Crema bavarez de vanilie pentru tortul Diplomat
Este o crema cu origine franceza, fiind facuta prima oara pentru o printesa germana din Bavaria. De aceea, chef-ul care a inventat aceasta crema i-a dat numele regiunii Bavaria, de unde venea faimoasa printesa. Este o crema foarte gustoasa, facuta dintr-o baza de crema de vanilie, amestecata cu frisca si gelatina. De altfel, crema bavareza - denumita simplu "bavarois" (numele frantuzesc pentru bavarez) - este folosita pentru a umple o sarlota ruseasca sau pariziana, prima fiind facuta cu piscoturi, pe cand cea de-a doua are si piure de fructe si frisca, pe langa crema bavareza. Eu am dat de aceasta reteta din intamplare, cautand o reteta de tort Diplomat. Erau acele vremuri, dupa Revolutie, cand aparusera cofetarii particulare, unde se faceau torturi Diplomat, care erau apetisante, dar facute cu frisca vegetala, care ti se lipea de dinti. De pret, nu mai spun, pentru ca erau foarte scumpe. Dar pentru ca voiam sa luam un tort bun pentru ziua fiului meu, am facut un efort si am luat un astfel de tort. Nu zic ca a fost rau, desi doar Dumnezeu stie ce au pus in ele, mai ales ca il tineau la congelator - ori se stie ca gelatina nu isi mai pastreaza proprietatile daca ingheata. Asa ca, pentru a evita sa mancam tot felul de inlocuitori, am inceput sa caut o reteta de tort Diplomat. Am luat toate cartile de bucate la rand si am citit tot ce putea fi o crema de tort Diplomat. Spre norocul meu, stiam cum arata si ce contine o asemenea crema, pentru ca mancasem prajitura Diplomat de nenumarate ori, in copilaria mea. Pe atunci, cofetariile erau pline de prajituri gustoase, facute doar cu produse naturale...pana cand au inceput sa foloseasca si ei inlocuitori. Asadar, am gasit aceasta crema bavarez de vanilie intr-una din cartile de bucate ramase de la soacra mea. Am citit-o cu atentie si mi-am dat seama ca era ceea ce cautam. Am facut un tort Diplomat cu aceasta crema si i-am surprins pe toti cu tortul meu, pentru ca era delicios si chiar adevarat, cu gustul prajiturii Diplomat din copilaria mea. Am salvat reteta si de-atunci am facut-o de nenumarate ori, pana cand am mai descoperit si alte torturi pe care voiam sa le incerc. Insa, din cand in cand, mai fac cate un tort Diplomat sau o sarlota ruseasca, ca sa ne potolim pofta.
Ingrediente pentru 4 portii
- 150 ml lapte- 100 g zahar
- 3 oua
- 250 g smantana lichida pentru frisca
- 1 1/2 linguri de zahar pudra pentru frisca
- 15 g gelatina
- 1 fiola de esenta de vanilie
- 1 fiola de esenta de rom
Pregatesc crema bavarez de vanilie, la fel ca si pentru tortul Diplomat. Se face foarte repede si simplu, doar ca trebuie sa am toate ingredientele pregatite, pentru a le monta rapid. Pot sa fac crema ca la tortul Diplomat, dupa metoda originala, dar, pentru ca am mixer vertical, imi e mai usor sa amestec toate ingredientele direct in bolul acestuia.
Masor laptele cu o cana gradata, sa fie 150 ml.
Vars gelatina in lapte. O las sa se umfle timp de 10 minute.
Intre timp, cantaresc 250 ml de smantana lichida pentru frisca, direct in bolul mixerului vertical.
Il asez in locasul sau. Apoi pornesc mixerul la viteza 2. Las sa bata frisca asa cum se bate frisca naturala de obicei, avand grija sa nu o bat prea mult, ca sa nu se taie.
Cand e gata, o pun intr-un castron si o dau la frigider pana cand o voi folosi.
Apoi, spal bolul mixerului vertical, in care urmeaza sa bat albusurile si sa montez crema bavarez de vanilie.
Ca si la tortul Diplomat, aleg 2 craticioare care stau perfect una intr-alta, pentru ca aceasta crema se fierbe in bain-marie.
Dupa 10 minute, gelatina e bine hidratata si umflata in lapte. Pot sa incep sa fac crema de vanilie.
Pun apa pe fundul craticioarei mai mari, cam cat doua degete.
O pun pe foc mediu si o las pana ce incepe sa fiarba.
In acest timp, pun ingredientele pentru crema in cealalta craticioara, care va sta deasupra celei cu apa fiarta. Pun intai zaharul.
Separ ouale si pun albusurile intr-un castronel.
Pun galbenusurile in craticioara, peste zahar.
Pun laptele cu gelatina inmuiata peste zahar si galbenusuri.
Pregatesc telul cu care urmeaza sa amestec ingredientele in craticioara.
Cand apa clocoteste, asez craticioara cu crema deasupra.
Las focul la mic si amestec incontinuu si destul de rapid crema cu telul, fara sa bat.
Apa din craticioara de jos trebuie sa clocoteasca, altfel se mareste timpul in care se ingroasa crema. Craticioara de deasupra nu trebuie sa atinga apa.
La inceput se formeaza o spuma deasupra, dar, pe masura ce crema se ingroasa, aceasta dispare.
Atunci cand nu mai e spuma deloc, crema e ingrosata indeajuns si e gata. Incerc crema, sa vad daca e gata cu o lingura, pe care o inmoi putin in crema.
Daca crema sta pe lingura si nu curge, inseamna ca e gata. Chiar daca cade un strop de pe lingura, faptul ca ramane un strat de crema pe lingura arata ca crema e destul de ingrosata. O dau deoparte si o las asa, sa se racoreasca. Mai amestec din cand in cand in crema, pentru a nu se intari gelatina.
Intre timp bat albusurile spuma. Acestea nu pot fi batute dinainte, pentru ca se lasa. Vars albusurile in bolul mixerului vertical.
Montez telul in capul mixerului vertical. Asez bolul in locasul sau si pun un varf de cutit de sare.
Il pornesc la viteza maxima 4 sa bata albusurile spuma.
Cand albusurile s-au batut bine, adica spuma e foarte tare, pot sa montez crema Diplomat. OPresc mixerul.
Albusurile sunt bine batute pentru ca spuma nu curge, ci sta lipita de tel.
Scot frisca din frigider si o aduc langa mixer, sa fie la indemana. Aduc si crema de vanilie. Micsorez viteza mixerului la 2 si incep sa adaug crema de vanilie, in fir subtire. Pentru ca mixerul poate amesteca foarte bine crema cu celelalte ingrediente, pot sa pun crema de vanilie inca calda, fara sa o mai racesc asa cum faceam inainte la tortul Diplomat. Daca am incercat sa o racesc, gelatina se inchega prea repede pana cand se bateau albusurile, asa ca mi-am dat seama ca e mai bine asa.
Dupa ce am terminat de pus crema, incep sa pun cate o lingura de frisca in crema din bol.
Cand o termin, opresc mixerul.
Scot bolul si vars crema in forma de tort sau de sarlota. Aici am facut o sarlota ruseasca cu caise.
Dau crema la frigider pana a doua zi, sa se intareasca.
Servesc crema a doua zi, cand este inchegata bine si isi mentine bine forma, fara a fi cauciucata, asa cum sunt multe prajituri la cofetarie. Folosesc crema bavareza la tortul Diplomat, dar si la combinatii de sarlota ruseasca cu fructe, cum este tortul bavarez cu mousse de ciocolata alba si mousse de zmeura.
Pofta buna si voua si spor la treaba!
Comentarii
Trimiteți un comentariu