Tort "Diplomat"
Ingrediente pentru o forma cu diametrul de 26 cm
Pentru blat
- 2 oua
- 2 linguri zahar
- 2 linguri faina
Pentru crema
- 6 oua
- 300 ml lapte
- 1 kg frisca
- 200 g zahar
- 30 g gelatina
- 2 esente de rom
- 2 esente de vanilie
- fructe pentru decor, cum vrea fiecare
Fac intai blatul intr-o forma de tort cu inel detasabil, in care voi face si tortul.
E foarte important sa am toate ingredientele pregatite, doar sa le amestec, pentru a nu se intari gelatina inainte de vreme. Robotul de bucatarie ma ajuta foarte mult, fara sa mai fie nevoie sa pregatesc si altceva dinainte, in afara de frisca. Cand nu aveam robot, trebuia sa bat si albusurile spuma si sa le dau la frigider, pastrand galbenusurile sub o folie de plastic, altfel puteau sa prinda o pojghita deasupra, care sa se faramiteze in bucati mici la amestecat, ca niste mici cocoloase, neplacute la gust in crema, care trebuie sa fie foarte fina.
Pun gelatina in laptele rece si o las sa se umfle.
Bat frisca lichida in bolul robotului de bucatarie, apoi o vars in alt castron si o pun in frigider.
Pun 100 g zahar intr-o cratita mai mare, cam de 3 litri, care sa intre fix intr-o alta oala mai mare, in care pun 2 degete de apa pe fund.
Separ ouale si pun galbenusurile peste zaharul din cratita. Pun albusurile in bolul robotului de bucatarie, pentru a le bate mai tarziu.
Adaug gelatina inmuiata in lapte peste galbenusuri si zahar.
Pun pe foc mare oala cu apa si astept sa inceapa sa fiarba. Apoi pun si oala cu crema deasupra si amestec incontinuu cu telul, timp de 10 minute - adica fierb crema in bain-marie (pe baie de aburi). Asez un servet in jurul oalei de deasupra, ca sa nu iasa aburul pe langa ea si sa ma opareasca.
In timp ce amestec, crema face spuma, dar aceasta dispare pe masura ce se ingroasa crema.
Ma uit pe ceas ca sa nu depasesc 10 minute.
Eu am o oala pe care o folosesc doar la prajituri. Astfel evit ca prajiturile si cremele mele sa ia gust si miros de mancare.
Pun crema in apa rece sa o racesc, amestecand continuu cu o lingura.
Adaug esentele in crema.
Intre timp se bat albusurile spuma in bolul mare al robotului, cu un praf de sare.
Cand albusurile sunt spuma, adaug 100 g zahar, cate o lingura o data.
Le incorporez apoi in crema de galbenusuri si adaug si jumatate de frisca, amestecand usor, de jos in sus, ca sa nu se lase albusul si frisca.
Asez blatul in interiorul inelului de la forma de tort, pe un platou, fara fundul formei. Torn crema care e inca destul de moale si bag tortul la frigider pentru cateva ore. E mai bine daca il fac cu o zi inainte, ca sa aiba timp sa se inchege crema.
Pofta buna si spor la treaba!
Comentarii
Trimiteți un comentariu