pestele gata curatat si fiert? Zis si facut!
De aceasta data, am ales sa fac reteta Sandei Marin, care nu contine decat ceapa, morcovi si rosii, pe langa peste. Ceva simplu, facut "la minut", dar care a fost la fel de gustoasa.

Ingrediente pentru 2 portii

- 1 cana de ton in ulei din conserva
- 2-3 linguri de ulei de floarea-soarelui
- 1 ceapa
- 1 morcov mic
- 1 patrunjel mic
- 1 conserva de rosii tocate de 500 g
- 1 castravete mic in otet
- 1/4 de lingurita de sare
- 1 lingurita de vin
- 1 foaie mica de dafin
- 4-5 boabe de piper
- o tigaie cu maner metalic, pentru cuptor

Ca si la zacusca de peste obisnuita, am calit intai ceapa tocata marunt intr-o tigaie cu ulei, la foc mic. Poate sa fie si ceapa verde, cum am pus eu.


Nu am avut radacina de patrunjel, dar am pus o bucatica de telina. Am ras morcovul si telina si apoi le-am adaugat peste ceapa.

 

Le-am lasat putin sa se caleasca, vreo 5 minute, amestecand din cand in cand, ca sa nu se arda. Apoi am adaugat un deget de apa (apa din cana cat latimea unui deget) sare si castravetele tocat marunt si am lasat sa fiarba la foc mic inca 10 minute.

 

Am pornit cuptorul la foc mare, ca sa se incalzeasca. Apoi am adaugat pestele peste legume si conserva de rosii tocate (tot de la Lidl). Eu n-am avut vin, dar am adaugat putin otet de mere.

 

 

Am amestecat, am adaugat foaia de dafin si boabele de piper si am lasat sa dea in clocot, apoi am dat tigaia la cuptor pentru o jumatate de ora, ca sa scada.

 

Cand a fost gata, am lasat-o sa se raceasca si am mancat-o pe paine sau pur si simplu, ca pe o mancare.

 

Pofta buna, daca vreti sa incercati si voi!

Comentarii

Postări populare