Pui la gratar cu mujdei de usturoi si mamaliguta

Pe cand stateam la bloc nu stiam cate de bun este gustul carnii la gratar. Faceam friptura si mici pe un mic grill de fonta, pe care il incingeam pe aragaz. Insa de cand stam la curte, nu pierdem nici o ocazie sa facem gratar, fie si daca avem doar cateva bucati de carne. A trebuit sa invat sa fac gratarul, mai bine zis, sa invat sa dau foc carbunilor. Nu e mare inginerie, dar, ca orice lucru si acesta trebuie invatat. Ce-i drept, a inceput sa fie din ce in ce mai costisitor un gratar, pentru ca s-au scumpit si carbunii - nu doar  benzina - dar urmaresc si eu cate o oferta si mai iau cate un sac de carbuni, atunci cand sunt mai ieftini. Uite-asa am luat 2 saci pentru a coace vinetele si ardeii kapia pentru zacusca fara gogosari, chiar cand s-au ieftinit. As putea spune ca am avut noroc, altfel cine stie cat ar fi costat zacusca asta. Si ca sa nu ramana carbuni arsi degeaba, am facut si cateva bucatele de pui la gratar, pe care le-am mancat cu un mujdei de usturoi si cu mamaliguta - ce delicios! Sunt foarte buni puii facuti la grillul de la cuptor sau pui la air-fryer, dar nu la fel de buni ca aceia facuti la gratar. Si oricum ar fi, puiul cu mujdei si mamaliguta e o delicatesa romaneasca. Vorba aceea : mananci de arunci cu caciula dupa caini - la propriu!

Ingrediente pentru 4 portii

- pieptul si pulpele de la un pui

- 1 sac de brichete de carbuni

- 1 pastila cu kerosen pentru aprins focul

- sare, piper

- 1 capatana medie de usturoi

In plus

- o mamaliga facuta dintr-o cana de malai


Gratarul e usor de facut, daca stii cateva reguli simple. Practic, carbunii ard singuri, dar trebuie asezati gramada, ca sa se aprinda toti. Aduc sacul de carbuni si pastilele aprinzatoare langa gratar, ca sa fie la indemana. 

Eu tin carbunii in magazie, dar pastilele le pastrez in camara, ca sa fie sigur uscate, sa poata lua foc. Acestea sunt facute dintr-un fel de pasta uscata care miroase a benzina sau a spirt si care ia foc imediat ce le aprind cu o bricheta.


Nu trebuie lasate la indemana copiilor, ca sa nu le vina idei!

Asadar, curat bine suprafata pe care pun carbunii, de eventuala cenusa ramasa de la gratarul anterior. 

Eu am un gratar din piatra, care e zidit in curte si pot sa fac gratar chiar si cand ploua, pentru ca carbunii ard in interior, nu se uda, doar daca bate vantul mai tare. Fiind un material special, destul de poros, nu pot sa fac foc din lemne sau carbuni facuti din lemn pe acest gratar, ca sa nu se crape. Dar, de-a lungul timpului, am mai facut foc si cu carbuni din lemne, neavand altfel de carbuni. Ca urmare, desigur ca suprafata de baza s-a crapat si s-a macinat putin. 

De aceea trebuie sa cumpar doar brichete de carbuni, care ard foarte bine si mentin caldura mare mai mult timp - si nici nu imi strica gratarul. Cand termin ce am de prajit pe gratar, las apoi ce mai ramane din carbuni sa se arda, pana tarziu in noapte, apoi uit de cenusa si o strang abia cand fac urmatorul gratar. O matur cu o matura fara coada, pe care o pastrez special pentru asta. Arunc cenusa in gradina, de obicei la baza unui copac, aceasta fiind un ingrasamant excelent.

Apoi pot sa incep sa fac focul. Imi socotesc cam cati carbuni am nevoie pentru ce am de fript. Pentru cateva bucatele de carne socotesc ca am nevoie cam de un sfert de sac de brichete de carbuni. Ii rastorn pe gratar. Conform instructiunilor de pe sac, iau o pastila aprinzatoare si o rup in doua. Asez bucatile la cativa centimetri una de cealalta. 


Ii dau foc intai unei jumatati de pastila cu bricheta si o pun repede pe suprafata gratarului, pentru ca incepe sa arda foarte repede. Apoi apropii si cealalta jumatate de foc si aceasta ia foc instantaneu.


O asez repede la 5 cm de prima bucata. 

Incep sa asez carbunii unul langa altul, peste bucatile aprinzatoare care ard si in jurul lor, cu mare grija, ca sa nu ma ard.

 

Fac o mica gramajoara de carbuni si ii las sa arda 10-15 minute, pana cand incep sa se albeasca putin, semn ca au inceput sa arda.


Apoi incep sa atat focul cu un capac mare de plastic - adica, fac vant cu capacul, pe deasupra carbunilor, pana cand se ridica flacari pana sus. Exista si unele evantaie de plastic speciale pentru atatat focul, de cumparat, dar eu folosesc un capac de la o cutie de inghetata, care e foarte bun. Il pastrez intr-o punga, impreuna cu pastilele aprinzatoare si il folosesc mereu.

Las sa arda carbunii pana cand incep sa se aprinda si cei de deasupra. Cand focul arde si carbunii de sus au inceput sa se albeasca, mai pun restul de carbuni ramasi.


 Ii asez peste carbunii aprinsi, de jur imprejur si peste acestia, tot in forma de gramada. 

Apoi atat focul si las sa arda, pana se aprind si acestia.


Intre timp, ma duc in casa si pregatesc carnea de pui. Crestez copanele si pulpele superioare pe mijloc, ca sa se patrunda bine si sa se faca mai repede, la fel cum le pregatesc si atunci cand le fac la air-fryer. Apoi tai pieptul in felii groase de un deget. Sarez si piperez carnea si o ung cu putin ulei. O las asa pe o farfurie, pana cand e gata focul.

Dupa vreo 10 minute, sunt aprinsi toti carbunii.

Ii imprastii cu ceva care tine loc de vatrai - adica, un fel de lopatica gen faras, cu coada mai lunga, facut din fier. Tataie avea asa ceva la el acasa, pentru soba cu lemne. Cum eu nu am vatrai, folosesc un bat mai gros sau clestele de gratar - ori alta unealta, ca furculita sau paleta de metal - cu care intorc carnea pe gratar, mai ales atunci cand fac un gratar mai mare,  cu multi carbuni. Imprastii carbunii, astfel incat sa fie asezati intr-un singur strat, inghesuiti unul intr-altul. Ii nivelez cu grija si dau in ei, tot cu grija, ca sa ii sparg si sa arda mai bine. 

Asez deasupra gratarul propriu-zis, pe care urmeaza sa pun carnea. Pentru ca il tin in magazie, unde se pune praf si pot umbla si ceva rozatoare pe langa el, il las cateva minute, ca sa se incinga bine si sa se arda mizeriile de pe el. 


Apoi il frec cu un burete de sarma printr-o trecere rapida pe fiecare bara a gratarului, asa fierbinte cum e, asezat deasupra carbunilor. Dau apoi peste bare cu un burete sau o carpa umeda, pentru a curata mizeriile ramase. Acum gratarul e gata  si pot pune carnea. Dar, inainte de a a aseza carnea pe gratar, acesta trebuie uns cu o bucata de slanina, pentru a evita lipirea carnii. Ung doar partea de gratar sub care sunt carbuni si pe care voi pune carne la fript.


Dupa ce am uns barele gratarului cu slanina, asez carnea pe suprafata gratarului aflata deasupra carbunilor incinsi. In timp ce se frige, grasimea topita cade peste carbuni si acestia iau foc, care arde puternic, cu flacara mare. Aceasta trebuie oprita, ca sa nu arda carnea. De aceea, ideal ar fi sa am o sticla cu apa la indemana, cu care sa stropesc putin peste locul in care carbunii au luat foc. Sau, pot sa iau putin apa in palma si sa stropesc cu ea carbunii care ard. Nu e nici un pericol sa se stinga focul, pentru ca nu dau cu apa decat intr-un loc care arde, nu peste toti carbunii.

Las carnea sa se friga pe o parte timp de 5-10 minute, apoi o intorc pe cealalta parte pentru inca 2-5 minute. 

Bag furculita in fiecare bucata, sa vad daca mai iese zeama. 


Bucatile de piept sunt gata mai repede, fiind mai subtiri, cam in 5 minute pe o parte si inca 2 pe cealalta parte.

In timp ce se face gratarul, pun de mamaliga si fac si mujdeiul de usturoi. 


Desi Minnie sta pe langa gratar, nu mi-e frica sa plec pana in casa, pentru ca Minnie e cuminte si nu fura! Ea stie ca are si ea partea ei!

Aduc o craticioara cu capac afara si o asez langa gratar, pe un scaun. 

Ideal ar fi sa avem o masuta acolo, dar e bun si un scaun de plastic, care sta mereu acolo, fie iarna, fie vara. Pe masura ce sunt gata, scot bucatile de carne si le asez in craticioara, apoi pun capacul, ca sa se mentina calde.


Cateodata pun si alte legume la copt, cand e gata carnea, fie cartofi, dovlecei ori vinete.


Pana cand e gata carnea, e gata si mamaliga, fac si mujdeiul la blender si putem manca. 


Imi place sa pun bucati de branza in mamaliga fierbinte. Pana cand ne asezam la masa, branza se inmoaie. E o delicatesa si un mizilic, inainte de a manca puiul. De fapt, la noi e o traditie sa punem branza in mamaliga, indiferent cu ce o mancam. Torn mujdeiul peste pui, direct in farfurie.

Cat de bine miroase si cat de bun e puiul la gratar cu mujdei si mamaliguta!

Cine vrea, poate sa amestece mujdeiul cu smantana, e si mai bun. Eu tolerez mai greu mujdeiul, de aceea prefer sa amestec putin cu smantana (sau cu iaurt) si sa il fac mai slab, dar si mai gustos. 

Daca mai adaug si cateva frunze tocate de menta, e si mai bun.

Pofta buna si voua!



Comentarii

Postări populare