In general, nu e complicat sa bati frisca naturala. Daca frisca e rece, din frigider si daca am un mixer, fie el de mana sau vertical, pot sa bat frisca fara probleme si fara efort, in cateva minute. Insa trebuie sa am mare grija, pentru ca e o linie foarte subtire intre punctul la care frisca e bine batuta, ca o spuma si punctul in care frisca se taie. De aceea e nevoie sa bat frisca la viteza mai mica si doar timp de cateva secunde la viteza mare. Frisca trebuie batuta cu grija, mai mult la viteza mai mica, cu mici pulsatii la viteza mare, ca sa nu se taie. Mai e o conditie pentru ca frisca sa se bata bine si anume, sa fie din cea mai grasa, cu macar 35 % grasime, ca sa se bata bine si sa fie mai teapana, sa nu curga afara din prajitura. E buna si frisca cu 30% grasime, dar nu se bate la fel de bine. Acum sunt mai multe marci de frisca cu 35% grasime si chiar cu 36%, pe care le folosesc cu succes. Totul e sa am mare grija la viteza cu care bat frisca si sa nu plec de langa ea.
Cel mai simplu e sa bat frisca cu mixerul vertical sau cu blenderul, la care atasez un tel.
Atunci cand am mai multa frisca de batut, folosesc mixerul vertical, care are mai multe viteze si un bol mai mare. Daca am de batut doar 100 sau 200 ml de frisca, atunci pot sa o bat in bolul mic al blenderului vertical sau cu blenderul de mana.
Ingrediente pentru 225 g frisca
- 200 ml smantana lichida
- 1 lingura cu varf de zahar pudra
- 1 plic de intaritor de frisca (cine vrea)
Vars smantana lichida rece in bolul mixerului.
Storc bine recipientul, pentru a scoate toata grasimea care, de cele mai multe ori, e la fundul recipientului si nu iese altfel. Rasucesc fundul de carton, indoindu-l cu grija, din aproape in aproape, pana sus, la gura sticlei. Apas cu putere, pentru a scoate toata grasimea, care e foarte necesara pentru ca frisca sa se bata bine.
Montez telul si pornesc mixerul la viteza 2, ca sa nu sara stropi. Las sa bata frisca asa pana cand se mai ingroasa putin, timp de aproximativ 2-3 minute.
Atunci, maresc viteza la 3 si, daca nu sar stropi, o maresc apoi la maxim, adica 4, pana cand incep sa se vada urmele telului in frisca.
Cand se vad urmele telului in frisca, micsorez imediat viteza la 2.
Adaug zaharul si mai las sa bata putin frisca, timp de maxim 10 secunde la viteza 4, pentru a se intari mai bine frisca.
Apoi micsorez imediat la viteza la 3.
Mai las sa se bata pana cand se intareste mai bine si devine pufoasa. Trebuie sa se tina de tel, fara sa curga. Imediat ce vad ca frisca da semne ca se intareste, opresc mixerul, altfel se taie! Daca vad ca telul lasa urme in frisca si aceasta a devenit ca o spuma, opresc mixerul si verific cum arata frisca.
Scot telul si il intorc cu spirala in sus. Daca frisca se tine de tel, fara sa ii cada motul (se spune moturi moi sau "soft peaks" in engleza) atunci frisca e gata. Daca o mai bat, se poate taia si nu mai am ce-i face. Asa ca opresc mixerul mai des, daca mi se pare ca frisca e gata.
Atentie, frisca nu se bate mai mult decat pana cand incepe sa se faca pufoasa si cremoasa, iar telul lasa urme in ea. Daca e batuta mai mult, se poate transforma in unt.
Pun si intaritor de frisca, daca am nevoie sa decorez tortul cu frisca. Acesta intareste frisca si ii da forma.
Las sa se amestece intaritorul cu frisca inca cateva rotatii in mixer si apoi pot sa il opresc.
Frisca e gata si pot sa o folosesc la orice prajitura sau crema.
Comentarii
Trimiteți un comentariu