Pasta de ton



Tocmai cand eram destul de descurajata de pestele pe care il puteam manca in tara asta - majoritatea fiind foarte scumpi si plini de oase - am descoperit la Lidl o conserva uriasa de ton, de 800g, pe care o mai ieftinesc din cand in cand, in asa fel incat e mai accesibila. Cantitatea de peste e foarte mare, de aceea mancam de cateva ori din ea. Am facut salata verde cu ton, salata orientala cu ton, spaghete cu ton si inca mai aveam ton in conserva. Fiind mai multi la micul dejun, trebuia sa fac ceva din el, ca sa mancam toti. Fiica mea vazuse o pasta de ton la magazin si ii ramasese gandul la el - o crema albicioasa, spunea ea. Asa ca mi-a venit ideea sa fac o pasta de ton, cum faceam  pe vremuri, cu unt. Atunci ii spuneam acestei paste "ansoa" , fara sa stim ca, de fapt, ansoa (anchois) e un soi de peste din care se face respectiva pasta - adica din hamsia noastra, ca sa fiu precisa. Nu aveam ton sa fac pasta, dar aveam conserve de hering sau hamsii, carora li se mai spunea si sardele. Ca sa vezi, ca noi aveam de mult ansoa, doar ca nu le spuneam asa, ci hamsii - si nu au fost niciodata un produs de lux - cum apare acum, pe la supermarketuri - ci erau foarte accesibile tuturor. Acum ca stiu asta, i-am spus pastei mele, pur si simplu, pasta de ton. Ca sa fie albicioasa, i-am pus si smantana - mai mult si pentru ca era cam sarata. Oricum, a fost delicioasa si toti s-au batut pe ea.

Ingrediente pentru 2 portii

- 200 g ton in ulei (din conserva)
- zeama de la 1/2 de lamaie
- 100 g unt
- 2 linguri de smantana






Se face foarte simplu, mai ales cu robotul de bucatarie. Am pus pestele in bolul cel mic al robotului, impreuna cu untul si zeama de lamaie.

 

L-am pornit la viteza 6, pana cand s-a format o crema.


Se poate face asta si cu o furculita sau cu mixerul.
Nu stiu de ce i-am mai pus sare - cam multa, se pare - asa ca atunci cand am gustat, nu mi-a placut. Ce puteam sa fac? Mi-a venit imediat ideea sa pun smantana, ca sa obtin o crema albicioasa, care sa nici nu mai fie atat de sarata.


Intr-adevar, a fost numai buna!


Am mancat-o pe paine, cu rosii si castraveti - un adevarat deliciu!

 

Pofta buna, daca vreti sa incercati si voi!


Comentarii

Postări populare