Placinta cu carne si ceapa

Nu fac prea des placinta cu carne, pentru ca ne place prea mult si o mancam! Apoi ne vaitam ca ne-am ingrasat si nu prea e bine, la varsta noastra. Dar, pentru ca nu ne putem abtine, macar o data pe an, fac aceasta placinta simpla cu carne de porc si ceapa, foarte asemanatoare cu reteta de placinta burek a fetelor de la savoriurbane. Insa fac o placinta mica, doar atat cat sa mancam de doua ori. De obicei fac o foaie simpla de placinta, ca la placinta cu dovleac sau la strudelul cu mere. Daca am timp mai mult, pun foi de placinta cumparate, cu care placinta iese si mai bine. Umplutura de carne tocata e aceeasi ca si la sarmale sau la ardei umpluti, insa fara orez. Pun ceva mai multa ceapa si chimen macinat, pentru mai mult gust, dar si smantana si oua, ca la drob. Placinta se face foarte usor, ca orice placinta si e delicioasa. Noi o mancam la pranz, ca pe orice mancare si e foarte satioasa, alaturi de o salata. 

Ingrediente pentru o tava mica de 20/20 cm

Pentru aluat

- 250 g faina

- 1 ceasca mica de ulei (cam 100 ml)

- 1 ceasca mica de apa calduta (cam 100 ml)

- 1/2 de lingurita de praf de copt

- 1 varf de cutit de sare

Pentru umplutura

- 500 g carne de porc

- 500 g ceapa (cam 3-4 cepe potrivite)

- 1 lingura de smantana

- 1-2 oua

- 1 legatura de patrunjel si una de marar

- 1 lingurita de sare

- 1/4 de lingurita de piper macinat

- 1 lingurita de chimen macinat

Pregatesc intai umplutura, pentru ca dureaza mai mult. Curat ceapa si o toc.

 Pun 2 linguri de ulei intr-o tigaie pe foc mic si vars ceapa tocata in tigaie, pentru a o cali.

Amestec din cand in cand, ca sa nu se arda.

Intre timp, toc carnea. Eu prefer sa toc singura carnea de porc, nu o iau gata tocata din magazin. Astfel stiu ce am pus si nu am surprize sa gasesc zgarciuri sau chiar bucati de oase.  O pun apoi peste ceapa, in tigaie. 

Las sa se caleasca cu ceapa la foc mic si amestec din cand in cand, pana cand se albeste carnea.

Pun sare, piper, chimen, verdeata tocata, oul si smantana.

Amestec si las deoparte umplutura, sa se raceasca.

Pregatesc aluatul, la fel ca si pentru strudelul cu mere. Las aluatul sa se odihneasca o jumatate de ora. In acest timp, aluatul se relaxeaza si nu mai e elastic, astfel incat pot sa il intind usor.

Cand a trecut jumatatea de ora, dau drumul la cuptor la 180 C, sa se preincalzeasca. In acest timp, intind foile de placinta. Presar o mana de faina pe blatul de bucatarie si pe sucitor, ca sa nu se lipeasca aluatul.

Scot aluatul pe blat si rup cam 2/3 din el pentru foaia de la baza placintei. Pun deoparte restul de 1/3 de aluat, pentru foaia de deasupra, care va fi mai mica.

Intind foaia de aluat astfel incat sa acopere bine fundul tavii si laturile acesteia, pana sus. Astfel placinta va fi bine inchisa si umplutura nu va iesi pe-afara.


Asez deasupra tava, ca sa verific daca foaia e cat trebuie de mare.

Rulez foaia pe sucitor si o asez in tava, cu grija sa nu se rupa. 

Daca se rupe putin, pot sa rup putina coca de pe margine si o apas pe ruptura.

Vars umplutura in tava peste foaia de placinta si o nivelez.

Aduc marginile foii peste umplutura.

Apoi intind a doua foaie, la fel ca pe prima, presarand putina faina pe blat si pe sucitor. O intind de marimea tavii, atat cat sa acopere umplutura si marginile foii de jos.

Asez foaia peste placinta.

Dau tava la cuptor la foc potrivit de 180 C, cu ventilatie, la cuptorul electric, pentru 40-45 de minute, pana ce placinta se rumeneste frumos deasupra, sa fie aurie pe toata suprafata.


O scot si pot sa o servesc imediat. 


Noi o mancam simpla sau cu o salata. Cine vrea, poate sa adauge si ketchup. Ce ramane din placinta poate sta la frigider, pana a doua zi. O incalzesc in air-fryer si e la fel de buna si a doua zi.

Pofta buna si voua!



Comentarii

Postări populare