Ardei umpluti


Este una dintre mancarurile mele preferate, dar pana nu demult nu puteam sa o fac decat vara, doar daca nu conservam ardei grasi pentru iarna. Acum se gasesc ardei oricand, bani sa ai sa-i cumperi, pentru ca de multe ori costa cam cat un kil de carne. Oricum, eu am ramas pe stilul nostru de a manca sezonier si nu am pofta de ardei umpluti decat atunci cand se fac si la noi ardeii grasi, adica vara. Ardeii nostri umpluti sunt dulcegi amarui, dar mie imi place gustul si ii mananc cu totul - mai ales daca au si smantana deasupra, sunt deliciosi! Daca fac cu ardei uriasi rosii, aceia adusi din Spania, atunci intra doar 4 ardei in oala, dar sunt si mai buni, pentru ca sunt foarte dulci.

Ingrediente

- 1,5 kg pulpa de porc
- 2 cepe
- 2-3 linguri de orez
- sare, piper
- marar tocat
- 10-12 ardei grasi maricei (cam 1,5 kg)
- 2-3 rosii
- 3-4 linguri pasta de tomate
- 1 litru suc de rosii (sau apa simpla)
- 1 lingura faina
- 1 lingurita de sare
- 1 cratita inalta macar cat ardeii
- smantana pentru servit, cat de multa vrea fiecare

Pregatesc carnea la fel ca si pentru sarmale. Toc carnea, iar la sfarsit dau prin masina si painea inmuiata in apa si stoarsa bine.





Imediat spal si masina de tocat, apoi sterg toate componentele si o pun la loc in cutie, ca sa scap de grija asta si sa eliberez blatul din bucatarie.


Toc ceapa in bolul robotului de bucatarie (sau cu un cutit).



Apoi o adaug peste carnea tocata si le calesc la foc mic.



Pun si orezul si amestec pana cand se albeste carnea.


Spal bine ardeii si ii sterg sau ii las sa se usuce, pana cand se caleste carnea


Potrivesc ardeii in cratita, in asa fel incat sa intre la fix, fara a se inghesui prea tare unul intr-altul, dar nici sa nu fie spatiu prea mare intre ei, ca si la ardeii umpluti cu orez si ciuperci..


Clatesc bolul robotului ca sa adun si ceapa ramasa pe peretii bolului si o vars peste carnea calita, apoi opresc focul.



Adaug sare, piper si marar si amestec.


Pregatesc ardeii pentru umplut, avand gria sa le pastrez locul in cratita, dupa cum i-am potrivit. Iau cate un ardei din cratita, tai un capacel cu tot cu codita ardeiului, putin sub codita.


Scot cu grija codita, ca sa nu se rupa capacul, dar nu e nici o nenorocire daca se rupe.


 Scot cu grija cotorul apoi pun ardeiul la loc  in cratita si ii pun capacul.



Odata curatati toti ardeii, pot sa ma apuc sa-i umplu cu umplutura de carne.


Umplu ardeii cu lingura de lemn, indesand bine ca sa ajunga pana jos, dar mai las cam 1 deget deasupra, sa aiba loc orezul sa se umfle, fara sa dea peste.


Nu ar iesi pe-afara umplutura, ci s-ar ridica in sus, cu capac cu tot. De aceea, de obicei las ardeii putin goi, dar daca imi mai ramane umplutura, o impart intre ardei, chiar daca ii umplu mai mult decat trebuie. Asez ardeiul in cratita si ii pun si capacul.



Tai rosiile felii si asez cate o felie de rosie peste fiecare ardei.



Cand am rosii si ardei din gradina, de diverse culori, ardeii mei umpluti formeaza un tablou vesel.



Fac un sos din faina, pasta de tomate, sucul de rosii (sau apa) si o lingurita de sare, pe care il torn printre ardei, in asa fel incat sa ajunga cel putin pana la jumatatea ardeilor. La acest sos, am folosit zeama ramasa de la fierberea ardeilor pentru bulionul de rosii si ardei.





Incalzesc cuptorul la foc maxim de 240 C si dau cratita acoperita la cuptor pentru o ora sau chiar doua, depinde de cuptor.



Eu la cuptorul electric prefer sa pun cratita descoperita, altfel dureaza prea mult pana sa se gateasca ardeii. Pentru cuptorul electric, dau focul sa arda in partea de jos, ca si la cuptoarele normale pe gaz. Pe vremea cand aveam cuptor normal cratitele erau de email si capacele la fel. Acum am cratite de inox cu capace de sticla care pot sa crape in cuptor. Pot sa acopar cratita, dar doar cu folie de aluminiu.

Atentie : nu acoperiti cu capac de sticla pentru ca se poate sparge! Se poate acoperi oala cu folie de aluminiu.

Eu am patit asta pe cand fierbeam o coliva la cuptor si de-atunci m-am lecuit!
Sunt gata atunci cand sunt putin rumeniti deasupra, iar ardeii sunt moi. Nu mai incerc si orezul sa vad daca e fiert, pentru ca mai mult ca sigur ca si orezul si carnea sunt fierte. Opresc focul si scot cratita afara, apoi o acopar cu un capac pana cand urmeaza sa mancam. 
Ardeii umpluti se fac foarte bine si in vasul de lut.


Servesc ardeii umpluti cu smantana deasupra.





Pun si o mana de patrunjel tocat deasupra.


Sunt deliciosi si nu ma indur sa las nici o picatura de sos in farfurie, curat tot cu multa paine.


Pofta buna si spor la treaba si voua!

Comentarii

Postări populare